Ενέσιμο κολλαγόνο: πότε, γιατί, συντήρηση και παρενέργειες

Συντάκτης: Ιλεάνα Γαλανοπούλου

Όσο μεγαλώνουμε οι ανάγκες του σώματός μας αλλάζουν και μια από αυτές τις ανάγκες είναι και η περισσότερη παραγωγή του κολλαγόνου. Προτού λοιπόν αναλύσουμε το πότε είναι η ώρα να ξεκινήσουμε το ενέσιμο κολλαγόνο και το πως θα το συντηρήσουμε ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή του τι είναι αυτή η φυσική ουσία που παράγει το σώμα μας και σε τι χρησιμεύει.

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο οστό, τον χόνδρο, το δέρμα, και τους τένοντες. Υπάρχουν 27 διαφορετικοί τύποι φυσικών κολλαγόνων στο σώμα. Ορισμένα κολλαγόνα που βρέθηκαν στον ιστό του δέρματος είναι απαραίτητα για την αντοχή του δέρματος και την ελαστικότητά του. Το δέρμα χωρίζεται σε 3 στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο όπου το κύριο συστατικό του είναι μια πρωτεϊνη που γνωρίζουμε ως κολλαγόνο και τέλος τον υποδόριο ιστό.

Επειδή το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό του χορίου, ενεργεί ως δομή στήριξης για το δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αυτή η πρωτεϊνη διασπάται, προκαλώντας την μείωση της ελαστικότητας στο δέρμα. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να καταπολεμήσουμε αυτά τα σημάδια της γήρανσης, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ενέσεις κολλαγόνου για να αντικαταστήσουν την αρχική τους κατάσταση. Δεδομένου ότι είναι μια φυσική πρωτεΐνη, υπάρχουν σχετικά λίγες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του σε καλλυντικά και αισθητικές διαδικασίες.

Πότε και γιατί πρέπει να κάνουμε χρήση ενέσιμου κολλαγόνου

Επειδή το κολλαγόνο είναι μια φυσική ουσία και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να επιτευχθούν αποτελέσματα, η θεραπεία κολλαγόνου είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για τους ανθρώπους να ενισχύσουν την εμφάνισή τους. Απευθύνεται και στα 2 φύλα και οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για τη θεραπεία κολλαγόνου είναι από τις ηλικίες 35-60, όπου το δέρμα πρέπει να έχει κάποια σχετική ελαστικότητα και ευελιξία και όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν τις πρώτες γραμμές έκφρασης ή ρυτίδων ή μείωσης της σφριγηλότητας. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το κολλαγόνο μαζί με υαλουρονικό οξύ, μπορεί να παρέχει ενίσχυση για την αύξηση του όγκου διαφόρων περιοχών (π.χ. μάγουλα, χείλη) και να φαίνονται πιο νεανικά και πιο αισθησιακά, καθώς επίσης μπορεί να αγγίξει έως και περιοχές γύρω από το στόμα και το μέτωπο όπου οι ρυτίδες έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται μετά από προηγούμενες αισθητικές επεμβάσεις.

Στάδια προετοιμασίας ασθενούς για τη χρήση ενέσιμου κολλαγόνου και τυχόν παρενέργειες

Παρότι αναφέραμε ότι σαν φυσικό προϊόν το κολλαγόνο δεν έχει πολλές παρενέργειες, από τη στιγμή που κάποιος θα αποφασίσει να κάνει θεραπεία θα πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία προς αποφυγή τυχόν επιπλοκών και την διασφάλιση άριστων αποτελεσμάτων:

1. Ο γιατρός θα πρέπει να λάβει το ιστορικό του ασθενούς.

2. Ο γιατρός εκτελεί γενικά μια δερματική δοκιμασία πριν την τελική εφαρμογή, για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει μια αλλεργική αντίδραση στο κολλαγόνο.

3. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς πρέπει να γίνει η επιλογή του σωστού προϊόντος για την χρήση.

4. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μία πολύ μικρή ποσότητα του κολλαγόνου εγχέεται στο αντιβράχιο και η περιοχή στη συνέχεια παρακολουθείται για περίπου μια βδομάδα. Εάν υπάρξει πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα ή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής δεν είναι πιθανώς καλός υποψήφιος για θεραπεία κολλαγόνου. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος των βακτηριακών λοιμώξεων, οιδήματος, ξεφλουδίσματος, αποστήματος και τυχόν αποχρωματισμού του δέρματος στο σημείο που έγινε η έγχυση του υλικού.

5. Επειδή αρκετοί άνθρωποι νοιώθουν δυσφορία με τις ενέσεις, προτού γίνει η εφαρμογή θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή κάποιο τοπικό αναισθητικό.

6. Η χρήση δεν εγκρίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, σε άτομα που είναι αλλεργικά στα συστατικά του και σε άτομα με ασθένειες του ανοσολογικού συστήματος.

Συντήρηση θεραπείας με κολλαγόνο

Τα πιο έντονα αποτελέσματα μετά από την θεραπεία αρχίζουν και διακρίνονται μετά από λίγες ημέρες. Αυτά μπορεί να κρατήσουν από 6 βδομάδες μέχρι 6 μήνες. Ανάλογα πάντα με το σώμα και την απορρόφηση, αλλά και την ποιότητα και τον τύπο του κολλαγόνου που χρησιμοποιήθηκε. Οπότε η μακροβιότητα της θεραπείας ποικίλει, αλλά συνήθως πρέπει να εφαρμόζεται μέσα στο 6μηνο για καλύτερα αποτελέσματα και διατήρηση του πάσχοντος σημείου. Επίσης, ένας τρόπος συντήρησης μέχρι την επόμενη θεραπεία είναι και η χρήση καλλυντικών προϊόντων με κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Γενικά είναι μια διαδικασία που καλό θα ήταν να μην σταματήσει από την στιγμή που επιλέγουμε να την ξεκινήσουμε. Και βεβαίως με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερη ποσότητα κολλαγόνου.

Η χρήση κολλαγόνου όμως μπορεί να επιτευχθεί πέραν της αισθητικής βελτίωσης και στην μεσοθεραπεία όπου βοηθάει στην βελτίωση οσφυαλγικών πόνων, όπου το κολλαγόνο χρησιμοποιείται πάλι με ενέσιμο τρόπο και εμπεριέχει και άλλα συστατικά για την συγκεκριμένη θεραπεία. Η χρήση του έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και στην εμφάνισή μας, αλλά και στην ψυχολογία μας, μιας και όταν κάτι βελτιώνεται στον εαυτό μας, σαφώς και μας ανυψώνει τη διάθεση.

Εκτός όμως της βελτίωσης που μας προσφέρει το κολλαγόνο, ας μην ξεχνάμε ότι πέραν της εξωτερικής ομορφιάς όπως είπε και ο Τσέχωφ ”Στον άνθρωπο όλα πρέπει να είναι ωραία: και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, αλλά και οι σκέψεις.”

Συντάκτης: Ιλεάνα Γαλανοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.