Επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη από υλικό μπαμπού και οι λόγοι για να τα επιλέξουμε.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού και την υιοθέτηση νέων οικολογικών, βιώσιμων και εναλλακτικών συνηθειών έχει πλέον υπάρξει παραγωγή διαφόρων αντικειμένων χρήσης όπως τα κουζινικά επιτραπέζια σκεύη, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα ή οδοντόβουρτσες με φυσικές πρώτες ύλες, στις οποίες ανήκει και το…μπαμπού.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εναλλακτικού αυτού υλικού;

Όπως μαρτυράει το όνομά του, προέρχεται από το ομώνυμο φυτό bamboo. Είναι ένα φυτό με ξυλώδη κορμό και αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, ενώ σε χρονικό διάστημα 5 ετών αποκτά ελαστικότητα κάτι που το καθιστά κατάλληλο υλικό για την παρασκευή επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων προσωπικής χρήσης ή σκεύη.

Αποτελεί εναλλακτικό και βιώσιμο πόρο, εφόσον δε χρειάζεται φυτοφάρμακα και η κατανάλωση νερού προς ανάπτυξή του είναι πολύ μικρή.

Ιδιότητες

 • Φυσικό υλικό
 • Οικολογικό
 • Ευκολία στη χρήση λόγω μικρού βάρους
 • Είναι βιοδιασπώμενο, οπότε κομποστοποιήσιμο υλικό και συνεπώς ανακυκλώσιμο
 • Ασφαλές – δεν περιέχει τοξικά συστατικά και μικροπλαστικά που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία – οι ίνες μπαμπού χρωματίζονται με φυσικά ορυκτά χρώματα
 • Είναι αντιβακτηριδιακό, επομένως δε συγκρατεί οσμές
 • Ανθεκτικό υλικό με μακροχρόνια αντοχή, αρκεί να αποφεύγονται συνήθειες που περιλαμβάνουν πολύ υψηλές θερμολκρασίες
 • Κακός αγωγός της θερμότητας
 • Δε χαράσσεται εύκολα
 • Οικονομικό συγκριτικά με το γυαλί

Οδηγίες για ασφαλή χρήση συγκεκριμένα των επιτραπέζιων σκευών από μπαμπού.

Εξαιτίας του ότι αποτελούνται από φυσικές ξυλώδεις ίνες άρα και εύφλεκτες, δεν επιτρέπεται η χρήση τους σε φούρνο μικροκυμάτων.

epanaxrhshmopoihoumena_skeuh_apo_uliko_mpampou_kai_oi_logoi_gia_na_ta_epileksoume

Καθώς είναι επαναχρησιμοποιούμενα μπορούμε να τα πλύνουμε κυρίως στο χέρι, αποφεύγοντας το πλυντήριο πιάτων, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν αλλοίωση από την αυξημένη θερμοκρασία και την πίεση νερού. Ομοίως, δεν είναι καλή επιλογή να τοποθετούνται στον αποστειρωτή.

Ιδανικά τα κουζινικά σκεύη μπαμπού δε θα πρέπει να παραμένουν αρκετή ώρα μέσα στο νερό ή την υγρασία, αλλά να στεγνώνουν πλήρως.
Φυσικά δε συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού η συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος αναγράφει κάθε χρήσιμη οδηγία και ένδειξη.

100% υλικό μπαμπού και μπαμπού με προσμίξεις. Αποτελούν κατάλληλη επιλογή και τα δύο;

Οι κατασκευαστικές εταιρίες ειδών μπαμπού χρησιμοποιούν μια ουσία, την πλαστική ρητίνη μελαμίνης-φορμαλδεΰδης, λόγω των συνδετικών ιδιοτήτων της, κάτι που βοηθάει τη σταθερότητα στα αντικείμενα που παρασκευάζονται.

Η ουσία αυτή δεν είναι βλαβερή για την υγεία, εκτός από τις περιπτώσεις που η ποιότητά της δεν είναι υψηλή, οπότε μπορούν να απελευθερωθούν συστατικά κατά τη χρήση των σκευών, κάτι που τελικά τα καθιστά τοξικά αντί των ευνοϊκών χαρακτηριστικών όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.

Όπως κι αν έχει, όταν τα σκεύη αναφέρουν στη συσκευασία ‹‹100% μπαμπού›› τότε μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, διότι σίγουρα οι μέθοδοι επεξεργασίας για την απομάκρυνση των σακχάρων και του νερού ήταν αβλαβείς.

Συνεπώς, δόκιμο είναι να ελέγχουμε κατά την αγορά τέτοιων ειδών τα εξής:

 • Κατασκευή από 100% μπαμπού χωρίς προσμίξεις
 • Πιστοποίηση από ειδικό φορέα όπως FDA (Food and Drug Administration)
 • Χρήση επίστρωσης μη τοξικών ουσιών για την αποφυγή φθοράς και συγκράτησης υγρασίας

Βέβαια, το μπαμπού είναι μία σπουδαία επιλογή ακόμα και ως πρώτη ύλη παραγωγής υφάσματος που προορίζεται για ρούχα ή εσώρουχα.

Σε τέτοια περίπτωση εκμεταλλεύονται πολτοποιημένες ίνες του φυτού, το οποίο είναι υποαλλεργικό, αντιβακτηριδιακό, χωρίς περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες και με εξαιρετικά μεγάλη απορροφητικότητα σε σχέση με το βαμβάκι!

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…