Ενισχύσεις πέτρινων κτιρίων: οι πρακτικές

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια από πέτρα είναι οργανικό μέρος της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η διατήρηση και απόκαταστασή τους περνά από τη δομική τους ενίσχυση. Η όποια τεχνική επέμβαση είναι σε θέση να μεταμορφώσει το κτίριο και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Πέτρα & δόμηση

Η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό που βρίσκεται σε αφθονία σε όλη τη χώρα. Είναι συνυφασμένη με τα πετρόχτιστα σπίτια από τεχνίτες ή μηχανικούς που τίμησαν την τοπική παράδοση και συνήθως συνδυάζονται με περίτεχνες κεραμοσκεπές. Στην περίπτωση των διατηρητέων έχουν επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία, αρχιτεκτονικές προεξοχές και μια ιδιαίτερη ιστορία που κουβαλούν και έχει εκτιμηθεί δεόντως από την πολιτεία.

Τα τεχνικά ζητήματα

Τα πιο σημαντικά τεχνικά προβλήματα είναι καταρχάς η παραμέληση που έχουν υποστεί όλες αυτές τις δεκαετίες λειτουργίας. Σε πολλές περιπτώσεις ανήκαν σε πλούσιους συμπολίτες μας που όμως με τα χρόνια δεν έκαναν χρήση του κτιρίου και οι κληρονόμοι δεν πρόσθεσαν καμία νέα επέμβαση. Στα χωριά είναι απλές κατασκευές που μπορεί να είναι ακόμα μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία, δε λείπουν όμως κι εκεί εικόνες παραμέλησης από το δυσβάσταχτο κόστος συντήρησης. Έτσι συχνά εμφανίζουν χαλασμένες ή υπό κατάρρευση στέγες, τοίχους με κενά και διαβρώσεις, πεπαλαιωμένα κουφώματα, φθαρμένες καλωδιώσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ατημέλητο περιβάλλων χώρο και σπασμένα κάγκελα. Λόγω του χρόνου κατασκευής έχουν ελλιπή θεμελίωση, απαρχαιωμένη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση με μικρούς στριμωγμένους χώρους, πολύ χαμηλή αντισεισμική αντοχή και προβλήματα υγρασίας, μονώσεων και ενεργειακής απόδοσης.

Οι μέθοδοι ενίσχυσης

Η πιο κλασσική μέθοδος ενίσχυσης είναι με οπλισμένο επίχρισμα, δηλαδή σοβά με μεταλλικό πλέγμα, που ενισχύει την ακαμψία των τοίχων. Σε πιο βαριές περιπτώσεις βλαβών γίνονται ενέματα, ώστε να αποκτήσει ομοιογένεια η φέρουσα τοιχοποιία και να μη διαβρώνεται. Τελικό μέτρο για τη στατική ενίσχυση μπορεί να είναι η χρήση εκτοξευόμενου σκυροδέματος ως το ύστατο μέτρο δομικής αποκατάστασης. Η λύση επιλέγεται από τον μελετητή με εργαστηριακές μετρήσεις του υφιστάμενου οικοδομήματος και την προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ανακατασκευή

Στα πέτρινα κτίρια συνιστάται μια εκτεταμένη ανακαίνιση που συχνά οδηγεί σε μερική ανακατασκευή, καθώς τα περισσότερα δομικά στοιχεία είναι ανεπαρκή και δε χρήζουν επιδιόρθωσης. Αυτό σημαίνει ανακατασκευή τοίχων, νέα επιπρόσθετη θεμελίωση, αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, νέες εξωτερικές αποχετεύσεις, σκυροδέτηση πλακών και σενάζ, καθώς και επιμελή βάψιμο και τοποθέτηση γυψοσανίδων για τη δημιουργία νέων χώρων ή και ψευδοροφής.

Μια νέα εικόνα

Φυσικά μια γενναία ανακατασκευή με αρχιτεκτονική λεπτομέρεια και επένδυση χρημάτων συνεπάγεται ένα πολύ πιο όμορφο κτίριο που θαμπώνει τους επισκέπτες με την εικόνα του και τη δομική του ευστάθεια. Αυτό είναι το νόημα της επισκευής μιας παλιάς πέτρινης κατοικίας, η διαμόρφωση μιας κτιριακής κατασκευής με μοντέρνες προδιαγραφές και αρμονία με το περιβάλλον. 

Μπορείτε λοιπόν να μετασχηματίσετε την πέτρινη οικία σας στο χωριό σε τοπόσημο και να το εκμεταλλευτείτε αυτό οικονομικά σε μια πώληση ή βραχυχρόνια μίσθωση. Η πέτρα είναι το πιο πολύτιμο και δουλεμένο υλικό για κατοικίες με σεβασμό στην ιστορία του κάθε τόπου και αισθητική που παραμένει πάντα γοητευτική και ενδιαφέρουσα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…