Ένας πολιτιστικός θησαυρός στο Νομό Πρεβέζης

Συντάκτης: Αγγελική Καλλιακμάνη

Βρισκόμενος στο νομό Πρεβέζης, ένας ανήσυχος και φιλομαθής επισκέπτης δεν  μαγεύεται μόνο την γραφικότητα του τοπίου αλλά μπορεί να ανακαλύψει και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής. Ένας από αυτούς αποτελεί η Αρχαία Κασσώπη, η οποία εκλήσσει τόσο από την αναπάντεχη γεωγραφική της θέση όσο και από το ιστορικό της υπόβαθρο.

Που βρίσκεται:

Ανάμεσα στο χωρίο Καμαρίνα και το μοναστήρι του Ζαλόγγου, Άγιος Δημήτριος, βρίσκεται σε έναν λόφο, ο αρχαίος οικισμός της Αρχαίας Κασσώπης.  Για να την επισκεφθείτε ακολουθείτε το δρόμο προς το Ζάλογγο. Λίγο πρίν από τα αγάλματα των Σουλιωτισσών διασχίζετε ένα μονοπάτι μήκους 300 περίπου μέτρων, το οποίο θα σας οδηγήσει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε υψόμετρο 550-620 μέτρων. Χάρη στην αμφιθεατρική της αρχιτεκτονική, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την εκπληκτική θέα, αφού συνδυάζει την απεραντοσύνη του Ιονίου πελάγους και την ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου.

Ένας πολιτιστικός θησαυρός στο Νομό Πρεβέζης

Ανασκαφές:

Η πρώτη ανασκαφή έλαβε χώρα το 1951 έως το 1952 από τον αρχαιολόγο καθηγητή Σωτήριο Δάκαρη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ακολούθησαν μια σειρά από ανασκαφές από το 1952 έως το 1955. Τα ευρήματα αυτής της περιόδου έφεραν στο φως πολλά κτίρια τα οποία βρίσκονταν από μια αγορά, ένα μικρό θέατρο, μια δωρική στοά, ένα καταγώγειο και πέτρινες τράπεζες. Το 2005 έγινε ανασκαφή στο Δυτικό τμήμα της Αρχαίας Κασσώπης. Εκεί ανακαλύφθηκε ένας μακεδονικός τάφος με δύο θαλάμους.

Ιστορική αναδρομή:

Η σημασία της αναδεικνύεται κυρίως τον 4ο αιώνα π.Χ, περίοδος ακμής τόσο της Αρχαίας Κασσώπης όσο και της πόλης Αμβρακίας. Υπάρχουν διάφορα σενάρια για την ίδρυσή της. Η μια υπόθεση είναι πως αποικίστηκε από Αρκάδες και Ηλείους.  Μια άλλη  άποψη λέει ότι η πόλη κτίσθηκε από γηγενείς Ηπειρώτες Θεσπρωτούς με σκοπό να προστατευθεί η εύφορη κοιλάδα του δυτικού τμήματος του Νομού Πρέβεζας από τις βλέψεις των Ηλείων εποίκων.

Η Αρχαία Κασσώπη είχε ενεργή πολιτική δράση. Έλαβε μέρος στην Ηπειρωτική Συμμαχία, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ολυμπιάδας (μητέρας του Μέγα Αλέξανδρου). Αργότερα συμμετείχε και στο Κοινό των Ηπειρωτών.

Ένας πολιτιστικός θησαυρός στο Νομό Πρεβέζης

Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο η Κασσώπη τάχθηκε με την πλευρά των Σπαρτιατών, ενώ οι άλλοι Ηπειρώτες συντάχθηκαν με τους Αθηναίους. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ μαζί με άλλες πόλεις, την παραχώρησε ως δώρο στον αδερφό της συζύγου του, Αλέξανδρο Α’.

Γύρω στο 220 π.Χ η Κασσώπη εντάσσεται στην Αιτωλική Συμπολιτεία και συνεχίζει ομαλά την πορεία της ως το 168-167 π.Χ. Το 167 αποτελεί χρονολογία σταθμός καθώς καταστάφηκε από τους  Ρωμαίους με επικεφαλή τον Αιμίλιο Παύλο. Αργότερα, κατοικήθηκε ξανά, μέχρι τη ναυμαχία του Ακτίου. Οι κάτοικοι τότε εκδιώχθηκαν και μετεγκαταστάθηκαν στη Νικόπολη.

Η οικονομία της βασιζόταν στην κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, βιοτεχνία, εμπόριο και ξυλεία για την κατασκευή καραβιών. Τα καράβια των Κασσωπαίων διέσχιζαν τη Μεσόγειο, το Ιόνιο, τη Μικρά Ασία και τα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Αξιοθέατα Μνημεία:

Το πολεοδομικό της σχέδιο αποκαλύπτει τα τείχη της πόλης, τη Βόρεια και Δυτική στοά, το καταγώγειον, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, τον Ιερό ναό της Αφροδίτης, τα νεκτροταφεία αλλά και τις οικείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι διέθετε και δικό της Νομισματοκοπείο.

Η περιήγηση στην Αρχαία Κασσώπη θα σας μείνει αξέχαστη και σίγουρα αξιομνημόνευτη!

Συντάκτης: Αγγελική Καλλιακμάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr