Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Όσο χτίζονται βιβλιοθήκες στον κόσμο, τόσο ρέει η γνώση μεταξύ των ανθρώπων. Η κατασκευή των παρακάτω βιβλιοθηκών αποτελεί θετική είδηση, όχι μόνο για την εξάπλωση της γνώσης, αλλά και για την ίδια την κατασκευή των κτιρίων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις εντυπωσιάζει το μέγεθος του οικοδομήματος, αποτελώντας ακόμα και πόλο έλξης των τουριστών, ενώ σε άλλες με την απλότητα και λιτότητα κατασκευής, το κτίριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, χτίζοντας οικολογική συνείδηση έμμεσα στους μαθητές που επισκέπτονται τη σχολική βιβλιοθήκη. Ας τα γνωρίσουμε από κοντά…

Σε ένα κόσμο που τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαγωνίζονται για το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου, οι καινούριες βιβλιοθήκες μεγάλων διαστάσεων κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία και τη Σαουδική Αραβία. Όμως δε λείπουν τα παραδείγματα με υποδειγματικές βιβλιοθήκες στην Αφρική, με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, βιβλιοθήκες στο Νότιο Λονδίνο που αναπτύσσεται ραγδαία και στη Νέα Υόρκη που ετοιμάζεται να γιορτάσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης.

Η βιβλιοθήκη με τον γκρίζο ουρανό στο Πεκίνο

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lacime στο Πεκίνο, σχεδίασε μια ασημένια και γκρίζα νέα βιβλιοθήκη που έρχεται σε δραματική αρμονία με τον ουρανό που περιβάλλει το κτίριο που βρίσκεται σε μια πράσινη πλαγιά του Πεκίνου. Ο γκρίζος ουρανός είναι αυτός που καθόρισε το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στα δομικά στοιχεία, όσο και την είσοδο και τις λεπτομέρειες της βιβλιοθήκης και αντικατοπτρίζεται στα υλικά, το γυαλί και το αλουμίνιο. Ονομάζεται Bιβλιοθήκη του ουρανού και η σχεδίασή της στηρίχτηκε στις αρχές της απλότητας και της αμεσότητας.

Το διαμάντι της Ντόχα δια χειρός Ρεμ Κούλχας

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

O σταρ της αρχιτεκτονικής Ρεμ Κούλχας υπογράφει την Εθνική βιβλιοθήκη του Κατάρ (QNL) που άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στο κοινό στη Ντόχα. Όλα τα βιβλία, αυτά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, καθώς και μια κληρονομιά από παλαιά και σπάνια βιβλία σχετικά με τον αραβο-ισλαμικό πολιτισμό φιλοξενούνται σε μια βιβλιοθήκη που μοιάζει με πανόραμα. Ο Κούλχας εξηγεί πως όλα τα βιβλία είναι ορατά και προσβάσιμα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Η βιβλιοθήκη είναι τόσο μεγάλη σχεδόν αστικής κλίμακας που μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία σε μια έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων και η ίδια η βιβλιοθήκη είναι μέρος της πόλης της εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει την πανεπιστημιούπολη και την έδρα κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Η άλλη όψη: μια σχολική βιβλιοθήκη στην Τανζανία

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Εντυπωσιακές νέες βιβλιοθήκες στις 4 ηπείρους

Στην Τανζανία μια σχολική βιβλιοθήκη μας περνά στην άλλη μεριά του κόσμου και στην άλλη όψη της γνώσης, πίσω και μακριά από την εντυπωσιακή όψη των βιβλιοθηκών – μεγαθηρίων. Στο Κibaoni, ένα μικρό χωριό της Τανζανίας κοντά στα σύνορα με την Κένυα, η SoPA, μια αρχιτεκτονική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κοινωνική πρακτική έχει ολοκληρώσει μια σχολική βιβλιοθήκη που είναι χτισμένη από χαλίκια.

Για το έργο οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και όχι εισαγόμενα υλικά και τεχνικές, οι οποίες, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, είναι συχνά αναποτελεσματικές με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική ομάδα υποστηρίζει πως η βιβλιοθήκη «Αmani» μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα δόμησης ακόμα και για αγροτικές κατοικίες της περιοχής.

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…