Επίλυση συγκρούσεων κατά τη διοργάνωση του γάμου σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Επίλυση συγκρούσεων κατά τη διοργάνωση του γάμου σαςH ημέρα του γάμου σας, εκτός από ενθουσιασμό και λαχτάρα προκαλεί και άφθονο άγχος. Τόσο στη νύφη και το γαμπρό, όσο και στους στενούς συγγενείς και άμεσα εμπλεκόμενους. Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτό το άγχος και τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις;

Οι διαφωνίες είναι στο πρόγραμμα

Η απόφαση πάρθηκε να τελεστεί ο γάμος, η ημερομηνία ορίστηκε και τώρα ξεκίνησαν πυρετωδώς οι προετοιμασίες. Το άγχος είναι μεγάλο, ο χρόνος κυλά με γοργούς ρυθμούς και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Όσο πιο κοντά πλησιάζει η ημερομηνία του γάμου, τόσο αυξάνεται η ένταση και το άγχος. Όσο περισσότερο αποφεύγετε την ανάμειξη των «αγαπημένων άλλων» τόσο περισσότερο μπερδεύονται στα πόδια σας. Έτσι, λοιπόν κατά την προετοιμασία θα συνειδητοποιήσετε προς έκπληξή σας ότι δεν παντρεύεστε μόνο εσείς, αλλά και οι οικογένειές σας. Δεν αλλάζει μόνο η δική σας ζωή, αλλά και των υπολοίπων. Η μητέρα σας θα σας δει νυφούλα, ο πατέρας σας συγκινημένος αναρωτιέται πότε μεγαλώσατε, η πεθερά σας αποχωρίζεται τον γιο της… και όλοι έχουν μία γνώμη, όλοι είναι ειδικοί επί του θέματος, εκτός από το έτερον ήμισυ. Αναπόφευκτα, θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσετε διαφωνίες ακόμη και την επικριτική στάση μελών της οικογενείας απέναντι στις επιλογές σας. Εσείς βρίσκεστε κάπου στη μέση προσπαθώντας να βρείτε μία ισορροπία, για να μην στενοχωρήσετε κανέναν. Αλλά τελικά στενοχωριέστε η ίδια… Σταματήστε, πάρτε μία ανάσα και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας θέτοντας όρια, ώστε η διοργάνωση του γάμου σας να μην μετατραπεί σε εφιάλτη.

Το… δραστήριο έτερον ήμισυ!

Επίλυση συγκρούσεων κατά τη διοργάνωση του γάμου σαςΗ επιλογή των προσκλητηρίων, η επιλογή του τόπου για τη δεξίωση, του catering… η λίστα των υποχρεώσεων μεγαλώνει ορατά και ο αγαπημένος σας παραμένει απαθής και αμέτοχος μπροστά στη σωρεία πραγμάτων που απομένουν να γίνουν. Μπορεί σχεδόν να πιστέψετε ότι ξέχασε ότι αυτός είναι ο γαμπρός και ανησυχείτε! Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Υπάρχει ελπίδα! Σκεφτείτε πως η διοργάνωση του γάμου μπορεί να γίνει η αφορμή για να βιώσετε ευτυχισμένες στιγμές με τον σύντροφό σας , φτάνει μόνο να χειριστείτε με επιδέξιο τρόπο την κατάσταση.

Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό είναι να συζητήσετε και να τεθούν επί τάπητος οι προσδοκίες του καθενός, προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Έχετε κατά νου ότι οι άνδρες από τη φύση τους είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε θέματα εσωτερικής διακόσμησης.

Αναθέστε του καθήκοντα που θα τον ευχαριστήσουν, όπως είναι η ενοικίαση του αυτοκινήτου, η αγορά του κοστουμιού του, η επιλογή της μουσικής για τη δεξίωση και κάποιες μικρές εργασίες κατά τις οποίες θα αισθάνεται άνετα ως άνδρας.

Η ανησυχία πριν το γάμο είναι φυσιολογική. Μοιραστείτε τη.

Επίλυση συγκρούσεων κατά τη διοργάνωση του γάμου σαςΣυν τοις άλλοις, έχετε να συμφιλιωθείτε με μία νέα κατάσταση που πρόκειται να αλλάξει όλη σας τη ζωή. Ο γάμος βασίζεται σε ένα στοίχημα που αφορά την ένωση δύο ανθρώπων. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα είχε αμφιβολίες πριν πει το ναι; Αυτές οι αμφιβολίες είναι νόμιμες και απολύτως φυσιολογικές. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το έτερον ήμισυ αποφεύγοντας τη δραματοποίηση και δώστε για λίγο χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλο. Και αφού δώσατε χώρο και χρόνο, τι θα λέγατε να προγραμματίσετε μία απόδραση μαζί του; Θα βοηθούσε να χαλαρώσετε και να γιορτάσετε από την αρχή τον έρωτά σας.

Τελικά πόσοι παντρεύονται σε αυτό το γάμο;

Λέγοντας Ναι, επίσης παντρεύεστε και τα πεθερικά σας… Μέσα από αυτό το πάντρεμα είναι πολύ πιθανό να αναγεννηθούν προστριβές κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του γάμου. Για παράδειγμα, η πεθερά σας ενδεχομένως να τηρήσει μία επικριτική στάση απέναντι στις επιλογές σας, διότι έχει φανταστεί διαφορετικά τον γάμο σας! Ξαφνικά όλοι παντρεύονται, μόνο που δεν θα φορέσουν νυφικό. Ήρθε η στιγμή που πρέπει να αναζητήσετε τη χρυσή τομή μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση εκφράζοντας τις προτιμήσεις σας και τα θέλω σας αποφεύγοντας με διπλωματικό τρόπο τις εντάσεις.

Και πόσοι πρέπει να έχουν άποψη;

Όπως θα παρατηρήσετε όλοι έχουν κάτι να παρατηρήσουν, κάτι να υποδείξουν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε μία τέτοια κατάσταση είναι να επωφεληθείτε από αυτήν, γιατί όλο και κάποιος θα έχει κάτι σωστό να πει ή κάποια δημιουργική ιδέα να προτείνει. Μην ξεχνάτε ότι ο γάμος είναι γιορτή και γιορτή χωρίς κόσμο δεν γίνεται. Γιορτάστε λοιπόν και την προετοιμασία μαζί τους χωρίς βέβαια να έχετε ως πρωταρχικό στόχο την ικανοποίηση των επιθυμιών τους.

Μη δεχτείτε εκβιασμούς

Επίλυση συγκρούσεων κατά τη διοργάνωση του γάμου σαςΔεν είναι περίεργο να ακούσετε αποδοκιμαστικά σχόλια γύρω από τις επιλογές σας κατά την προετοιμασία του γάμου από ένα μέλος της οικογενείας. Δεν είναι περίεργο να οδηγηθείτε ακόμη σε προστριβές και εντάσεις μαζί του. Είναι όμως πολύ περίεργο να αντιμετωπίσετε μία κατάσταση κατά την οποία θα επέλθει οριστική ρήξη στη σχέση σας με την ανακοίνωση της άρνησης να παραστεί στον γάμο σας, διότι δεν υιοθετήσατε τις υποδείξεις του. Και όμως υπάρχει μία πιθανότητα να συμβεί. Πώς αντιμετωπίζετε λοιπόν μία τέτοια κατάσταση; Μην επηρεάζεστε, διότι κανείς δεν μπορεί να σας προσάψει την κατηγορία ότι αυτό που ονειρευτήκατε για τον γάμο σας είναι λάθος. Δεν είστε υποχρεωμένοι να τον αναγκάσετε να αποδεχθεί κάτι το οποίο αποδοκιμάζει. Παράλληλα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι εάν παρευρεθεί δίχως τη θέλησή του, δεν θα συμφωνεί με την εορταστική πλευρά, με την ευτυχία και την πλήρη αισιοδοξία που φέρει ένας γάμος. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μην παραστεί.

Αποδοχή της διαφορετικότητας φέρνει αρμονία

Όταν ένα ζευγάρι πρόκειται να δώσει γαμήλιους όρκους, παράλληλα συνδέονται δύο οικογένειες. Δύο κόσμοι, δύο κουλτούρες, μερικές φορές αντιθετικές. Ως εκ τούτου, ανακύπτει ο τρόπος της ένωσης διαφορετικών κόσμων. Δεν πρέπει λοιπόν να παραλείψετε μία συνάντηση μεταξύ τους με σκοπό τη δημιουργία δεσμών και την ανταλλαγή απόψεων για τα διαδικαστικά του γάμου. Πάντως, σε καμία περίπτωση μην τους αναγκάσετε να αναπτύξουν συναισθήματα μεταξύ τους ελπίζοντας ότι θα γίνουν φίλοι. Αυτό το εγχείρημα ενέχει τον κίνδυνο να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως των αγνών προθέσεών σας!

Και η λύση …στη χρυσή τομή

Η ένωση δύο διαφορετικών πολιτισμών με διαφορετικά μουσικά ακούσματα εγείρει το ζήτημα της σωστής επιλογής της μουσικής που θα πλαισιώσει ευχάριστα τη δεξίωση. Η χρυσή τομή έγκειται στον συνδυασμό των διαφορετικών ακουσμάτων. Το ιδανικό λοιπόν είναι το ζευγάρι να διατηρήσει την ισορροπία εκκινώντας από την αντίληψη ότι αυτή η ημέρα εξυμνεί την ευτυχία και την ένωση δύο ανθρώπων που αγαπούν ο ένας τον άλλο, αλλά και την ένωση των δύο οικογενειών. Πρέπει να μάθουμε να αναμειγνύουμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων δεδομένου ότι οι διαφορές αντί να ορθώνονται σαν τείχη να είναι η αφορμή για να μάθει ο ένας τον άλλον.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…