Ενούρηση στο σχολείο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Αν είστε 1 από τις εκατομμύρια γυναίκες που έχουν βιώσει διαρροή, βρεγμένο παντελόνι ή σηκωθήκατε από την καρέκλα σας στο σινεμά ή το θέατρο για να τρέξετε στο μπάνιο, ρίξτε μια ματιά στα παιδικά σας χρόνια. Μήπως σας είπαν να “περιμένετε” ή μήπως αναβάλλατε συχνά να πάτε στην τουαλέτα;

Τώρα σκεφτείτε τη συμπεριφορά των παιδιών σας. Μήπως συμπεριφέρονται παρόμοια; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν η ουροδόχος κύστη του παιδιού σας είναι υγιής; Έχετε κατά νου ότι τα παιδιά που φοβούνται περισσότερο, κατά την απώλεια ενός γονέα, βρέχουν τα παντελόνια τους στο σχολείο. Αν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, δεν είστε η μόνη μητέρα.

Κάθε φθινόπωρο, υπάρχει μια σημαντική απειλή για την υγεία της ουροδόχου κύστης, καθώς τα μικρά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο για πρώτη φορά και οι μεγαλύτεροι μαθητές ρυθμίζουν εκ νέου το σχολικό τους πρόγραμμα. Παιδιά όλων των ηλικιών αναγκάζονται να αλλάξουν τις κανονικές συνήθειες της τουαλέτας κατά τη διάρκεια του σχολείου. Οι γονείς βρίσκονται στο σκοτάδι και οι δάσκαλοι αγνοούν τη ζημιά που γίνεται στην υγεία της ουροδόχου κύστης παιδιών.

Μια έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 80% των δασκάλων ενθάρρυνε τους μαθητές να συγκρατήσουν τα ούρα τους. Πολλοί από αυτούς τους καθηγητές παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν ανταμοιβές, ακόμη και ποινές για την επιβολή των κανόνων της τουαλέτας. Στο γυμνάσιο και το λύκειο, υπάρχουν πολύ μικρά διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων και πολλοί μαθητές καταλήγουν να συγκρατούν τα ούρα τους όλη την ημέρα.

Η κύστη παραμένει υγιής όταν γεμίζει και αδειάζει χωρίς να έχει μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να πάει στην τουαλέτα κάθε δύο με τρεις ώρες. Το πόσιμο νερό βοηθά στην αποβολή της ουροδόχου κύστης, και η φυσιολογική καθημερινή κίνηση του εντέρου καθιστά ευκολότερο να αδειάσει την κύστη. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η κίνηση της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου συγκρατούνται. Κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν την ανάγκη για ξαφνική ούρηση ή πολύ συχνή, τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τον πόνο της ουροδόχου κύστης. Νεαρά κορίτσια βιώνουν τέτοιου είδους προβλήματα, ένα στα πέντε, και πολλά από αυτά φέρουν αυτά τα προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.

Τα δρομολόγια λεωφορείων ή οι κανόνες στην τάξη δεν θα πρέπει να ελέγχουν τις συνήθειες της τουαλέτας του παιδιού σας. Το παιδί σας, όχι το σχολείο, θα πρέπει να έχει τον έλεγχο στις συνήθειες της τουαλέτας.

Έχοντας κατά νου ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δεχθεί την κατάλληλη μόρφωση σχετικά με την υγεία της ουροδόχου κύστης, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα για την προώθηση της καλής υγείας της ουροδόχου κύστης στο σχολείο. Ρωτήστε το παιδί σας και τον δάσκαλό τους σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες της τουαλέτας στην τάξη. Μπορεί το παιδί σας ελεύθερα να πάει στην τουαλέτα με έναν τρόπο που δεν είναι δύσκολος ή ενοχλητικός; Οι τουαλέτες είναι καθαρές και ασφαλείς; Πολλά παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ουρήσουν και έτσι μπορεί να μην πηγαίνουν κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στην τουαλέτα. Ακόμα κι έτσι, όταν πρέπει να πάνε, πρέπει να τους επιτρέπετε να πάνε. Το μπάνιο θα πρέπει πάντα να είναι ανοιχτό!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…