Οι επιδράσεις του γέλιου στη ζωή μας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Παρατηρήστε τους γελαστούς ανθρώπους γύρω σας. Θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απλώς ευδιάθετοι, αλλά και ήρεμοι, χαλαροί, γεμάτοι ζωντάνια. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να εντάξετε το γέλιο στη ζωή σας. Είναι απίστευτα και ποικίλα τα οφέλη του γέλιου στη ζωή μας. Από τη διέγερση της καρδιάς και των πνευμόνων και την άσκηση των μυών, μέχρι το «άνοιγμα» της όρεξης και τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Σας κάνει εντύπωση; Και που είστε ακόμα…

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να εντάξετε το γέλιο στη ζωή σας. Μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Μας φτιάχνει τη διάθεση και διώχνει το άγχος.
  • Βοηθάει να ξεπεραστούν γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα όπως η ένταση, το στρες, ο θυμός, η θλίψη, η κατάθλιψη.
  • Μας κάνει πιο ευχάριστους και συμπαθείς στους γύρω μας
  • Γελώντας αυξάνεται η ποσότητα πλούσιου σε οξυγόνου αέρα, διεγείροντας την καρδιά και τους πνεύμονες.
  • Αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο οι οποίες δρουν ως παυσίπονο στον οργανισμό.
  • Παράλληλα μειώνονται στο αίμα οι ορμόνες του στρες όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη.
  • Είναι τόσο ωφέλιμο όσο και το τζόκινγκ. Μέσω του γέλιου ασκούνται οι μυς του σώματος και τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Το γέλιο δρα ευεργετικά όχι μόνο στην ψυχική, αλλά και στη σωματική μας υγεία

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το παρατεταμένο και ηχηρό γέλιο έχει μια σειρά από πολύ ευεργετικές συνέπειες στον οργανισμό μας οι οποίες μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα οφέλη της ήπιας γυμναστικής: μειώνει τις ορμόνες του στρες, ρίχνει την πίεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη και κατεβάζει την «κακή», και ανοίγει ελαφρά την όρεξη.

Εναλλακτική θεραπεία ενάντια στην ανορεξία

Η «ορεκτική» ιδιότητα του γέλιου μπορεί να μη βοηθά τους παχύσαρκους, μπορεί όμως να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τα άτομα που έχουν χάσει την όρεξή τους, όπως οι ηλικιωμένοι που ξεχνούν να φάνε ή τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ή παροδική κατάθλιψη.

Οι ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη κατέγραψαν τις βιοχημικές αντιδράσεις μιας ομάδας εθελοντών αφότου παρακολούθησαν αστεία βίντεο. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όταν οι εθελοντές γελούσαν με την καρδιά τους παρακολουθώντας το εύθυμο βίντεο, μειώνονταν η κορτιζόνη και η επινεφρίνη, δύο χημικές ουσίες που αυξάνονται σε καταστάσεις στρες. Επίσης μειώνονταν οι τιμές της λεπτίνης, της ορμόνης που δίνει την αίσθηση της πληρότητας και αυξάνονταν αυτές της γρελίνης, της ορμόνης που «ανοίγει» την όρεξη, φαινόμενο που παρατηρείται και μετά από μια ήπια μορφή άσκησης, όπως το βάδην.

Συμπέραναν λοιπόν ότι οι αντιδράσεις του οργανισμού ύστερα από ένα ξεκαρδιστικό γέλιο είναι ανάλογες με αυτές που επιφέρει η χαλαρή σωματική άσκηση. Η «γελωτοθεραπεία» θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία, αλλά δεν μπορούν να ασκηθούν.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.