Ενισχυτικοί και ανασταλτικοί μηχανισμοί στην ανάπλαση των κυττάρων

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Κάθε μέρα στον οργανισμό μας πεθαίνουν και ξαναδημιουργούνται εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ιστούς. Υπάρχουν μηχανισμοί που βοηθούν τον οργανισμό να αναπληρώσει τις απώλειες κυττάρων, ενώ κάποιοι άλλοι αποτελούν  τροχοπέδη.

Ενισχυτικοί μηχανισμοί

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Τα κύτταρα περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά, όπως πρωτεϊνες και υδατάνθρακες, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθούν καινούρια. Μια σωστή διατροφή η οποία να τα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι ο πιο καλός τρόπος ώστε ο οργανισμός μας να συνθέσει εκ νέου  τα κύτταρα τα οποία έχουν τραυματιστεί ή καταστραφεί. Επιπλέον, τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία δρουν εναντίον των ελευθέρων ριζών. Οι τελευταίες ευθύνονται για φθορές στα κύτταρα και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αρκετών ασθενειών. Η ένταξη επομένως τέτοιων τροφών στο διατροφολόγιό μας,  έχει  θετική  επίδραση στην ανάπλαση των  κυττάρων.

Άθληση

Η άθληση συνεισφέρει τα μέγιστα στον οργανισμό. Βέβαια, αρκετές φορές αν κάνουμε γυμναστική με αντιστάσεις, μπορεί να υπάρξουν μικρό-καταστροφές ιστών και κυττάρων. Όμως το θετικό με τη σωματική άσκηση, είναι ότι εφόσον ολοκληρώσουμε τις ασκήσεις,  ο οργανισμός  χρειάζεται τροφή  για να αναπληρώσει την ενέργεια που έχει χάσει, και έτσι μπορεί να προσλάβει τα απαραίτητα συστατικά από τα τρόφιμα και να αναπληρώσει. Επίσης η  άσκηση δημιουργεί πρόδρομα γεννητικά κύτταρα και ενισχύει την κίνηση του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Ύπνος

Ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπλασης κυττάρων, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιδερμίδα. Δημιουργεί τα περισσότερα κύτταρα  στο διάστημα από τις δέκα  το βράδυ έως τις οκτώ το πρωί, δηλαδή τις ώρες που είναι πιο ωφέλιμος  ο ύπνος στον οργανισμό μας. Είναι επίσης η ώρα που οι φθορές ελαχιστοποιούνται και έτσι οι μηχανισμοί μπορούν να αναπλάσουν ευκολότερα τα κύτταρα.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Κάπνισμα και αλκοόλ

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ καταστρέφει πολλά από τα κύτταρα του οργανισμού μας, όπως τα εγκεφαλικά (αλκοόλ) και εκείνα του πνεύμονα (κάπνισμα), επιβραδύνοντας σημαντικά τη δημιουργία νέων.

Φάρμακα και αγωγές

Τα φάρμακα, οι αντιβιώσεις και οι αγωγές, είναι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην ανάπλαση κυττάρων του σώματος και των ιστών. Συνήθως επειδή επηρεάζουν τις φυσιολογικές   λειτουργίες όπως το μεταβολισμό, έχουν αρνητική επίδραση. Επίσης μην ξεχνάμε ότι   φαρμακευτικές αγωγές  λαμβάνουμε  συνήθως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ασθένεια, οπότε εκεί έχουμε  συμπτώματα  όπως πυρετό, γεγονός που επηρεάζει την εύρυθμη  λειτουργία του οργανισμού.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.