Ενδείξεις ότι αντιμετωπίζεις έναν παθολογικό ψεύτη

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Το παθολογικό ψέμα (αλλιώς μυθομανία ή φανταστική ψευδολογία) είναι μία συμπεριφορά που αναγνωρίζεται ως ψέμα από συνήθεια ή από «εξαναγκασμό». Πρώτος ο Anton Delbrueck την έφερε στο φως της ιατρικής βιβλιογραφίας το 1891, χωρίς ακόμα να έχουν αναγνωριστεί τα χαρακτηριστικά της. Αυτά έγιναν γνωστά πολύ αργότερα, από την σύγχρονη ψυχολογία και μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε βρίσκεσαι αντιμέτωπος με έναν παθολογικό ψεύτη.

Οι παθολογικοί ψεύτες έχουν μία ιδιαίτερη ικανότητα στα ψέματα και μπορούν να συνεχίσουν τις παραπλανητικές – διεστραμμένες ιστορίες τους με ευκολία και να τις κάνουν να φαίνονται τόσο ομαλές που είναι σχεδόν αδύνατο να το ανακαλύψεις. Μπορεί να οφείλεται σε απλές ανασφάλειες, αλλά γενικά το να ψεύδονται τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Φυσικά, όλοι κατά διαστήματα καταφεύγουμε σε ψέματα, η διαφορά βρίσκεται στο ότι οι παθολογικοί ψεύτες θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους κατασκευάζοντας ολόκληρες ιστορίες από το μυαλό τους.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να διακρίνετε το ψέμα

______________________

Τα χαρακτηριστικά  του παθολογικού ψεύτη

Παρ’ όλο που, όπως αναφέρθηκε, είναι μερικές φορές αδύνατο να εντοπίσεις την «ασθένεια» αυτή, καθώς ορισμένοι κάνουν  ψέμα κομμάτι της ζωής τους και φαίνεται απόλυτα φυσικό, υπάρχουν ορισμένα δείγματα συμπεριφοράς που μπορούν να σας  βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ένα παθολογικό ψεύτη.

Ενδείξεις ότι αντιμετωπίζεις έναν παθολογικό ψεύτη

  1. Λατρεύουν την προσοχή

Οι παθολογικοί ψεύτες λατρεύουν να έχουν την προσοχή στραμμένη πάνω τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τους οδηγούν στο να πούνε ψέματα. Η επιθυμία τους μπορεί να εκφραστεί με την αναφορά σε οικογενειακά, προσωπικά, ιατρικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την συμπόνια και την λύπηση, άρα και την προσοχή, αυτών που τους περιβάλλουν. Αυτή η προσοχή ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τους κάνει να αισθάνονται καλά για τους εαυτούς τους.

  1. Θέλουν να έχουν την τελευταία λέξη

Το να αποδείξουν τα επιχειρήματά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να  συγκαλύπτουν το ψέμα τους, αυτό συνήθως σημαίνει να έχουν την τελευταία λέξη σε ένα καυγά. Αυτοί που μιλούν τελευταίοι, συνήθως, νιώθουν ότι έχουν κερδίσει τον καυγά, και από τη στιγμή που υπερίσχυσαν νιώθουν ότι σε έχουν πείσει. Για τον λόγο αυτό, το να μπαίνεις στην διαδικασία διαφωνίας με έναν παθολογικό ψεύτη είναι μάταιο, καθώς είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr