Ενέργεια από… μπύρα!

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Η ζυθοποιία Adnams στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας, μετέτρεψε τα απορρίμματα κριθαριού σε βιοαέριο και τροφοδότησε τις ενεργειακές ανάγκες 235 νοικοκυριών! Μέσω της ανακύκλωσης των αποβλήτων, από την παρασκευή της μπύρας της, παρήγαγε βιοαέριο. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αρκετή ενέργεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για θέρμανση και μαγείρεμα 235 σπιτιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μετατροπή των απορριμμάτων από το κριθάρι σε βιοαέριο, μέσω σύγχρονων τεχνικών. Το βιοαέριο διοχετεύεται στα σπίτια από το ήδη υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έρευνες που έχει κάνει η συγκεκριμένη ζυθοποιία, η ενέργεια που καταναλώνει κάθε σπίτι για θέρμανση και μαγείρεμα ισοδυναμεί με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τη διαδικασία παρασκευής 150 λίτρων μπύρας. Η μονάδα βιοαερίου αναμένεται να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτούνται η ζυθοποιία και τα φορτηγά της, ενώ παράλληλα θα διοχετεύεται το 60% του βιοαερίου στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ικανές να χτίσουν ένα δυναμικό και φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρηματικό προφίλ, βοηθώντας παράλληλα το κοινωνικό σύνολό.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.