Πώς επιδρούν τα Χριστούγεννα στην υγεία και την ψυχολογία μας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Επιτέλους, οι γιορτινές μέρες μας πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Οι πόλεις φορούν σιγά σιγά το χριστουγεννιάτικό τους πέπλο μέσα σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη στολίδια, λαμπάκια και όμορφες μουσικές, τα παιδιά μπαίνουν σε γιορτινό κλίμα διακοσμώντας το σπίτι με παραμυθένια στολίδια και οι γονείς ετοιμάζονται για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, τα τραπέζια και τις εκδηλώσεις που έρχονται. Όλοι είναι χαρούμενοι και περιμένουν ανυπόμονα τις γιορτινές μέρες για να βρεθούν για λίγο μακριά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, να απολαύσουν την οικογενειακή θαλπωρή και να ζήσουν αυτό το μικρό θαύμα της αγάπης που ξεσπά στις καρδιές όλων μας μέσα στα Χριστούγεννα.

Αναμφισβήτητα, η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από όμορφα συναισθήματα χαράς, ανεμελιάς, αγάπης, φροντίδας και βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Γεμίζει από υπέροχες εικόνες και λαχταριστές μυρωδιές φρεσκοψημένων γλυκών, που μας φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση και μας ξεκουράζουν έπειτα από μία πιεστική ημέρα. Γιατί όμως τα Χριστούγεννα είναι για ορισμένους η πιο δύσκολη γιορτή του χρόνου; Τι συμβαίνει και όλο αυτό το κλίμα της γενικής ευφορίας προκαλεί θλίψη, άγχος και αποστροφή;

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που ενεργοποιεί σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα της θλίψης και συχνά κατάθλιψης. Αυτή την περίοδο υπάρχουν περισσότερες αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας ενώ ψυχολόγοι, ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν αύξηση των περιστατικών που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη κατά την περίοδο των γιορτών.

Ο ιδιαίτερα χαρμόσυνος χαρακτήρας των Χριστουγέννων, που είναι γεμάτα με κάλαντα, γιορτινή διακόσμηση, γιορτινά γεύματα, και δώρα μπορεί να κάνει πιο έντονο το κενό, το όποιο αισθάνεται ο καθένας στη ζωή του, με αποτέλεσμα να τον γεμίζει στεναχώρια και αρνητικά συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά, στις μέρες μας τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί σε μια υλιστική γιορτή, γεγονός που την κάνει πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος, στρες και κατάθλιψη κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Ζήστε τα δικά σας ονειρεμένα Χριστούγεννα

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων για τους οποίους τα Χριστούγεννα είναι μία δύσκολη περίοδος κατά τη διάρκεια του χρόνου, προσπαθήστε να κρατήσετε μόνο τα καλά στοιχεία της γιορτής αυτής και να την απολαύσετε όσο γίνεται περισσότερο, περιτριγυρισμένοι από την αγάπη και τη συντροφιά των αγαπημένων σας προσώπων.

Αρχικά, προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στα υλικά αγαθά. Ένας άνθρωπος που είναι υλιστής, αισθάνεται λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή του, δεν εκτιμά τα μικρά δώρα της καθημερινότητας και σπάνια νιώθει ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη. Έτσι λοιπόν, προσπαθήστε να πετάξετε από μέσα σας την ανάγκη απόκτησης περισσότερων αγαθών και επικεντρωθείτε στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν, απολαμβάνοντας όλα τα καλά πράγματα της ζωής, όπως μια βόλτα με φίλους, έναν περίπατο στη στολισμένη πόλη ή μια αγκαλιά από αγαπημένα σας πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τα χρήματα ή τα υλικά αγαθά που κερδίζει κανείς.

Επιπλέον, μην πιέσετε τον εαυτό σας για να είστε υποχρεωτικά «χαρούμενοι» κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αναγνωρίστε τους λόγους που πιθανόν να σας στερούν αυτό το συναίσθημα και αποδεχτείτε τους. Η ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σας, σίγουρα θα σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε ακόμα πιο δυνατοί στο μέλλον. Ακόμη, προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας τις ημέρες των Χριστουγέννων, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Κοιμηθείτε αρκετά ώστε να ξεκουράσετε το σώμα αλλά και το πνεύμα σας, βρεθείτε με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα και απολαύστε με μέτρο τις αγαπημένες σας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, παρέχοντας στον οργανισμό σας την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται.

Επίσης, ξεχάστε το πώς «πρέπει» να είναι τα Χριστούγεννα και επικεντρωθείτε στο πώς εσείς θέλετε να περάσετε πραγματικά. Δε χρειάζεται να καταναλώσετε πολλά χρήματα σε δώρα ή γιορτινά γεύματα ή βραδινές εξόδους, χωρίς να έχετε την οικονομική δυνατότητα. Επιλέξτε μερικές ανέξοδες αλλά διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν κέφι και χαρά. Ακόμη, μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτά που κάνουν άλλοι άνθρωποι και άλλες οικογένειες τις ημέρες αυτές, απλά φροντίστε να ζήσετε τα δικά σας Χριστούγεννα με τον τρόπο που είναι καλύτερος για εσάς. Αφήστε το άγχος μακριά και ανοίξτε την πόρτα στο μήνυμα των γιορτών, που δεν είναι άλλο από την αγάπη. Τέλος, μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες για την υγεία τη δική σας και των αγαπημένων σας προσώπων. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ζήσετε τις μέρες αυτές κοντά τους, με όλη σας την καρδιά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…