Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε», αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων  του«Believe in you «Χτίσε μια επιτυχημένη ζωή»  ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 07/09. Ολοκληρώθηκε με το τελευταίο σεμινάριο του κύκλου που είχε θέμα το «Πώς να υλοποιήσεις τους στόχους σου». Και στα 4 σεμινάρια του κύκλου,  είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ και ο ίδιος.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Η ανθρωπογεωγραφία των παρευρισκομένων στα σεμινάρια

Από το πρώτο κιόλας σεμινάριο παρατήρησα ότι οι παρευρισκόμενοι ήταν άτομα διαφόρων ηλικιών. Από νεαρά άτομα ηλικίας 20 ετών, μέχρι και μεσήλικες. Τα παρακολούθησαν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Σχεδόν μοιρασμένη δηλαδή ήταν η αναλογία. Λογικό φυσικά, καθώς τα θέματα αφορούν εξίσου και τα δύο φύλα.

Σε όλους μπορούσες να διακρίνεις στο βλέμμα τους τη «δίψα» για αυτοβελτίωση. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και νέους ανθρώπους στη ζωή μου, οι οποίοι μάλιστα είχαν και αξιοσημείωτο μορφωτικό επίπεδο.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Απολογισμός του πρώτου σεμιναρίου

Από το πρώτο σεμινάριο που είχε θέμα το «Πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου», κράτησα το ότι εάν δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, λίγα μπορούμε να επιτύχουμε στη ζωή. Τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. Όλα ξεκινούν λοιπόν από την αυτογνωσία μας. Από το πόσο καλά γνωρίζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα,  τις πεποιθήσεις μας, τα δυνατά και τα αδύνατα μας σημεία τους, τις αξίες, τους φόβους μας και το τι μας παθιάζει.

Από το σεμινάριο αυτό πήραμε χρήσιμα «εργαλεία» για να κάνουμε αποτελεσματικά το ταξίδι αυτογνωσίας μας. Ένα ταξίδι του οποίου ο καπετάνιος δεν θα είναι  άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσες φουρτούνες και αν παρουσιαστούν  στη θάλασσα της ζωής, εάν γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε και πώς να διαχειριζόμαστε το καράβι μας,  έχουμε πολλές πιθανότητες να μη «βουλιάξουμε»!

Άλλο ένα καίριας σημασίας στοιχείο που μου έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη ήταν οι «άξονες καριέρας». Αυτοί μας αποκαλύπτουν το τι τύπος εργασίας μας ταιριάζει, ανάλογα  με τις προσωπικές μας προτιμήσεις. Επομένως εάν έχουμε μια δουλειά που δεν ανταποκρίνεται στον «άξονα καριέρας» μας, θα είναι αμφίβολο για εμάς το εάν θα είμαστε ικανοποιημένοι επαγγελματικά από αυτή.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Απολογισμός δευτέρου σεμιναρίου

Το δεύτερο σεμινάριο είχε θέμα το «Πώς να πουλάς τον εαυτό σου». Μας έγινε σαφές από την εισηγήτρια ότι πολλές φορές σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με το να παρουσιάζουμε μια εικόνα του εαυτού μας που δεν μας ικανοποιεί. Για να προβάλουμε όμως μια εικόνα του  εαυτού μας που να μας αρέσει, τι θα πρέπει να έχουμε; Αυτογνωσία. Μια έννοια που δεν είχε τυχαία κεντρική θέση στο θέμα του πρώτου σεμιναρίου…

Από το  δεύτερο σεμινάριο λοιπόν κράτησα το ότι εφόσον γνωρίζω το ποιος είμαι,  θα πρέπει να έχω το θάρρος να ξεπερνώ τους φόβους μου. Με άλλα λόγια τι θα πρέπει να έχω; Αυτοπεποίθηση.

Και τι άλλο; Να μάθουμε τεχνικές για τη σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος. Δεν φαντάζεστε πόσο θα μας ωφελήσει το να τις γνωρίζουμε,  τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Ο απολογισμός του τρίτου σεμιναρίου

Το τρίτο σεμινάριο είχε θέμα το «Πώς να αξιοποιείς τις δυνατότητές σου στο έπακρο» .Και από αυτό το σεμινάριο κράτησα πολλά. Ένα στοιχείο ήταν η σημασία που έχουν οι σκέψεις μας. Όπως μας εξήγησε η εισηγήτρια,  ανάλογα με τις σκέψεις που κάνουμε, καθορίζονται το ποια συναισθήματα θα δημιουργήσουμε στον εαυτό μας,  καθώς και το ποιες συμπεριφορές θα εκδηλώσουμε στους άλλους.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η αυτοπεποίθηση μετριέται υποκειμενικά και ότι είναι μύθος ότι κάποιοι «έχουν» ή «δεν έχουν» αυτοπεποίθηση. Ούτε φυσικά γίνεται όλοι να έχουμε αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς. Οι περισσότεροι από μας έχουμε σε κάποιους. Συγκεκριμένα η εισηγήτρια μας έκανε λόγο για τουλάχιστον 12 διαστάσεις της αυτοπεποίθησης.

Κάτι άλλο κεφαλαιώδες του εν λόγω σεμιναρίου ήταν η αναφορά της στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Μας ανέλυσε το πώς οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, διαμορφώνουν ανάλογα τις πεποιθήσεις μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, καθώς και μας επισήμανε  ποιες λέξεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε! Έτσι εάν απλά πάψουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις που υποσυνείδητα μας σαμποτάρουν και τις αντικαταστήσουμε με άλλες που μας εξυπηρετούν,  μαντέψτε τι θα αλλάξει…

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Ο απολογισμός του τέταρτου σεμιναρίου

Το τελευταίο σεμινάριο του κύκλου είχε ως θέμα το «Πώς να υλοποιήσεις του στόχους σου». Ένα θέμα που αναμφισβήτητα αφορά όλους μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι  θα έχετε παρατηρήσει και σεις κάτι επ’ αυτού: λίγους στόχους πετυχαίνουμε από εκείνους που θέτουμε. Έτσι δεν είναι; Και αυτό συμβαίνει για ένα σωρό λόγους.

Από την κακή διαχείριση του χρόνου και των πόρων που διαθέτουμε,  μέχρι την ασάφεια των στόχων μας και την έλλειψη κίνητρου εκ μέρους μας. Δεν είναι κρίμα όμως; Η κα. Ξυραφά μας ανέφερε τα 5 χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε στόχος μας ώστε να μπορεί να επιτευχθεί. Ακούγοντάς τα, αντιλήφτηκα γιατί συχνά δεν πετυχαίνουμε τους στόχους  μας. Γιατί στην πράξη θέτουμε στόχους που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτοι, αλλά χωρίς να το γνωρίζουμε!

Στη προσπάθεια να επιτύχουμε το στόχο μας λοιπόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρουσιαστούν εμπόδια. Εμπόδια τόσο «εσωτερικά», όπως είναι η αναβλητικότητα,  όσο και «εξωτερικά», όπως είναι η έλλειψη υποστήριξης από το κοινωνικό μας περιβάλλον. Η εισηγήτρια μας ανέφερε αρκετούς τρόπους υπέρβασής τους,  παραθέτοντας μας σχετικές πρακτικές συμβουλές.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Η διαδραστικότητα των βιωματικών σεμιναρίων του Believe In You

Κάτι που δεν περίμενα βιώσω πριν παραστώ στα σεμινάρια,  ήταν ο βαθμός διαδραστικότητάς τους. Η εισηγήτρια, κα Ξυραφά έκανε ανοιχτό διάλογο με τους παρευρισκόμενους σε όλα τα σεμινάρια. Απάντησε σε κάθε ερώτησή τους με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Επίσης το κλίμα κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων ήταν εξαιρετικά φιλικό και πολύ σύντομα οι παρευρισκόμενοι αποκτήσαμε οικειότητα μεταξύ μας και γίναμε μια παρέα. Σπάνιο αυτό για σεμινάριο.

Πέρα από αυτό όμως, κάθε σεμινάριο είχε ασκήσεις. Ασκήσεις που μας έφεραν σε θέση να σκεφτούμε πράγματα για τον εαυτό μας που ίσως αποφεύγαμε, υποσυνείδητα πλην επιμελώς, να τα σκεφτούμε…

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Γιατί αξίζει κανείς να παρευρεθεί στα επόμενα σεμινάρια του Believe In You

Με το τέλος των σεμιναρίων μια ερώτηση μου ήρθε αβίαστα στη συνείδησή μου: «γιατί να μην τα διδάσκονται τα παιδιά μας όλα αυτά στο σχολείο;». Σκεφτόμουν δηλαδή το πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας. Από την άλλη ένιωθα τυχερός και χαρούμενος που έμαθα νέες χρήσιμες πληροφορίες που το μόνο που έμενε για μένα πλέον ήταν να τις αξιοποιήσω σωστά.

Στο κάτω κάτω,  όλοι δεν θέλουμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά; Όλοι δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας; Όλοι δεν θέλουμε να ζούμε αυτοπεποίθηση στη ζωή μας; Όλοι δε θέλουμε να ζούμε πραγματικά με βάση τις αξίες μας; Υποθέτω πως η απάντηση είναι ναι.

Ένας κύκλος σεμιναρίων του Believe In You μόλις «έκλεισε»,  αλλά ένας νέος θα «ανοίξει» προσεχώς!

Εφόσον τα θέλουμε όλα και με την προϋπόθεση ότι αγαπάμε τον εαυτό μας,  θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Ένα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρευρεθούμε στα επόμενα σεμινάρια του Believe In You. Από τα σεμινάρια αυτά θα πάρουμε άφθονες χρηστικές και αξιόπιστες πληροφορίες, τις οποίες  χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όσα άτομα γνώρισα στα σεμινάρια, είχαν παιδεία και το σημαντικότερο… ακλόνητη θέληση για να ζήσουν πιο ποιοτικά και ευτυχισμένα τη ζωή τους!

Επόμενος σταθμός του κύκλου «Χτίσε μια επιτυχημένη ζωή» η Θεσσαλονίκη. Στις 3,4 και 5 Οκτωβρίου η Εύη Ξυραφά θα βρίσκεται στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης για να μοιραστεί τη γνώση, την αγάπη και το πάθος της για την προσωπική ανάπτυξη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…