Επενδύσεις σαν ένα επιπλέον εισόδημα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ψάχνετε ένα επιπλέον εισόδημα; Μάθετε σε ποια κατηγορία μπορείτε να επενδύσετε για να έχετε κέρδος με ασφάλεια χωρίς να ρισκάρετε κάποια απώλεια των χρημάτων σας.

Οι μοντέρνες εποχές χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα ροής πληροφοριών και γενικά από πού γρήγορους ρυθμούς. Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς τη στιγμή που αλλάζει και η διεθνής οικονομικής κατάσταση. Σε αυτό το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας πολύς κόσμος αναζητά ένα επιπλέον εισόδημα.

Μια πηγή λοιπόν επιπλέον εισοδήματος, είναι και το χρηματιστήριο το οποίο μπορεί όντως να αποτελέσει πεδίο για την δημιουργία σημαντικών εσόδων. Όμως πολλές φορές μπορεί και να κρύβει και πολλές και παγίδες. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον κόσμο των διεθνών αγορών και των προϊόντων που αγοράζονται και πωλούνται στις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως.

Επενδύσεις σαν ένα επιπλέον εισόδημα

Μετοχές

Οι μετοχές είναι το πιο σύνηθες παράδειγμα χρηματιστηριακών προϊόντων. Στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαρτί το οποίο δηλώνει μια κυριότητα επί της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσετε μετοχές μια εταιρίας (ανεξαρτήτως είδους και κλάδου) έχετε να λαμβάνετε επί των κερδών της. Πως φαίνονται αυτά τα κέρδη; Με 2 βασικούς τρόπους:

  • Αν η τιμή της μετοχής αυξηθεί σε σχέση με την τιμή της αγοράς της αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές την βρίσκουν πιο δελεαστική, άρα παρουσιάζει κέρδη (δεν αποτελεί αξιόπιστη μέτρηση, όμως αν δεν έχουμε δει και τις δηλώσεις κερδών της).
  • Μέσω του μερίσματος, το οποίο κάθε έτος, εξάμηνο ή τετράμηνο ανάλογα με την εταιρία καταβάλεται στους μετόχους της, δηλαδή σε αυτούς που έχουν αγοράσει μετοχές.

Βασικό:  Οι μετοχές χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην επενδύουμε μεγάλα ποσά ή όλες μας τις οικονομίες σε μια μετοχή, γιατί αυξάνουμε την πιθανότητα να χάσουμε όλο το ποσόν.

Αγορά χρήματος (forex)

Στην αγορά χρήματος  γίνονται συγκριτικές συναλλαγές μεταξύ των νομισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουμε ή πουλάμε ένα νόμισμα εναντίων ενός άλλου. Για παράδειγμα το ζεύγος ευρώ/δολλάριο Η.Π.Α είναι το πιο γνωστό από αυτές τις ισοτιμίες.

Ο τρόπος εδώ για να έχουμε κέρδος είναι να προβλέψουμε πιο από τα δυο θα υπερτιμηθεί σε σχέση με το άλλο  και να αγοράσουμε αυτό το οποίο θα υπερτιμηθεί. Αν έχουμε κάνει μια σωστή πρόβλεψη θα κερδίζουμε από την διαφορά σε σχέση με την τιμή που αγοράσαμε. Για παράδειγμα αν αγοράσουμε το ζεύγος ευρώ/δολλάριο ΗΠΑ σε τιμή 1,05 για να έχουμε κέρδος αυτή η τιμή πρέπει να ανέβει στο 1,06. Κερδίζουμε 0,01 ευρώ για κάθε μονάδα ισοτιμίας.

Επενδύσεις σαν ένα επιπλέον εισόδημα

Μειονέκτημα: Απαιτεί θέση με μόχλευση (ειδική επιλογή που ο μεσάζοντας μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, η οποία μας πολλαπλασιάζει πέντε, δέκα ή ακόμα και είκοσι φορές το μέγιστο δυνατό κεφάλαιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε) για να υπάρχει περιθώριο κέρδους.  Έτσι αν έχεις επενδύσει για παράδειγμα 300 ευρώ και θες να επενδύσεις στην παραπάνω ισοτιμία το κέρδος σου θα ήταν μεγαλύτερο αν επένδυες 30000 σωστά; Ε λοιπόν μέσω των μεσαζόντων και των προγραμμάτων που αυτοί προσφέρουν αυτό είναι πιθανό. Οι συναλλαγές με μόχλευση όμως πολλαπλασιάζουν τα πιθανά κέρδη, αλλά και τις πιθανές απώλειες. Έτσι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από ανθρώπους που είναι καλοί γνώστες της χρηματιστηριακής αγοράς και έχουν εμπειρία συναλλαγών.

Ομόλογα κρατικά ή εταιρικά

Τα ομόλογα είναι χρεόγραφα τα οποία έχουν κάποια απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι για μια χώρα ή μια επιχείρηση αποτελούν πηγές δανεισμού. Με λίγα λόγια ένα κράτος ή μια εταιρία αντί να καταφύγουν σε μια τράπεζα ή επενδυτικό οίκο για να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαιο το εκδίδουν στο χρηματιστήριο ώστε να την στηρίξουν οι πιθανοί επενδυτές. Ως αντάλλαγμα προσφέρουν επιτόκιο. Έτσι όσο περισσότερα ομόλογα αγοραστούν και όσο πιο χαμηλού κινδύνου είναι τόσο το κέρδος μεγαλώνει.

Επενδύσεις σαν ένα επιπλέον εισόδημα

Κίνδυνος

Τα ομόλογα γίνονται μεν αντικείμενο διαπραγμάτευσης (καθημερινά, που σημαίνει ότι η πιθανή του αξία μεταβάλλεται συχνά ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και την αγορά και την ζήτηση) άρα δεν έχει σταθερό κέρδος κάθε μέρα, αλλά η αποπληρωμή του έγκειται στον εκδότη του ομολόγου. Σε περίπτωση χρεοκοπίας (κυρίως για τις επιχειρήσεις μια και τα κράτη χρεοκοπούν δύσκολα) ενδέχεται να υπάρχει απώλεια χρημάτων.

Στην χρηματιστηριακή αγορά όσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανή απόδοση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος. Η χρήση λοιπόν ενός ειδικού οικονομικού συμβούλου είναι το λιγότερο χρήσιμη και το περισσότερο σωτήρια στην περίπτωση ενασχόληση με το χρηματιστήριο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.