Επαγγέλματα που θα χαθούν όταν στο ταμείο θα σε εξυπηρετεί ρομπότ!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Σε ένα όχι και τόσο απόμακρο μέλλον έρχονται αλλαγές στα επαγγέλματα που εκπλήσσουν! Ρομπότ θα βλέπουμε ακόμα και πίσω από την ταμειακή μηχανή των καταστημάτων. Ελάτε να δούμε ποια επαγγέλματα θα αποχαιρετήσουμε!

Οι εποχές αλλάζουν, οι εξελίξεις τρέχουν και όπως πολλοί νέοι αντικατέστησαν  τη παραδοσιακή  εφημερίδα που διάβαζαν τις Κυριακές, έτσι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει,  άλλα προς το καλύτερο και άλλα, ίσως, προς το χειρότερο. Κάθε εποχή επιφέρει τις δικές τις αλλαγές και στο πέρασμα των ετών πάντα υπάρχουν συνήθειες, αντικείμενα, καταστάσεις, επαγγέλματα, συμπεριφορές, φιλοσοφίες  που είτε διαφοροποιήθηκαν πλήρως είτε σταμάτησαν  να υφίστανται στις ζωές των ανθρώπων. Τα επαγγέλματα, καθώς καθρεπτίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλάζουν, εξελίσσονται, κάποια χάνονται και κάποια άλλα καινούργια αναδύονται σε κάθε εποχή.

Πάμε να γνωρίσουμε, πριν αποχαιρετήσουμε οριστικά, τα επαγγέλματα που πιθανότητα δεν θα υπάρχουν στο μέλλον.

  • Ταμίας στο σούπερ μάρκετ

Το βλέπουμε πλέον, πως είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο κάτι γίνεται τώρα τελευταία και αυτοματοποιούνται όλα. Είτε με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που βρίσκονται παράλληλα με τα ταμεία,  στα οποία σκανάρουμε και πληρώνουμε μόνοι τα προϊόντα μας, είτε με onlineγέμισμα καλαθιού και  διανομή κατ’ οίκον.

  • Βυρσοδέψης

Πολλοί θα ρωτήσουν τι είναι . Ο Βυρσοδέψης συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και μαλακώνει  τα δέρματα ζώων και ύστερα τα μετατρέπει σε κατεργασμένο δέρμα όπου προωθεί στους επιπλοποιούς , στους σχεδιαστές  ρούχων, παπουτσιών , τσαντών κλπ.  Πλέον αυτή τη δουλειά , έχουν αναλάβει υπερσύγχρονα μηχανήματα όπου επεξεργάζονται εύκολα και γρήγορα τα δέρματα. Επίσης η κατανάλωση δέρματος έχει αρχίσει να μειώνεται την τελευταία δεκαετία καθώς κυριαρχεί η άποψη της οικολογικής συνείδησης. Όπως και να έχει η Βυρσοδεψεία έχει ήδη χαθεί στους αιώνες καθώς σήμερα ,να φανταστείτε, υπάρχει μόνο ένας βυρσοδέψης.

  • Τραπεζικός υπάλληλος.

Σαφώς και θα υπάρχει το τραπεζικό σύστημα, οι επενδύσεις , οι καταθέσεις και γενικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά όχι στη μορφή που τα γνωρίζουμε τώρα. Σε πολύ λίγο καιρό θα γνωρίζουν όλοι να διαχειρίζονται τις τραπεζικές τους συναλλαγές διαδικτυακά και κανείς δεν θα χρειάζεται να πάει στην τράπεζα. Ήδη στο εξωτερικό οι τράπεζες είναι αρκετά διαφορετικές από ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

  • Επαγγέλματα που σχετίζονται με την ενοικίαση ταινιών.

Dvdάδικα, videoclubs, το γνωρίζουμε όλοι πως περνάνε ήδη τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους και τείνουν προς εξαφάνιση. Πλέον ο καθένας κατεβάζει σχεδόν όποια ταινία επιθυμεί από την άνεση του σαλονιού του.

  • Μισθωτοί στρατιώτες

Εδώ μην προτρέχετε να χαρείτε. Δεν είναι ότι δεν θα υπάρχουν πια πόλεμοι. Δυστυχώς οι επιθέσεις είναι στην ανθρώπινη φύση, απλά αντί για συμβατικά όπλα θα χρησιμοποιούνται ρομποτοποιημένα drones.

  • Συσκευαστές

Πλέον οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες συσκευάζουν τα προϊόντα τους αυτόματα, εξαιτίας υπερσύγχρονων μηχανημάτων, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα καθώς η εργασία αυτή γίνεται αυτόματα και χωρίς το κόστος των μισθών.

Ίσως μας τρομάζει η μετάβαση αυτή, στην τόσο αυτοματοποιημένη εποχή, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπως παλιότερα χάθηκαν ορισμένα επαγγέλματα και πήραν τη θέση τους κάποια άλλα, έτσι και σήμερα θα χαθούν κάποια επαγγέλματα και  οι άνθρωποι θα στραφούν σε άλλους τομείς  εξειδίκευσης. Ας βαδίσουμε  μαζί με την εποχή μας, οριοθετώντας ωστόσο τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στην πλήρη αυτοματοποίηση και την ανθρώπινη συνδιαλλαγή.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.