Ενεργός άνθρακας, η νέα τάση στην καθημερινότητά μας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

energοs__anthrakas_i__nea_tasi_stin_kathimerinοtita_masΜέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχα καν ακούσει ότι ο ενεργός άνθρακας παρέχει μια σειρά από καταπληκτικά οφέλη. Μερικοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν το δέρμα τους ή για τη λεύκανση των δοντιών τους, άλλοι εκμεταλλεύονται την ικανότητά του να αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα. Μάλιστα, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο ενεργός άνθρακας ήταν το κύριο υλικό σε μάσκες αερίου για την πρόληψη δηλητηρίασης των στρατιωτών από την έκθεση σε χημικές ουσίες.

Οφέλη ενεργού άνθρακα

1. Απαλλάσσει το σώμα από τις τοξίνες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Toxicology and Adverse Drug Experience, ο ενεργός άνθρακας εμποδίζει τη γαστρεντερική απορρόφηση μιας μεγάλης ποικιλίας φαρμάκων και τοξινών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και επίσης αυξάνει την κατάργησή τους, ακόμη και μετά την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό περιλαμβάνει μια υπερβολική δόση από φάρμακα όπως ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, όπιο, κοκαΐνη και μορφίνη.

Με απλά λόγια, εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει καταπιεί μια τοξική ουσία, η χορήγηση ενεργού άνθρακα μπορεί να αδρανοποιήσει την τοξικότητα της ουσίας, ενώ βοηθά το σώμα να το ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί μόνο του. Αν έχετε καταπιεί μία άκρως τοξική ουσία, μια γρήγορη χορήγηση ενεργού άνθρακα θα μπορούσε να σώσει τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας πρέπει να αναλάβει την κατάσταση. Μάλιστα, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού προβείτε στη χορήγηση του άνθρακα.

2. Ανακουφίζει δαγκώματα και τσιμπήματα μελισσών

Η ανάμιξη ενεργού άνθρακα με λίγο νερό και άμυλο αραβοσίτου ή λιναρόσπορου σε σκόνη μπορεί να θεραπεύσει τσιμπήματα μέλισσας, δαγκώματα φιδιών, δαγκώματα αραχνών και άλλα δηλητηριώδη τσιμπήματα.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τους Ι. Makalinao και A.D. Woolf της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αναφέρει την αποτελεσματικότητα του άνθρακα στην ίαση των τσιμπημάτων. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ιστορίες στο διαδίκτυο από άτομα που ισχυρίζονται ότι οι ζωές τους σώθηκαν με την εφαρμογή ενεργού άνθρακα σε τσιμπήματα μέλισσας ή δαγκώματα αραχνών, ειδικά εκείνοι που είναι ιδιαίτερα αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας και δεν έχουν μαζί τους επινεφρίνη.

3. Μειώνει την ακμή και βελτιώνει την υγεία του δέρματος

energοs__anthrakas_i__nea_tasi_stin_kathimerinοtita_mas Επειδή ο ενεργός άνθρακας απομακρύνει τις τοξίνες, μπορεί να μειώσει τα κρούσματα της ακμής και άλλες ακαθαρσίες του δέρματος. Επίσης, κάνει θαύματα κατά την απομάκρυνση του μακιγιάζ.

Για να χρησιμοποιήσετε τον ενεργό άνθρακα ως ντεμακιγιάζ στο δέρμα σας, αναμείξτε μία κάψουλα της σκόνης σε ένα κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης βέρα, ένα κουταλάκι του γλυκού νερό ή ροδόνερο, πέντε σταγόνες ελαίου tea tree και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι. Αναμείξτε τα υλικά μαζί.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η μάσκα θα είναι μαύρη, και ενώ μπορεί να λερώσει τα ρούχα σας, δεν θα λεκιάσει το δέρμα σας. Απλώστε στο δέρμα σας, αφήστε την να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Το δέρμα σας θα είναι λαμπερό. Μάλιστα, υπάρχουν στο εμπόριο πολλά σαπούνια φτιαγμένα από ενεργό άνθρακα.

4. Λευκαίνει τα δόντια

Αν και δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι μια μαύρη σκόνη θα μπορούσε πραγματικά να λευκάνει τα δόντια, θα εκπλαγείτε μόλις πασπαλίσετε λίγο άνθρακα στην οδοντόβουρτσά σας. Αν ακολουθήσετε την πρακτική αυτή καθημερινά, θα παρατηρήσετε μια διαφορά μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Ο ενεργός άνθρακας είναι άοσμος και άγευστος, έτσι ώστε εκτός από το να έχετε προσωρινά μαύρα δόντια, δεν θα αρνηθείτε λίγο κάρβουνο στο στόμα σας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί η ευαισθησία των δοντιών σας. Οποιοσδήποτε λευκαντικός παράγοντας μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν παρατηρήσετε τα δόντια σας να γίνονται πιο ευαίσθητα μετά τη χρήση ενεργού άνθρακα, διακόψτε αμέσως το βούρτσισμα.

Θυμηθείτε: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ενεργό άνθρακα για κάθε θεραπεία αντί ενός ειδικευμένου επαγγελματία.

Εσείς χρησιμοποιείτε ενεργό άνθρακα για να βελτιώσετε την υγεία σας; Αν ναι, ποια αποτελέσματα έχετε δει;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…