Επιλέγω ειδικό ψυχικής υγείας με προσοχή

Συντάκτης: Ειρήνη Πική, Ψυχολόγος

Ο άνθρωπος που επιθυμεί να βοηθηθεί από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, δικαιολογημένα, ενδέχεται να μην γνωρίζει με ποιά κριτήρια να επιλέξει ειδικό ώστε να βοηθηθεί στη διαχείριση των δυσκολιών του.

Στην Ελλάδα επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με το νόημα των τίτλων ειδικών ψυχικής υγείας και οι νόμοι μας δεν καλύπτουν ακόμα την πολυπλοκότητα των σχετικών επαγγελμάτων. Συνηθίζεται λανθασμένα να αποκαλείται ‘Ψυχολόγος’ οποιοσδήποτε ειδικός (πτυχιούχος ή μη) πραγματοποιεί συνεδρίες με θεραπευόμενους. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες, όπως λ.χ. στην Αγγλία, το επάγγελμα του ‘ψυχολόγου’ συνδέεται με θεωρητικές ή ερευνητικές δράσεις, ενώ το πρακτικό κομμάτι με τους θεραπευόμενους απαιτεί επιπλέον πρακτικές εκπαιδεύσεις και τίτλους (βλ. συμβουλευτικός ψυχολόγος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ψυχαναλυτής).

Ο τίτλος ‘Ψυχολόγος’ είναι νομικά κατοχυρωμένος με βάση το Ελληνικό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο, το επάγγελμα του ψυχολόγου μπορούν να ασκήσουν μόνο κάτοχοι Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου. Οι κάτοχοι της εν λόγω άδειας έχουν αποκτήσει ανάλογο τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία από Ελληνικά ή αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιτρέπεται να ασκήσουν το επάγγελμα του ψυχολόγου, ενώ ενδέχεται να έχουν μόνο ακαδημαϊκές πιστοποιήσεις και ελάχιστη ή καθόλου πρακτική άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μάλλον γνωρίζουν θεωρητικά τις ψυχικές δυσκολίες, πιθανώς να μην έχουν εκπαιδευθεί στο πώς να τις αντιμετωπίζουν πρακτικά σε θεραπευτικές συναντήσεις. Προς το παρόν δεν έχει αναγνωριστεί νομικά στη χώρα μας κανένας τίτλος ειδικού ψυχικής υγείας (π.χ. Ψυχοθεραπευτής), πέραν του ψυχολόγου και του ψυχιάτρου.

Στην πραγματικότητα, ψυχολόγος είναι ο/η πτυχιούχος ψυχολογίας, σύμβουλος είναι κάποιος που ολοκλήρωσε την (συνήθως διετή) εκπαίδευσή του στη συμβουλευτική.

Ψυχοθεραπευτής είναι κάποιος που ολοκλήρωσε την (συνήθως τετραετή) πρακτική εκπαίδευσή του σε κάποια προσέγγιση της ψυχοθεραπείας και ψυχαναλυτής είναι κάποιος που ολοκλήρωσε την (συνήθως πενταετή) πρακτική εκπαίδευσή του στην ψυχανάλυση. Όταν γίνεται με τον ειδικά καταρτισμένο ειδικό, στην ψυχανάλυση πραγματοποιούνται δύο ή περισσότερες σταθερές συναντήσεις την εβδομάδα, στην ψυχοθεραπεία (οποιασδήποτε προσέγγισης συμπεριλαμβανομένης και της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας) πραγματοποιούνται συστηματικά εβδομαδιαίες συναντήσεις, ενώ η συμβουλευτική μπορεί να πραγματοποιείται σε λιγότερες συναντήσεις το μήνα.

Υποστηρίζεται ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματικότερη και βαθύτερη από τη συμβουλευτική, που δεν έχει νόημα να διαρκέσει περισσότερο από δύο έτη. Ενώ ο συμβουλευτικός ψυχολόγος εστιάζει σε πιο καθημερινά προβλήματα, ειδικοί όπως ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, ο κλινικός ψυχολόγος και ο ψυχολόγος υγείας έχουν εκπαιδευτεί και πάνω σε έντονες ψυχικές διαταραχές.

Όταν χρειάζεται να παραπέμψω κάποιον σε άλλον ειδικό, προσέχω ο ειδικός να διαθέτει επάρκεια σε πολλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη πλευρές θεωρητικές, πρακτικές, εμπειρίας και προσωπικής ανάπτυξης. Βεβαίως στους παρακάτω κανόνες μου υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις επαγγελματιών που με λιγότερες ή διαφορετικές πιστοποιήσεις παράγουν αξιόλογο έργο. Από την άλλη, προσέχοντας τα παρακάτω κάποιος μπορεί να αποφύγει ψυχοφθόρα μπερδέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Πική, Ψυχολόγος

Influence:

Η Ειρήνη Πική είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος επικοινωνίας, επόπτρια και καθηγήτρια ψυχολογίας. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων…