Ενας βράχος από χρυσάφι

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ενας βράχος από χρυσάφιΟταν σκάβεις στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να πέσεις πάνω σε αρχαίους οικισμούς και αντικείμενα. Στην Αυστραλία το φτυάρι σου μπορεί να πέσει πάνω σε… πελώρια κομμάτια ατόφιου χρυσού! Ενας αγρότης, ο Κεντ από την πόλη Μπαλαράτ στην πολιτεία της Βικτόρια έγινε πριν λίγες ημέρες πλουσιότερος κατά σχεδόν 300.000 δολάρια, όταν έσκαβε με ένα φτυάρι στα πέριξ ενός εγκαταλειμμένου ορυχείου χρυσού της περιοχής και η σκαπάνη του χτύπησε ένα κομμάτι χρυσάφι βάρους 5,5 κιλών!

Ο Κορντέλ Κεντ, ο οποίος έχει ένα κατάστημα στην πόλη για ανταλλαγή χρυσών αντικειμένων κι ασχολείται κι αυτός ερασιτεχνικά με το να ψάχνει χρυσάφι στις άγονες εκτάσεις της περιοχής, είναι ο μόνος που γνωρίζει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Και υποστηρίζει ότι ο χρυσός βράχος δεν βρέθηκε τυχαία. «Κατά κάποιο τρόπο του το χρωστούσε η μοίρα», λέει. «Ασχολείται πάνω από 15 χρόνια κι έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε ηλεκτρονικούς ανιχνευτές χρυσού». Βεβαίως η ανταπόδοση ήταν κάτι παραπάνω από… πλουσιοπάροχη. Κι άλλες φορές υπήρξαν ειδήσεις για ευρήματα ατόφιου χρυσού, μόλις κάτω από το έδαφος, όμως τα κομμάτια σπάνια ξεπερνούσαν τα 500 γραμμάρια και ποτέ το ένα κιλό. Ο ίδιος ο Κεντ παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν είδε το κομμάτι, αν και πολλές φορές τα τελευταία 20 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά έχει εκτιμήσει και αγοράσει κομμάτια χρυσού από διάφορους πελάτες.

Το Μπάλαρατ έγινε διάσημο σ’ ολόκληρο τον κόσμο το 1862 όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει χρυσάφι. Πριν η κυβέρνηση οριοθετήσει τα ορυχεία και αρχίσει τη συστηματική εκμετάλλευσή τους χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο από την Αυστραλία, αλλά απ’ όλο τον κόσμο, έτρεξαν στην τοποθεσία με φτυάρια και αξίνες για να αποσπάσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν από το έδαφος. Ακόμα και μετά την οριοθέτηση των ορυχείων θεωρείται ότι στη γύρω περιοχή υπάρχουν αναξιοποίητες φλέβες και ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με το να ψάχνουν στις γύρω περιοχές. Το γεγονός ότι αυτό το τεράστιο κομμάτι χρυσάφι βρέθηκε σε βάθος μόλις 60 εκατοστών, κάτω από ένα… θάμνο, αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πυρετό του χρυσού της περιοχής.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…