Έως το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια!

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Έως το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια!Πρόσφατα στο Φόρουμ του Νταβός, το Ellen MacArthur Foundation παρουσίασε μια μελέτη που φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για την μόλυνση των θαλασσών.

Στη νέα αναφορά, οι πίνακες δείχνουν πως η μαζική χρήση πλαστικών έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που, αν η ρύπανση των ωκεανών συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το έτος 2050 τα πλαστικά κατάλοιπα θα ξεπεράσουν σε βάρος το συνολικό βάρος των ψαριών.

Τις τελευταίες δεκαετίες η παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί κατά περίπου είκοσι φορές, φτάνοντας το 2014 στους 311 εκατομμύρια τόνους, ενώ την επόμενη εικοσαετία αναμένεται να τετραπλασιαστεί. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο (είναι σαν να αδειάζει ένα απορριμματοφόρο κάθε λεπτό!), όπου διατηρούνται για εκατοντάδες χρόνια, καθώς το υλικό δεν διασπάται.

Η διάσημη θαλασσοπόρος Έλεν Μακάρθουρ ωστόσο, πιστεύει πως υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει η κατάσταση: «Αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε το σύστημα, να συμφωνήσουμε σε εναλλακτικά υλικά, αν συζητήσουμε με τους κατάλληλους ανθρώπους, αν κινητοποιήσουμε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, αν εφαρμόσουμε πρωτοποριακές νέες τεχνολογίες, τότε θα αλλάξουμε εντελώς την οικονομία του πλαστικού.»

Το Φόρουμ έκρινε αναγκαία την πλήρη αναδιοργάνωση της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.