Επαγγελματική επιτυχία μέσα από 6 συμπεριφορές

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Συχνά οι άνθρωποι προσεγγίζουν την καριέρα τους τυχαία περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, ελπίζοντας να πέσει εξ ουρανού αυτή η τέλεια δουλειά με την ελπίδα ότι η διαδρομή προς την κορυφή θα είναι μία εύκολη διαδρομή. Σε έναν πραγματικό όμως κόσμο η διαχείριση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας απαιτεί αφοσίωση, σκληρή δουλειά και προγραμματισμό. Έρευνες δεκαετιών σχετικά με την ψυχολογία της εργασιακής συμπεριφοράς απαριθμούν τους παράγοντες που οδηγούν στην επαγγελματική ολοκλήρωση. Υιοθετήστε τις ακόλουθες πρακτικές και αποκτήστε τη φήμη του σωστού επαγγελματία.

1. Δημιουργήστε ευκαιρίες

Να είστε σε συνεχή επιφυλακή για τις πιθανότητες να εξελιχθείτε επαγγελματικά. Πώς; Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση σχετικά με την αγορά εργασίας στην περιοχή σας και την εξερεύνηση νέων θέσεων εργασίας, τη δικτύωση με τους συναδέλφους, ανάληψη πρόσθετων καθηκόντων που θα τραβήξουν την προσοχή του εργοδότη σας. Μην περιμένετε, λοιπόν, οι ευκαιρίες να χτυπήσουν την πόρτα σας, απλά βγείτε έξω και αναζητήστε τες με υπομονή και δυναμικότητα.

2. Ο μάνατζερ του εαυτού σας

Ποιος θα μιλήσει για εσένα αν δεν μιλήσεις εσύ ο ίδιος; Μην περιμένετε, λοιπόν, να εκθειάσει κανείς το ταλέντο σας και τις δεξιότητές σας. Συζητήστε για τις επιτυχίες σας χωρίς να καυχιέστε, δημιουργήστε ένα λογαριασμό LinkedIn ή κάποια άλλη επαγγελματική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πηγαίνετε σε επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια. Με άλλα λόγια, βρείτε τους τρόπους εκείνους που θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας χωρίς να υπερβάλλετε. Να είστε επαγγελματίας!

3. Αποτελεσματική συνέντευξη

Μια συνέντευξη σε έναν χώρο εργασίας προϋποθέτει την κατάλληλη προετοιμασία. Προβλέψτε τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να υποβληθούν και κάντε εξάσκηση στις απαντήσεις σας. Παράλληλα, απαντήστε σε ερωτήσεις παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες που να αποδεικνύουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας για την εκτέλεση του αντικειμένου. Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία για τη συνέντευξη:

α. Επίδειξη ενδιαφέροντος και ενέργειας. Μεταβείτε στη συνέντευξη ανανεωμένοι, έτοιμοι και αισιόδοξοι. Να είστε θετικοί χωρίς να διαμαρτύρεστε για προηγούμενους εργοδότες ή θέσεις εργασίας.

β. Υπογραμμίστε γιατί είστε κατάλληλοι για τη θέση. Έχοντας κάνει έρευνα για το αντικείμενο, είστε έτοιμοι να αποδείξετε πώς η γνώση, οι δεξιότητες, οι ικανότητες και άλλα χαρακτηριστικά σας είναι αυτά που αναζητά η εταιρεία.

γ. Αποφύγετε τις περιεκτικές απαντήσεις. Αν ο υποψήφιος εργοδότης σας ζητήσει να μιλήσετε για την ικανότητά σας να κάνετε κάποια εργασία ή για το τι έχετε κάνει στο παρελθόν, απαντήστε αναλυτικά δίνοντας πραγματικές πληροφορίες.

4. Έμφαση στην εξέλιξη των ικανοτήτων

Ο ικανός υπάλληλος είναι το κλειδί για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Οι άνθρωποι που διεκπεραιώνουν με επιτυχία τα καθήκοντά τους είναι οι άνθρωποι που προοδεύουν. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κατά την αξιολόγηση των εργαζομένων δίνεται έμφαση σε δύο γενικές διαστάσεις: επάρκεια και ζεστασιά.

5. Αξιοποιήστε τις γνωριμίες σας

Οι επιτυχημένοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε μία ομάδα. Το χτίσιμο, λοιπόν, καλών εργασιακών σχέσεων είναι κρίσιμο. Αν τα μέλη της ομάδας υπολογίζουν σε σας και σας εμπιστεύονται, θα μιλήσουν θετικά για εσάς, και αυτό με τη σειρά του είναι πιθανόν να επιφέρει την προαγωγή σας.

6. Αναπτύξτε ηγετικές ικανότητες

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην καλή ηγεσία, και οι εταιρείες αναζητούν άτομα με δυνατότητες ηγεσίας. Ποιες είναι αυτές οι ηγετικές ικανότητες; Δυνατότητα λήψης αποφάσεων υπό πίεση. Εποπτεία και καθοδήγηση σε νεότερα μέλη της ομάδας. Αύξηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Πέραν αυτών των χαρακτηριστικών, οι καλοί ηγέτες είναι επίσης δίκαιοι, ισορροπημένοι και ηθικοί, είναι συναισθηματικά σταθεροί και ποτέ δεν είναι επιθετικοί ή δεν παρουσιάζουν αρνητικά συναισθήματα. Τέλος, έχουν τη φήμη ενός αξιόπιστου, τίμιου και ηθικού ανθρώπου.


Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…