Ενδομητρίωση – αιτίες, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου

Ένα διαδεδομένο αναμφίβολα αλλά, κατά γενική ομολογία, δυσερμήνευτο, ως προς την αιτιολογία του γυναικολογικό θέμα είναι η ενδομητρίωση. Είναι ένα γυναικολογικό ζήτημα, που ταλανίζει εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη, ηλικίας 25-40, αλλά παρόλα αυτά η πλήρης διερεύνηση των παραγωγικών αιτιών του είναι ασαφής εώς και σήμερα.

Τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση;

Προχωρώντας σε μία σύντομη αναζήτηση ετυμολογικής φύσης, η λέξη, όπως εξάλλου φανερώνει και το ίδιο το όνομα, προέρχεται από το ενδομήτριο, δηλαδή τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Συγκεκριμένα η ενδομητρίωση συμβαίνει, όταν το ενδομήτριο μεγαλώνει έξω από την μήτρα σε περιοχές του σώματος, που δεν ανήκει φυσιολογικά.

Σε ποια σημεία μπορεί να αναπτυχθεί (πέραν της μήτρας, όπως εξάλλου προβλέπεται) το ενδομήτριο;

Το ενδομήτριο, λοιπόν, μπορεί να εμφανιστεί: α) στις ωοθήκες, β) στις σάλπιγγες, γ) πίσω από την μήτρα, δ) στους ιστούς, που συγκρατούν την μήτρα στην θέση της αλλά και ε) στον κόλπο ή τον τράχηλο.

Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης – τι την προκαλεί;

Αδιαμφισβήτητα η αναζήτηση της ρίζας ενός προβλήματος μπορεί να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση. Εντούτοις όσο αφορά το κομμάτι της ενδομητρίωσης, η αιτία της ασθένειας δεν είναι διαδεδομένη ενώ γίνεται λόγος μόνο για πιθανές – όχι, πάντα, επιστημονικά τεκμηριωμένες – αιτίες. Έτσι οι αιτίες αποδίδονται σε: α) γενετικούς παράγοντες καθώς έχει αποδειχθεί, πως είναι πιθανόν να έχει κληρονομικά αίτια.  Έχει παρατηρηθεί πως γυναίκες, που η μητέρα ή η αδερφή τους πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν την συγκεκριμένη πάθηση,  β) σε ορμόνες: έχει ανακαλυφθεί, πως η ενδομητρίωση συνδέεται με την υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων, γ) σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, δεδομένο ότι ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να βρει και να καταστρέψει τα ενδομητρικά κύτταρα, που αναπτύσσονται εκτός μήτρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;

Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλουν ανάλογα με την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης, αν και ο πόνος – διαφορετικής έντασης και διάρκειας – αποτελεί ένα πρώτο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης. Συγκεκριμένα η γυναίκα μπορεί να:

 α) πονά σε υπερβολικό βαθμό κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης, πόνος, που κατά την πάροδο χειροτερεύει και δεν περνάει,

 β) να έχει χρόνιο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και στη λεκάνη,

 γ)να πονάει ακόμα και στο έντερο

δ) να έχει στομαχικές διαταραχές, όπως διάρροια, εμετούς και δυσκοιλιότητα ειδικά κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης και

ε)  τέλος να παρουσιάζει σημάδια υπογονιμότητας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.