Ένζυμα: Οι αφανείς ήρωες του οργανισμού

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα ένζυμα είναι χημικές ενώσεις άκρως απαραίτητες για την επιβίωση του οργανισμού. Ήρθε η ώρα να τα γνωρίσετε!

Τι είναι τα ένζυμα;

Τα ένζυμα είναι χημικές ενώσεις, αποτελούμενες κυρίως από πρωτεΐνες, οι οποίες λειτουργούν ως καταλύτες για βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η πέψη ή η αναπνοή. Τα ένζυμα λειτουργούν ως κλειδαριά, ενώ το υπόστρωμα, ένα αμινοξύ, προσκολλάται στο ένζυμο και «ξεκλειδώνει» τα προϊόντα της χημικής αντίδρασης, τα οποία συνεισφέρουν στην εκάστοτε λειτουργία. Κατά συνέπεια, η έλλειψη ή η υπερβολική λειτουργία των ενζύμων μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην επιβίωση του οργανισμού.

Πώς ξέρω αν έχω πρόβλημα με τα ένζυμα;

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία των ενζύμων. Για παράδειγμα, ο αλφισμός προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου τυροσινάση, χάρη στο οποίο δίνεται το χρώμα στα μαλλιά και τα μάτια. Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, προκύπτουν από την έλλειψη των κατάλληλων ενζύμων για την πέψη, ενώ η έλλειψη της θρομβίνης δημιουργεί σε αδυναμία επούλωσης των πληγών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πέψης, το πρώτο σημάδι της έλλειψης ενζύμων είναι η αδυναμία του οργανισμού ως προς τον μεταβολισμό ορισμένων τροφών.

Πού μπορώ να βρω τα ένζυμα που μου λείπουν;

Τα ένζυμα, ως πρωτεϊνικές ενώσεις, εντοπίζονται στα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας σε φυσική μορφή. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη μορφή λήψης τους είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Παρά την ευρεία κυκλοφορία τους, είναι καλό να προμηθευόμαστε εκείνα που συνιστά ο γιατρός για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από την έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η φαινυλοκετονουρία, η οποία προκύπτει από την αδυναμία διάσπασης της φαινυλαλανίνης και της συσσώρευσής της στον εγκέφαλο, προτείνεται ειδική δίαιτα η οποία τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Συμπέρασμα

Αν και τα ένζυμα δεν είναι πλήρως κατανοητά στην καθημερινή ζωή, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιολογία, την ιατρική, τη διατροφή και τη χημεία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη σημασία των ενζύμων για τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…