Επένδυση 10 εκ. δολαρίων σε βιοενέργεια από ουίσκι

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η πολυεθνική εταιρεία ποτών Ντιάτζιο (Diageo) ανακοίνωσε πως θα επενδύσει περίπου 10 εκ.δολαρια σε εργοστάσιο βιοενέργειας. Το εργοστάσιο αυτό θα βρίσκεται στο συγκρότημα αποστακτηρίων Glenlossie”, στο Speyside της Σκωτίας. Το εργοστάσιο αυτό θα παράγει βιοενέργεια καίγοντας ένα υποπροϊόν από τις εργασίες απόσταξης Σκοτσέζικου ουίσκι. Συγκεκριμένα θα παράγεται από μια ουσία που ονομάζεται “draff” και είναι τα αναλωμένα σιτηρά που έχουν απομείνει από την απόσταξη ουίσκι.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στα άμεσα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει 30.000 τόνους του υποπροϊόντος αυτού ώστε να παράγει ποσότητα για το συγκρότημα του Glenlossie η οποία σε ετήσια βάση παράγει 12 εκατομμύρια μπουκάλια ουίσκι. Το έργο της Diageo είναι ήδη σημαντικό καθώς έχουν ξοδευθεί εκατομμύρια για το μεγαλύτερο εργοστάσιο βιοενέργειας στο αποστακτήριο της, στο Fife της Σκωτίας.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως μέλος του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη Σκωτία, υποστηρίζει το έργο της Diageo. Συγκεκριμένα, ενθαρρύνει τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας από την “παγκοσμίου φήμης βιομηχανία ουίσκι”. Αυτό αποδεικνύει πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν μπει για τα καλά όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά έχουν γίνει μέρος της ζωής των βασικών επιχειρήσεων της Σκωτίας. Το εργοστάσιο βιοενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 κατά περίπου 6.000 τόνους, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περίπου 1.600 αυτοκινήτων από το δρόμο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr