Ένας μαύρος κήπος, για τους λάτρεις του μαύρου

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Το χρώμα μαύρο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται συνυφασμένο με τους κήπους, καθώς πάντα επικρατεί μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων σε αυτούς.

Στα μάτια του Βρεττάκου, ένας κήπος δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, πέρα από καταπράσινος.

«Έχω τρεις κόσμους. Μια θάλασσα, έναν

ουρανό κι έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου.

Θα μπορούσα αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα

πού φτάνει ο καθένας τους. Η θάλασσα, ξέρω.

Ο ουρανός, υποψιάζομαι. Για τον πράσινο κήπο μου,

μη με ρωτήσετε.»

Νικηφόρος Βρεττάκος

Αν όμως εσείς, προτιμάτε τον Καρυωτάκη, σας δίνουμε ένα απόσπασμα και πολλές επιλογές για να καταφέρετε να φτιάξετε τον κήπο των ονείρων σας.

«Στον κήπο απόψε μου μιλεί μια νέα μελαγχολία.

Βυθίζει κάποια μυγδαλιά τον ανθοχαμόγελό της

στου βάλτου το θολό νερό. Και η θύμηση τής νιότης

παλεύει τόσο θλιβερά την άρρωστη ακακία…

Εξύπνησε μια κρύα πνοή μες στη σπασμένη σέρα,

όπου τα ρόδα είναι νεκρά και κάσα η κάθε γάστρα.

Το κυπαρίσσι, ατελείωτο σα βάσανο, προς τ’ άστρα

σηκώνει τη μαυρίλα του διψώντας τον αέρα.»

Κώστας Καρυωτάκης

Μαύρη Σερφίνια

Μην σας μπερδεύει το όνομα. Οι σερφίνιες είναι ένα είδος πετούνιας που κρεμάει τα άνθη του και έχει μεγαλύτερη αντοχή. Μπορεί με κατάλληλη φροντίδα να επιβιώσει περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ σε αντίθεση η ξαδέρφη πετούνια, παραμένει καθαρά εποχιακή.

Φροντίδα

Προκειμένου να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία, έχει ανάγκη από πολύ φως. Δεν της αρέσει το πολύ νερό και χρειάζεται καλή αποστράγγιση.

Το χειμώνα μπορείτε να τη βάλετε κάπου προφυλαγμενα από τον αέρα και την παγωνιά γιατί δεν είναι οι καλύτεροι της φίλοι.

Μαύρη Τουλίπα

Οι τουλίπες είναι βολβοί και ως βολβοί έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες από άλλα εποχιακά φυτά. Είναι πανέμορφες, εύκολα αναγνωρίσιμες και μας θυμίζουν λέξεις από το ομώνυμο έργο του Alexander Dumas.

Προσοχή όμως! Οι βολβοί μπορούν να φανούν εύγεστοι στη γάτα σας και να προσπαθήσει να τους φάει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, δύσπνοια και ταχυκαρδία.

Φροντίδα

Οι τουλίπες χρειάζονται τον ήλιο προκειμένου να έχουν πλούσια και υγιή άνθη. Επιλέγουμε φυτόχωμα και μια γλάστρα ανάλογη του μεγέθους τους και ποτίζουμε όσο είναι βολβός μια φορά την εβδομάδα.

Αργότερα μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα ανθοφορίας όταν έχουν διαμορφωθεί τα άνθη, ενισχύοντάς τα.

Όταν πλέον ξεραθούν, βγάζουμε τους βολβούς και τα βαλβίδια που έχουν σχηματιστεί από το χώμα και φυλάσσονται σε ξηρό μέρος μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Μαύρη Κάλλα

Αν και μπορεί να αποκαλείται κρίνος από μερικούς, δεν έχει ίδια καταγωγή με τα Λίλιουμ ή τις Αμαρυλλίδες. Το μόνο κοινό που φέρουν, είναι ότι ανήκουν στην οικογένεια των βολβών.

Φροντίδα

Σε αντίθεση με την Τουλίπα και τη Σερφίνια, η Κάλλα θέλει σκιερό και δροσερό μέρος για μα ευδοκιμήσει. Μπορεί να φυτευτεί στο παρτέρι στολίζοντάς το εφόσον είναι ανθεκτική.

Όταν την φυτεύουμε σε κατάσταση βολβού, φροντίζουμε το πότισμα μας να είναι τόσο όσο χρειάζεται, διαφορετικά θα σαπίσουν.

Μαύρο Λίλιουμ

Ίσως από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή είδη βολβών. Οι κρίνοι μπορούν να στολίσουν τη γλάστρα, το παρτέρι αλλά και το βάζο σας επειδή έχουν την ικανότητα να μένουν ζωντανοί έως και 10 μέρες.

Ωστόσο, αν θέλετε να τους βάλετε στο μπαλκόνι σας προτιμάται να βρίσκονται σε δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Προσοχή όμως! Όσοι έχετε γάτες, καλό θα ήταν να αποφύγετε να φυτέψετε λίλιουμ οποιουδήποτε είδους, διότι είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει οξεία νέκρωση των νεφρικών σωληναρίων. Αν δεν μεταφερθεί άμεσα το ζώο, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και να προκαλέσει τον θάνατο του.

Φροντίδα

8 ώρες ηλιοθεραπείας θέλει αυτός ο όμορφος βολβός για να σας χαρίσει πλήρη ανθοφορία.

Ως βολβός θέλει προσοχή στο πότισμα και όταν πλέον ξεραθεί, πρέπει να αφαιρείται από το χώμα.

Μαύρη Ντάλια

Εντυπωσιακά άνθη, σε βαθύ βουργουνδί χρώμα το οποίο φαίνεται σχεδόν μαύρο. Θα στολίσει τον κήπο σας και με την κατάλληλη φροντίδα, θα είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση.

Φροντίδα

Ως βολβός, έχει ανάγκη σε έντονη ηλιακή έκθεση, καλή αποστράγγιση και μεταφορά των βολβών όταν πλέον στο φυτό επέλθει μαρασμός.

Αιώνιον παχύφυτο

Ένα ταξιδευμένο παχύφυτο που έχει έρθει από τις Κανάριες νήσους. Προσφέρει μια μαύρη νότα χωρίς μαρασμό, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας.

Φροντίδα

Ως παχύφυτο, έχει μηδενική αντοχή στο ψύχος. Ξαδερφάκι των κάκτων, αγαπά τον ήλιο ή τον καλό φωτισμό, αν επιλέξετε να το βάλετε σε εσωτερικό χώρο.

Προτιμάμε πύλινες, με τρύπα, ρηχές γλάστρες προκειμένου να έχουν χώρο να αναπτυχθούν και να κάνουν την αποστράγγισή τους.

Επειδή είναι παχύφυτα, υπάρχει η παρανόηση ότι δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα. Ωστόσο, το χειμώνα επιλέγουμε να ποτίζουμε κάθε δύο εβδομάδες ενώ το καλοκαίρι ανά 4 με 5 ημέρες, αναλόγως τις ανάγκες που σας δείχνει το φυτό.

Σε καμία περίπτωση δεν ποτίζουμε, αν το φυτό έχει καλυφθεί από χιόνι γιατί με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε το θάνατό του.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.