Ένας γυναικολόγος δίνει τα SOS για το 2023

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Κωνσταντίνος Ι. Πριονιστής, Μαιευτήρας-Χειρούργος-Γυναικολόγος, επισημαίνει τι δεν πρέπει να παραλείψει καμία γυναίκα μέσα στην καινούργια χρονιά όσον αφορά τη γυναικολογική της υγεία.

Αν μπορούσα να συστήσω και να ζητήσω ως γυναικολόγος ένα πράγμα από τις γυναίκες γι’ αυτή την καινούργια χρονιά, θα ζητούσα κάτι που –αν και ακούγεται συχνά τετριμμένο ή αναμενόμενο– είναι το σημαντικότερο και το πολυτιμότερο πράγμα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα για την υγεία της: αυτό δεν είναι άλλο από την πρόληψη.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία γι’ αυτό και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι γυναίκες να την αμελούν.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της εξέτασης της υγείας του γυναικολογικού συστήματος είναι το τεστ Παπανικολάου. Ο κανόνας είναι ότι θα πρέπει όλες οι γυναίκες, αφού ξεκινήσουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις, να κάνουν Τεστ Παπκαι γυναικολογική εξέταση μία φορά τον χρόνο. Έτσι, είναι σκόπιμο οι γυναίκες να αφιερώνουν μία μέρα τον χρόνο για να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους.

Με αυτές τις εξετάσεις, τη γυναικολογική εξέταση (που συμπεριλαμβάνει και ψηλάφηση μαστών) και το τεστ Παπανικολάου, ελέγχεται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος και διαγιγνώσκονται καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις του (π.χ. κολπίτιδες, ινομυώματα ή και με την κυτταρολογική εξέταση προκαρκινικές ή καρκινικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας).

Καλό είναι, την προηγούμενη ημέρα από το τεστ Παπανικολάου να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή. Σκόπιμο είναι η γυναικολογική εξέταση να συμπληρώνεται και με ένα υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, ώστε να διερευνάται και η κατάσταση αυτών των οργάνων.

Επίσης, όλες οι γυναίκες μετά τα 40 θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών είναι πιθανό να τους συστηθεί να κάνουν και συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως υπέρηχο μαστών και/ή μαγνητική μαστογραφία.

Όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν κληρονομικό ιστορικό, αυτές θα πρέπει μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους να ακολουθούν διαφορετικό πρωτόκολλο παρακολούθησης (που ξεκινάει σίγουρα σε μικρότερη ηλικία και που μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα είδη εξετάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η μαγνητική μαστογραφία).

Τέλος, είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να μάθουν να αυτοεξετάζουν το στήθος τους μία φορά τον μήνα, αμέσως μετά το τέλος της περιόδου τους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…