Σε συνέχεια του άρθρου για τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και την ψυχολογία του θύματος και του θύτη, προτείνουμε φορείς, οι …
Ενδοοικογενειακή βία: Πού μπορούν να απευθυνθούν θύματα και μάρτυρες κακοποίησης
Αυτήν την περίοδο κοινού εγκλεισμού ένεκα της πανδημίας γρήγορα υπήρξαν ορισμένες φωνές οι οποίες πρόλαβαν να μιλήσουν για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η συνύπαρξη όλων των μελών της οικογένειας για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο, δυστυχώς, μπορεί να επιφέρει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, όταν ήδη υπάρχει μια προδιάθεση ή ακόμη και όταν δεν υπάρχει. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πού θα μπορούσαν να απευθυνθούν θύματα και μάρτυρες και να ζητήσουν βοήθεια.
-
Το 100 είναι ο πρώτος τηλεφωνικός αριθμός που θα μπορούσαν να καλέσουν σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.
-
Η εθνική γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και σε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, που επιθυμούν να βοηθήσουν τα θύματα. Η γραμμή λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του έτους, με αστική χρέωση. Επιπρόσθετα, είναι δυνατή και η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr
Περισσότερες πληροφορίες στον Ιστότοπο Κατά της Βίας των Γυναικών:
http://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/
-
Η Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197, μια γραμμή έκτακτης ανάγκης, λειτουργεί και αυτή όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δωρεάν. Παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, μεταξύ άλλων και σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
http://www.ekka.org.gr/index.php/author-login/2018-05-17-09-06-24/26-197
-
Για παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχει η εθνική γραμμή SOS 1056, στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είναι έτοιμο να βοηθήσει όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου. Η κλήση είναι δωρεάν για σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού:
https://www.hamogelo.gr/gr/el/sos-1056/
-
Για όσες γυναίκες επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με Συμβουλευτικά Κέντρα για να ζητήσουν βοήθεια, μπορούν να επισκεφτούν τον παρακάτω ιστότοπο όπου παρουσιάζονται οι σχετικές διευθύνσεις, ανάλογα με την πόλη διαμονής τους: http://womensos.gr/sumvouleutika-kentra-ggif/
-
Ακόμη, υπάρχουν και Συμβουλευτικά Κέντρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά τις πόλεις, οι διευθύνσεις των οποίων αναγράφονται παρακάτω:
http://womensos.gr/symvouleutika_kentra_ota-2/
-
Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που, μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί έρευνες και παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και νομική συνδρομή σε γυναίκες με περιορισμένο εισόδημα.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://diotima.org.gr/
Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνα: Ίσως οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες να σιωπούν, όμως υπάρχουν φορείς με εξειδικευμένο προσωπικό που δεν σιωπούν και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Ένα τηλεφώνημα ή μια επίσκεψη μπορούν να φανούν σωτήρια για τα θύματα.
Ακόμη, όσον αφορά τους μάρτυρες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, μια κλήση σε κάποια από τις ανωτέρω τηλεφωνικές γραμμές μπορεί να βοηθήσει. Δε χρειάζεται η καταγγελία να είναι επώνυμη, αρκεί αυτή να υπάρξει, ώστε να σωθούν τα θύματα.
Συχνά αναφέρεται ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται σε ένα σπίτι πίσω από τις κλειστές πόρτες, αν τα χαμόγελα ακολουθούνται από φωνές και κλάματα. Εντούτοις, αυτές οι φωνές και αυτά τα κλάματα ακούγονται. Το πρόβλημα δεν λύνεται με ωτοασπίδες, αλλά με μια κλήση, έστω και ανώνυμη, με εκείνο το αόρατο χέρι που θα πάρει τα θύματα από τη φυλακή τους και θα τα οδηγήσει στην ελευθερία.
Όπως λέει και το σχετικό σλόγκαν, «δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».