Ενδυνάμωση της προσαρμοστικότητας

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι  να αντιδρούν και να αντεπεξέρχονται σε όλες τις καταστάσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον τους. Η ικανότητα αυτή διαφέρει σε κάθε άνθρωπο.  Είναι όμως ένα στοιχείο του χαρακτήρα που ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί και να βελτιώσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με μεγάλη προσαρμοστικότητα, έχουν και τα ακόλουθα προτερήματα:

 • Πιστεύουνσυνεχώς ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες.
 • Διατηρούν μια αισιόδοξη προσέγγιση ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, αναγνωρίζοντας μόνο τα θετικά.
 • Συγχωρούν ευκολότερα, γυρίζουν σελίδα πιο γρήγορα και χαρακτηρίζονται από την δυνατότητα να επανακάμπτουν συναισθηματικά.
 • Η περίοδος απραξίας μετά από μια κρίση είναι παροδική και μικρής διάρκειας
 • Θεωρούν κάθε δυσκολία ως μια ευκαιρία μάθησης.
 • Διατηρούν μια καλή ψυχολογική υγεία παρά τα συναισθήματα λύπης, απελπισίας, ή όποιας στενοχώριας, τα οποία τα αντιμετωπίζουν ψύχραιμα.
 • Κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, στρες και στηρίζουν τα υπόλοιπα άτομα του περιβάλλοντός τους
 • Η καλή τους ψυχική διάθεση, τους προστατεύει και από διάφορες σωματικές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.α..

Άτομα με μειωμένη αυτή την ικανότητα έχουν τα ακόλουθα προβλήματα:

 • Δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα.
 • Θεωρούν τους εαυτούς τους ως θύματα των γεγονότων ή  και ανθρώπων.
 • Κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας.
 • Δυσκολεύονται να επανακάμψουν μετά από τραυματικές εμπειρίες.
 • Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πόσο όμως ο άνθρωπος μπορεί να καλλιεργήσει και να αναπτύξει καλύτερα αυτήν την ικανότητα;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που βοηθούν στην ενδυνάμωση της προσαρμοστικότητας:

Αποδοχή: Το ότι γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν δύσκολες καταστάσεις σας καθιστά πιο ήρεμους και έτοιμους. Ζωή χωρίς εμπόδια δεν υπάρχει. Τα πράγματα συχνά δεν γίνονται όπως τα θέλουμε. Αποδεχτείτε ότι κάθε άνθρωπος θα έχει κατά στη διάρκεια της ζωής του, το δικό του μερίδιο αποτυχίας ή στενοχώριας.

Αισιοδοξία: Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Σημασία έχει με ποιο τρόπο εσείς επιλέγετε να λύσετε τα προβλήματά σας. Η αισιοδοξία και η θετική σκοπιά των γεγονότων, σας οδηγούν σε σωστότερες αποφάσεις.

Ενεργήστε: Τα προβλήματα συνήθως δεν λύνονται ως δια μαγείας. Δράστε γνωρίζοντας ότι συνήθως ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Ο σχεδιασμός και η ικανότητα εξεύρεσης όχι μιας, αλλά πολλών εναλλακτικών τρόπων λύσεων θα σας  βοηθήσουν.

Βοήθεια από άλλους ανθρώπους: Μέλη τις οικογένειας, συγγενείς ή και  φίλοι είναι πολύτιμοι στις δύσκολες στιγμές. Οι απόψεις και η συμπαράστασή τους σας βοηθούν  και σας κάνουν συζητώντας τις δυσκολίες σας να τις δείτε και σε άλλες διαστάσεις.

Μαθαίνετε από τις εμπειρίες σας: Όσο πιο έμπειροι είστε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά μια νέα πρόκληση. Στη ζωή συνέχεια μαθαίνουμε. Κάθε εμπόδιο για καλό! Που σημαίνει κάτι θα μάθετε, έτσι ώστε την επόμενη φορά να ξέρετε.

Μαθαίνετε τον εαυτό σας: Αναλύστε τον εαυτό σας και τις αντιδράσεις σας στα γεγονότα γύρο σας. Αναγνωρίστε τα αδύνατα και δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας, Βελτιώστε τις αδυναμίες σας.

Φροντίζετε τη σωματική σας υγεία:  Όσο πιο καλά είστε σωματικά, τόσο πιο έτοιμοι θα είστε και ψυχικά. Η καλή διατροφή, ο σωστός ύπνος, η άσκηση, η μη κατανάλωση αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή σωματική σας υγείας.

Βλέπετε θετικά: Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις, να σας οδηγήσουν σε απογοήτευση και απραξία. Πάρτε πρωτοβουλίες, δείτε συνολικά, όλες τις πτυχές, όλες τις δυναμικές.

Η προσαρμοστικότητα, σας επιτρέπει να επιβιώσετε. Είναι μια ικανότητα που μπορεί να σας φτάσει στους πιο υψηλούς σας στόχους. Αναπτύξτε την, καλλιεργείστε την, βρείτε την ελαστική κινητικότητά της.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr