Επαγγελματίες υγείας και προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας αρχίζουν να αποκτούν όλο και περισσότερο νόημα στις μέρες μας. Όμως ακόμα τα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και διαφορετικά.

Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μετά από την κρίση της  πανδημία του  Covid  αναδύθηκαν πολλά προβλήματα προσωπικότητας από αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν την λύση στις συμβουλές ενός ειδικού. Όμως ακόμα και οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται και φροντίζουν για την ψυχική μας υγεία έχουν σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Έλλειψη υποστήριξης

Είτε αυτή είναι οικονομική υποστήριξη είτε αυτήν είναι ψυχολογική υποστήριξη και για τους ίδιους, είναι σημαντικό οι κρατικοί φορείς να υποστηρίζουν τους ψυχολόγους και τους ειδήμονες οι οποίοι εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Είναι δύσκολο να βοηθήσει κάποιος άλλους ανθρώπους αν ο ίδιος δεν δέχεται βοήθεια σε ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την δουλειά του ή ακόμα και την προσωπικότητα και την ψυχολογία του.


Διαβάστε Επίσης: Διαλογισμός και ψυχική υγεία


Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχουν ξεκάθαρο πλαίσιο

Παρ’ όλο που η υγεία είναι ένας κλάδος στον οποίοι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε να συμπληρώσουν τον ιδιωτικό τομέα,  η ιδιωτική ασφάλεια δεν έχει αρκετά ξεκάθαρες καλύψεις όσον αφορά την ψυχική υποστήριξη.  Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι των εταιριών, οι υπεύθυνοι για τα συμβόλαια είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να βοηθήσουν ιατρικά τους ανθρώπους σχετικά με την ψυχική υγεία.

Επιπλέον αρκετά προγράμματα δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την ανάγκη της συγκεκριμένης κάλυψης ούτε επίσης έχουν γνώση του επαρκούς ποσού που απαιτείται για την θεραπεία ψυχικών νοσημάτων.

Επαγγελματίες υγείας και προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Κυβέρνηση με μη επαρκή κονδύλια

Το ελληνικό κράτος είναι από τα λίγα κράτη τα οποία  έχουν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη  για τους ανθρώπους που είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά τα κονδύλια δεν είναι αρκετά ούτε για την πληρωμή του απαραίτητου ιατρικού δυναμικού για να περιθάλψει τους ασθενείς. Επίσης δεν προβλέπεται και από τον νόμο το σωστό νομικό πλαίσιο το οποίο να στηρίζει  τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από ψυχικά νοσήματα και ψυχολογικές διαταραχές.

Επιπλέον οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ακριβώς ίδιες με τις υπόλοιπες σωματικές ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν standards σχετικά με την μίνιμουμ δυνατή αντιμετώπιση και ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό το οποίο να απαιτείται για να αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς. Συνεπώς είναι και δύσκολο το ίδιο το κράτος να προβλέψει το ποσό το οποίο είναι απαραίτητο.


Διαβάστε Επίσης: Έξι ταινίες που έθεσαν την ψυχική υγεία στο επίκεντρο


Λόγοι που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο

Είναι λογικό ότι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα αρκετές συνθήκες να γίνονται δύσκολες. Όμως τι συμβαίνει όταν η διάγνωση του γιατρού περιορίζεται από τις πεποιθήσεις του ίδιους του ασθενή; Αρκετές φορές παρεμβαίνουν περιοριστικές πεποιθήσεις, θρησκευτικές και κοινωνικές διαφορές  καθώς και προβλήματα κανονισμών. Σε αρκετές περιπτώσεις όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να παρέμβουμε στην ψυχική υγεία του ασθενή, η φαρμακευτική αγωγή είναι το λιγότερο απαραίτητη!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.