Ένας 99χρονος “άγιος”… που ζητιανεύει για τα ορφανά της Βουλγαρίας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ένας 99χρονος Στα στενά και τις πλατείες της Σόφιας τον φωνάζουν «Άγιο του Bajlovo». Ο 99χρονος Dobri Dobrev αποτελεί παράδειγμα φιλανθρωπίας, καθώς περπατάει καθημερινά 25 χλμ, ζητώντας χρήματα για τα ορφανά της Βουλγαρίας! Με άσπρα μαλλιά και μακρύ μούσι, ο ηλικιωμένος άντρας εκτιμάται ότι εδώ και χρόνια έχει συγκεντρώσει 40.000 ευρώ από τους περαστικούς, χρήματα που δόθηκαν σε εκκλησίες και ορφανοτροφεία. Βέβαια, η μεγαλύτερη προσφορά του για το «καλό» των παιδιών άγγιζε τα 18.000 ευρώ, τα οποία χαρίστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Ο Dobrev περνά το μήνα του με τη σύνταξη των 80 ευρώ, ενώ φέτος, έχει ετοιμαστεί μεγάλη γιορτή για χάρη των 100ων γενεθλίων του. Ο ίδιος μπορεί να φαίνεται σαν ένας κουρασμένος ζητιάνος στο πεζοδρόμιο, αλλά ο ηλικιωμένος έχει κάνει τη μεγαλύτερη οικονομική «δωρεά» που έχει γίνει ποτέ στη Βουλγαρία! «Όταν υπάρχει θέληση, όλα είναι πιθανά. Πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, όπως μας αγαπά ο Θεός», είχε εξηγήσει σε ντοκιμαντέρ του 2000.

Όσοι τον έχουν συναντήσει, πάντως, ισχυρίζονται ότι ο άντρας δεν ικετεύει ποτέ για χρήματα. «Απλά οι περαστικοί αφήνουν λίγα cents στο μικρό ξύλινο κουτί του και εκείνος τους ευχαριστεί με σεβασμό», αναφέρει ένας χρήστης του site που έχει αφιερωθεί στον γέροντα με τον τίτλο “Saint Dobry”. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Dobrev έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ακοής του από τις βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σύμφωνα με το “Yahoo News” του Καναδά.

«Δεν φοβάται το κρύο ή την κακοκαιρία. Δεν τον απασχολεί η πείνα. Δεν κρατάει κακία, ούτε θυμώνει με τα άτομα που λοιδορούν το έργο του. Ακτινοβολεί από ευγένεια και σοφία και μιλάει διαρκώς για το Θεό στους περαστικούς». Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει η πλειοψηφία όσων επισκέπτονται το “Saint Dobry”.

Ωστόσο, όπως εξομολογείται ο ίδιος, ένα μεγάλο λάθος της ζωής του τον οδήγησε προς το «δρόμο της μετάνοιας». Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πάνω στις τάβλες, που κοιμάται, έχει γράψει: «Ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις, ου μοιχεύσεις, αγάπα το πλησίον σου ως εαυτόν». Σαν ένας αληθινός ασκητής, ο Dobrev γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Bajlovo και έκανε τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων μόνο τα δυο βρίσκονται εν ζωή. Άφησε τις ανέσεις του σπιτιού του και επέλεξε ένα δωματιάκι στην αυλή της Εκκλησίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και μια λιτή διατροφή με ψωμί και ντομάτα…

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.