Η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου, με τίτλο «Αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το Ακροπόλ Ακρός του Εθνικού …
Ένας Βρετανός και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας θα χτίσουν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνοντας ότι η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης προέκρινε τη σύμπραξη ενός Βρετανού και ενός Έλληνα αρχιτέκτονα για την επέκταση και αναβάθμισή του.
Μακέτες δεν είδαμε, θα παρουσιαστούν στις 15 Φεβρουαρίου από τον πρωθυπουργό, με την παρουσία του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, που σε συνεργασία το γραφείο του Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη προκρίθηκαν για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όταν θα μιλήσουν διεξοδικά για την παρουσίαση της ιδέας του μουσείου.
Ωστόσο η συνάντηση του Ανδρέα Κούρκουλου, προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γιάννη Βεντουράκη από την ομάδα που εκπροσωπεί τη δωρήτρια εταιρεία των προμελετών, με τους δημοσιογράφους ήταν διαφωτιστική, αν και πεδίο πολλών μελλοντικών αντιπαραθέσεων που δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία των αρχιτεκτόνων.
Η υπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Δέκα οι διεκδικητές του διαγωνισμού
Για να ξεκινήσουμε με τις ειδήσεις, και τα δέκα γραφεία που πήραν μέρος στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πρότειναν να μην υπάρχει υπόγεια σύνδεση με το Ακροπόλ, κάτι που σημαίνει ότι θα περνάμε το φανάρι της Πατησίων, για την οποία υπάρχει σχέδιο αναμόρφωσης μετά την αποπεράτωση του έργου και συνδέεται με τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη ότι «το έργο εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική».
Τα δέκα γραφεία που πήραν μέρος πληρούσαν εννέα κριτήρια, με τα δυο σημαντικά να είναι η βράβευσή τους με ένα διεθνές βραβείο Πρίτσκερ ή Μις βαν ντερ Ρόε και να έχουν σχεδιάσει ένα μουσείο που να έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο.
Ως υποσημείωση, ελληνικά γραφεία δεν υπάρχουν που να πληρούν αυτούς τους δυο όρους. Τα έργα αυτών των γραφείων που είναι διεθνούς ακτινοβολίας θα εκτεθούν ή θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν σε μια ειδική έκδοση.
Η επιτροπή είχε να επιλέξει ανάμεσα στα γραφεία που έπρεπε υποχρεωτικά να συμπράξουν με ελληνικά γραφεία αρχιτεκτονικής και είναι τα: David Chipperfield Architects και Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., SANAA (Kazuyo Sejima + Ryu eNishizawa) και Buerger Katsota Architects, Herzog and de Meuron και ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες, Diller Scofidio + Renfro και VAP Architects και Neiheiser Argyros, Adjaye Associates και Kizi Studio, OMA και Σακελλαρίδου/ Παπανικολάου Αρχιτέκτονες, Atelier Jean Nouvel και George Batzios Architects, Kengo Kuma and Associates και K-studio, Thomas Phifer και Tsolakis Architects και Καλλιόπη Κοντόζογλου, RCR Arquitectes και Παρμενίδης- Longuepee- Μάρη
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κούρκουλα, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης, δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός, κάτι απολύτως νόμιμο, γιατί «θα προσείλκυε χίλια γραφεία και θα αποθάρρυνε τα μεγάλα γραφεία».
Ωστόσο η συμμετοχή των γραφείων και ο ενθουσιασμός που επικράτησε κατέδειξε ότι μιλάμε για «το μουσείο των μουσείων της Δύσης», όπως είπε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας.
Η πρόταση που επιλέχθηκε συγκεντρώνει, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, «τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές καιμουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού».