Επαγγελματικές προοπτικές για ΑμεΑ στο σύγχρονο περιβάλλον

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Πολλές προκαταλήψεις που συνδέονται με το δυνατό ή μη της εργασιακής αποκατάστασης των αναπήρων αποτελούν τον απόηχο  μιας πεπαλαιωμένης αντίληψης ότι το σωματικό σθένος καθορίζει την παραγωγική αποτελεσματικότητα και ότι η εργασία επιτελείται σε ορισμένους χώρους απολύτως συγκεκριμένους.

Όμως η επανάσταση της πληροφορίας και η παγκοσμιοποίηση επέβαλλαν ένα ευέλικτο τρόπο αντίληψης της απασχόλησης. Σε όλες τις προηγμένες χώρες, ο χώρος και ο χρόνος εργασίας δεν παίζουν βαρύνοντα ρόλο, δίνοντας προτεραιότητα στις καινοτόμες μεθόδους έρευνας και γνώσης. Μέσα στο περιβάλλον αυτό οι συνθήκες γίνονται ευνοϊκότερες για τα ΑμεΑ, τα βγάζουν από το περιθώριο απεγκλωβίζοντάς τα από το σπίτι ή το ίδρυμα.

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα άτομα αυτά να απασχοληθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι και νοιώθουν κυρίαρχοι, αναδεικνύοντας την αυτόνομη προσωπικότητά τους.

Πολυμεσικά περιβάλλοντα, ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα είναι ενδεικτικές συνθήκες που ενθαρρύνουν την εργασιακή αυτονομία και απόδοση των ΑμεΑ.

Η επαγγελματική συμβουλευτική και η εργασιακή αποκατάσταση εξαρτώνται πλέον από την δημιουργία καινοτόμων πλαισίων δεύτερης ευκαιρίας για τους αναπήρους με στόχο την παροχή επιλογών.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Για τους αναπήρους η εργασία παρέχει ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης και αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας.

Όλα τα παραπάνω είναι οι αιτίες που τα προηγμένα κράτη δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική προετοιμασία των αναπήρων εφαρμόζοντας την υποστηρικτική απασχόληση.

Στην Ελλάδα όλα αυτά όμως μετουσιώνονται σε ένα επίδομα και τίποτε άλλο, για αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε  τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, να επιδοτούνται οι θέσεις εργασίας τους και να θεσπιστούν μέτρα ευέλικτης εργασίας, ώστε να τονωθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και στο εφικτό της αυτάρκειάς τους.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr