Εντυπωσιακές πυραμίδες του κόσμου

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Το σχήμα της πυραμίδας έχει εμπνεύσει τους κατασκευαστές από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι πυραμίδες ορθώνονταν για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι ταφής ή θρησκευτικών τελετών. Η απλή κι όμως εντυπωσιακή εμφάνισή τους εξακολούθησε να γοητεύει τους αρχιτέκτονες στην πάροδο των αιώνων, εμπνέοντάς τους για την οικοδόμηση κτηρίων, από γραφεία μέχρι ξενοδοχεία.

Ας δούμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές πυραμίδες:

Το Ζιγκουράτ στο Ουρ

Οι αρχαίοι Σουμέριοι έχτισαν πολλά οικοδομήματα σε σχήμα πυραμίδας, τα οποία ονομάζονταν Ζιγκουράτ. Ανεγείρονταν σταδιακά σε βαθμιδωτά επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πυραμίδα στο Ουρ (στο σημερινό νότιο Ιράκ). Αυτός ο ναός χτίστηκε ολοκληρωτικά από τούβλα γύρω στο 2100 π. Χ. και πριν κάποια χρόνια ανοικοδομήθηκε μερικώς. Τα Ζιγκουράτ περιείχαν αμύθητους θησαυρούς, μερικούς από τους οποίους έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι.

Η πυραμίδα του Μάγου

Το Ουσμάλ, στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, χτίστηκε από τους Μάγια, μεταξύ του 700 και 1000 μ. Χ. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 15ο αιώνα. Σύμφωνα με κάποιο μύθο, η πυραμίδα του Μάγου, ύψους 39 μ., χτίστηκε σε μία νύχτα από το μάγο – θεό Ιτσάμνα. Όμως, οι έρευνες των αρχαιολόγων απέδειξαν ότι στην πραγματικότητα χτίστηκε σε πέντε στάδια. Το Ουσμάλ ήταν σημαντικός τόπος θρησκευτικής λατρείας, αλλά και κέντρο αστρονομικών μελετών. Η σκάλα, π.χ. στη δυτική πλευρά της πυραμίδας αντικρίζει τον Ήλιο που δύει κατά τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Βαθμιδωτή πυραμίδα στη Σακάρα

Πρόκειται για την πρώτη πέτρινη πυραμίδα που χτίστηκε ποτέ και βρίσκεται στη Σακάρα, στα νότια της Γκίζας στην Αίγυπτο. Η  βαθμιδωτή πυραμίδα ήταν ο τάφος του Ζορέρ, ο οποίος βασίλεψε από το 2630 μέχρι το 2611 π. Χ. Σχεδιάστηκε από το σπουδαίο αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Ζορέρ έξω από την πυραμίδα, καθώς και πανέμορφα ανάγλυφα στις υπόγειες αίθουσες.

Ο Μέγας Ναός στο Τενοτστιτλάν

Η πρωτεύουσα των Αζτέκων, το Τενοτστιτλάν, η σημερινή Πόλη του Μεξικού, είχε μεγάλο πληθυσμό. Στο μέσον της πόλης υπήρχε μια περιτειχισμένη περιοχή με πολλούς ναούς. Ο Μέγας Ναός ήταν ο σημαντικότερος και πιο εντυπωσιακός. Με ύψος 30 μ., ήταν μόλις το 1/5 του ύψους της Μεγάλης Πυραμίδας. Στην κορυφή του υπήρχαν δύο ναοί. Ο πρώτος ήταν αφιερωμένος στον Ουιτσιλοπότστλι, το θεό του πολέμου και του Ήλιου. Προς τιμήν του γίνονταν ανθρωποθυσίες, γιατί θεωρούνταν απαραίτητες για να ανατέλλει καθημερινά ο Ήλιος. Ο δεύτερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Τλάλοκ, το θεό της βροχής. Η λατρεία του ήταν απαραίτητη για την εξασφάλιση καλής σοδειάς.

Ξενοδοχείο Λούξορ

Το ξενοδοχείο Λούξορ στοίχισε 229 εκατομμύρια δολάρια και άνοιξε το 1993 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Έχει ύψος 107 μ. και 4.400 δωμάτια. Περιλαμβάνει μια αίθουσα 1.100 θέσεων, ένα τεράστιο καζίνο, μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και μια αναπαράσταση του Νείλου, εξοπλισμένη με σκάφη αναψυχής και ομοιώματα καμήλων. Ακόμη και οι ανελκυστήρες είναι αξιοπρόσεκτοι, μιας και κινούνται σε γωνία 39 μοιρών, για να ακολουθούν την κλίση της πλευράς της πυραμίδας. Το φως στην κορυφή του κτηρίου είναι τόσο λαμπερό, που μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι ορατό από το διάστημα. Στην είσοδο του ξενοδοχείου υπάρχει μια Σφίγγα, η οποία εκπέμπει ακτίνες λέιζερ από τα μάτια της.

Η πυραμίδα της Transamerica

Τα κεντρικά γραφεία της Transamerica Corporation βρίσκονται στο υψηλότερο κτήριο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ολοκληρώθηκε το 1972, έχει 48 ορόφους και συνολικό ύψος 260 μ. Τα 65 μ. από αυτά, καταλαμβάνει ένας κώνος που καλύπτεται από αλουμινένια πλαίσια, με φως προειδοποίησης στην κορυφή του. Σχεδιάστηκε να αντέχει σε σεισμούς, οι οποίοι μπορούν να σωριάσουν ψηλά κτήρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το σχήμα πυραμίδας που έχει, επιτρέπει στο φως να φτάσει μέχρι το ισόγειο. Αν και φαίνεται τεράστια, η βάση της είναι μικρότερη από εκείνη της Μεγάλης Πυραμίδας στη Γκίζα.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.