Επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα ματιών

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Ίσως ο Κούλπεπερ να ήταν υπερβολικός όταν ισχυριζόταν ότι «αν η ευφράσια χρησιμοποιούταν τόσο όσο αγνοείται θα χρεοκοπούσαν οι μισοί έμποροι οπτικών». Ωστόσο το βότανο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό φάρμακο για τα οφθαλμικά προβλήματα, χρησιμοποιούμενο εξωτερικά ως κομπρέσα ή οφθαλμική πλύση και εσωτερικά υπό μορφή τσαγιού ή βάμματος.

Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του  επιπεφυκότος του βλεννογόνου, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βολβού και των βλεφάρων. Η οξεία επιπεφυκίτιδα προκαλείται συνήθως από βακτήρια ή ιούς, όμως μπορεί να οφείλεται και σε αλλεργική αντίδραση. Η χρόνια  επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης ή έκθεσης σε μολυσμένο αέρα των πόλεων. Καμιά φορά εκδηλώνεται σε ηλικιωμένα άτομα, των οποίων οι οφθαλμικές εκκρίσεις έχουν αποξηρανθεί. Μια μορφή ιώδους επιπεφυκίτιδας, το τράχωμα ή αιγυπτιακή οφθαλμία, πολύ διαδεδομένη στον Τρίτο Κόσμο, μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση. Η βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή των βλεφάρων που προξενείτε από λοίμωξη.

Και τα δύο αυτά προβλήματα θεραπεύονται ασφαλώς με οφθαλμικές πλύσεις ευφράσιας και καλέντουλας. Ένα αφέψημα υδραστίδας  με τη χρησιμοποίηση ½ κουταλιάς του τσαγιού της ρίζας βρασμένης σε 1 ½ φλιτζάνι αποσταγμένου νερού είναι επίσης αποτελεσματικό: εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βάμμα ευφρασίας ανακατώνοντας 20 σταγόνες σε 4 κουταλιές της σούπας ροδόνερο και πλύνετε τα μάτια σας. Να θυμάστε ν’ αποστειρώνετε την οφθαλμική πλύση πριν τη χρησιμοποιήσετε και να χρησιμοποιείτε καινούριο διάλυμα για κάθε μάτι.

Η εναλλαγή ζεστής και κρύας κομπρέσας με χαμομήλι στην περιοχή του ματιού για 3 με 4 λεπτά για τη ζεστή και για 30 δευτερόλεπτα για την κρύα, μπορεί να καταπραΰνουν την επιπεφυκίτιδα.

Αν το παιδί σας πάσχει από βλεφαρίτιδα να το παροτρύνετε να πλένει συχνά τα χέρια του μιας και από τα βρόμικα χέρια μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Η πάθηση αυτή συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε ένα κρύο κατάπλασμα που φτιάχνεται από τον πολτό ψημένων ή βρασμένων μήλων ή στο συνηθισμένο τσάι που χρησιμοποιείται ως πλύση.

Στα μαγαζιά με βιολογικά ή σε κάποια φαρμακεία θα βρείτε και έτοιμα αφεψήματα, πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτά τα προβλήματα, τα οποία θα λύσετε χωρίς την χρήση κορτιζονούχων κολλυρίων που συστήνουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Το κόστος, μα και το αποτέλεσμα αυτών των σκευασμάτων, είναι πιο οικονομικό και πιο άμεσο και χωρίς να λήγουν σε 10 ημέρες.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr