Επιμονή: Τα θετικά και τα αρνητικά

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η επιμονή είναι μια σπουδαία αρετή, χάρη στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να επιτύχουν τους στόχους τους και να λύσουν προβληματικές καταστάσεις. Αποτελεί εκείνο το συστατικό που χρειάζεται κάποιος για να παλέψει, να μην φοβηθεί την άποψη του και να δείξει ότι δεν θα τα παρατήσει.

«Τέσσερα βήματα για την επίτευξη: Να σχεδιάσεις με στόχο. Να προετοιμαστείς με προσήλωση. Να προχωρήσεις με αποφασιστικότητα. Να επιδιώξεις με επιμονή.», William Arthur Ward

Υπάρχουν φορές που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά όσο τα περιμέναμε. Φορές που η προσπάθεια που ήδη έχουμε καταβάλλει, δεν ήταν ούτε αρκετή, ούτε αποτελεσματική. Υπήρχαν φορές που το μόνο που φαινόταν ότι μας είχε απομείνει να κάνουμε ήταν απλώς να σταματήσουμε να προσπαθούμε. Αυτό που έκανε όλες αυτές τις φορές διαφορετικές από ότι φαινόταν τελικά, ήταν η δύναμή μας να συνεχίσουμε.

Η δύναμη αυτή προέρχεται από μέσα μας. Είτε θα το έχουμε σκεφτεί διεξοδικά για να διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να το αφήσουμε, είτε θα ενεργήσουμε απρόβλεπτα, ακριβώς δηλαδή όπως θα νιώσουμε εκείνη τη στιγμή. Και τα αποτελέσματα είναι δύο: νίκη ή ήττα.

Ισχύει ότι, η επιμονή είναι μια δύναμη η οποία υπόσχεται νίκη. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνεχώς. Η επιμονή είναι ικανή να οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το μυστικό κρύβεται στο να γνωρίζουμε αν χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσουμε και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε.

Συγκεκριμένα, οφείλουμε να σκεφτούμε αν αυτό για το οποίο σκοπεύουμε να παλέψουμε αξίζει πραγματικά και δεν πρόκειται για ένα καπρίτσιο της στιγμής. Θα νιώσουμε πραγματική ικανοποίηση πετυχαίνοντάς το ή θα ικανοποιήσουμε απλά έναν εγωισμό; Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για μια ανάγκη ή για μια ξεροκεφαλιά.

Στα θετικά λοιπόν του να είναι κάποιος επίμονος συγκαταλέγονται η αυτοπεποίθηση, η πίστη στον εαυτό του και αυτά που μπορεί να πετύχει και η δύναμη για να το κάνει. Συνήθως, οι συνθήκες βρίσκονται εναντίον μας και το να επιμείνουμε είναι ένα αρκετά δύσκολο επίτευγμα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα φέρει. Για αυτό και εκείνος που το κάνει, έχει, εν μέρει, πολλά στοιχεία δυναμικότητας.

Από την άλλη, το να επιμένει κάποιος σε αυτό που πιστεύει και να προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να το πετύχει, ίσως φανερώνει και εγωιστικά στοιχεία.  Μπορεί να δείχνει ότι είναι ισχυρογνώμων και ότι δεν τον νοιάζει τίποτα άλλο πέρα από το να πραγματοποιήσει αυτό που έχει βάλει σκοπό, αγνοώντας τις απόψεις και στάσεις των άλλων. Ακόμα, μπορεί αυτό για το οποίο επιμένει να είναι αντικειμενικά λάθος για όλους τους υπόλοιπους, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί πολύ εύκολα να παρεξηγηθεί.

Άρα, οι απόψεις διίστανται και σε αυτό το θέμα. Το τι θα αποφασίσει να κάνει κάποιος και πόσο θα επιμείνει, εξαρτάται από την οπτική που εξετάζει το θέμα. Μια συμβουλή είναι να παραμένετε ψύχραιμοι, να αναλύσετε τα δεδομένα και τα ζητούμενα και, ύστερα, να δείτε αν αξίζει να επιμείνετε.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…