Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης για να αντικαταστήσετε το πετρέλαιο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ενώ λοιπόν η τιμή του πετρελαίου παραμένει αρκετά υψηλή, με τον φετινό χειμώνα να προβλέπεται ψυχρός και γεμάτος ακραίες καιρικές συνθήκες, η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης είναι η πιο λογική επιλογή. 

Σόμπες βιομάζας (Pellet)

Μια σόμπα pellet διαθέτει χώρο καύσης με μεγάλες αντοχές σε υψηλές θερμοκρασίες, χαρακτηριστικό που την κατατάσσει στα μέσα εναλλακτικής θέρμανσης με μεγάλη ανθεκτικότητα και εύκολη συντήρηση.

Οι σόμπες pellet προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση σε σύγκριση με τις απλές ξυλόσομπες και η χρήση τους δεν απαιτεί καμινάδα μεγάλης διατομής. Επιπλέον, κάποια από τα πιο μοντέρνα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν με απομακρυσμένη λειτουργία μέσω τηλεχειριστηρίου, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε τη θερμοκρασία του χώρου σας όπου και να είστε.

Οι σόμπες pellet χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις αερόθερμες και τις υδραυλικές. Οι αερόθερμες διαθέτουν θυρίδες εξόδου αέρα και θερμαίνουν μεμονωμένα τους χώρους της οικίας σας, ενώ οι υδραυλικές λειτουργούν με σώματα καλοριφέρ (αναλαμβάνοντας δηλαδή το ρόλο του καυστήρα πετρελαίου).

Η καυστική ύλη, τα ίδια τα πέλλετ (ή συσσωματώματα ξύλου), είναι ένα είδος φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου που προέρχεται από ξύλο ή από βιομάζα. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου (π.χ. θρύμματα ξύλου, ξακρίδια κ.λπ.). Η τιμή των σομπών βιομάζας κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο, τη θερμική ισχύ και το είδος της κατασκευής της.

Σόμπες ξύλου

Με μικρό κόστος αγοράς και σχετικά εύκολη συντήρηση, οι σόμπες ξύλου (ή ξυλόσομπες) χρησιμοποιούν καυσόξυλα ως ύλη, προσφέροντας ωστόσο μια πιο μοντέρνα λύση στον τομέα της θέρμανσης από αυτήν που προσφέρει το παραδοσιακό τζάκι. Η υψηλή μόνωση στην κατασκευή τους τους επιτρέπει να αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες, δίχως να θυσιάζουν τη μεγάλη απόδοση θερμότητας που εκπέμπουν. Από άποψη κατασκευής, οι ξυλόσομπες φτιάχνονται συνήθως από χάλυβα, ενώ διαθέτουν μία εισαγωγή αέρα για τον καλύτερο έλεγχο της καύσης, αλλά και ένα σύστημα για τη ρύθμιση του οξυγόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που επιτρέπουν στις ξυλόσομπες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εκάστοτε δωματίου και να τις διατηρούν στα επιθυμητά επίπεδα.

Αναφορικά με τη συντήρηση, οι σόμπες αργούν να κάψουν την ύλη τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτούν τόσο συχνό καθαρισμό (μία με δύο φορές τον χρόνο). Από άποψη κόστους και προσβασιμότητας, θα βρείτε πολλά είδη ξυλόσομπας με τιμές που ξεκινούν από τα 200 ευρώ.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί είναι λεπτές ηλεκτρικές συσκευές που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, θερμαίνοντας με τον τρόπο αυτό μεμονωμένους χώρους. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως συμπληρωματικά συστήματα θέρμανσης για δωμάτια που δε θερμαίνονται σωστά ή δε χρειάζονται συνεχή θέρμανση. Οι θερμοπομποί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τα πάνελ ακτινοβολίας και τους θερμοπομπούς υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ενώ λοιπόν δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια για να λειτουργήσουν, τα συστήματα αυτά θερμαίνουν μονάχα ό,τι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που εκπέμπουν. Μπορείτε να προμηθευτείτε θερμοπομπούς δαπέδου και τοίχου, με αναλογικό θερμοστάτη και ισχύ 2000W, με 150 ευρώ.

Θερμοσυσσωρευτές

Ακόμα μια συμπληρωματική μορφή θέρμανσης, οι θερμοσυσσωρευτές αποταμιεύουν θερμική ενέργεια προκειμένου να την αποδώσουν αργότερα. Συνήθως είναι κατασκευασμένοι με κεραμικά πυρότουβλα και μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ανοίγουν όποια ώρα εσείς επιθυμείτε, δίνοντάς σας έτσι έλεγχο πάνω στη θέρμανση της οικίας σας.

Οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη θερμική αυτή ενέργεια για ένα εικοσιτετράωρο, με μηδαμινή απώλεια θέρμανσης. Υπάρχουν δύο τύποι θερμοσυσσωρευτών: οι στατικοί θερμοσυσσωρευτές εκπέμπουν θερμότητα μέσω της επιφάνειάς τους και οι δυναμικοί θερμοσυσσωρευτές που διανέμουν τη θερμότητα μέσω ενός ανεμιστήρα.

Είναι γεγονός πως οι θερμοσυσσωρευτές δεν απαιτούν κάποια ουσιαστική συντήρηση, είναι οικολογικοί, δεν εκπέμπουν αναθυμιάσεις (καθώς λειτουργούν με ηλεκτρισμό) και δεν απαιτείται καμία δεξαμενή καυσίμων. Στην αγορά, θα βρείτε μοντέλο των 2000W με 750 ευρώ.

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο θεωρείται το κατεξοχήν οικολογικό καύσιμο, και τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια, αλλά και την εγχώρια αγορά. Οι μεγάλες ποσότητες θερμότητας που παράγει, σε σύγκριση με την ελάχιστη κατανάλωση καύσιμης ύλης, το κατατάσσει απευθείας σε μια σίγουρη επιλογή για την «πράσινη» θέρμανση, η οποία ωστόσο λειτουργεί λίγο και ως επένδυση, καθώς το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι σχετικά υψηλό.

Πέρα από τις εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που παράγει κατά την καύση του, το φυσικό αέριο επιτρέπει στον χρήστη του να υπολογίζει ακριβώς πόσο καταναλώνει, ώστε να μη χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον έξοδα.

Φυσικά, εκτός της θέρμανσης των χώρων, το φυσικό αέριο παρέχει ζεστό νερό και ενέργεια για την κουζίνα, ενώ απαιτεί και ελάχιστη συντήρηση, καθώς η καύση του είναι πολύ πιο καθαρή από αυτήν του πετρελαίου.

Ενεργειακά τζάκια

Ενεργειακά τζάκια ονομάζονται οι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με ένα σύστημα από ανεμιστήρες που προωθεί θερμό αέρα μέσα στον χώρο, δίχως να προκαλεί καπνό. Διαθέτουν πυρίμαχο τζάμι και ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τη θερμότητα που επιθυμεί να διανείμουν στον χώρο μέσω ειδικών ρυθμίσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι απαιτεί ακόμη λιγότερη καύσιμη ύλη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Αναφορικά με την κατασκευή τους, τα εξωτερικά τοιχώματα είναι συνήθως φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό από πυρότουβλο, χάλυβα ή κεραμικό. Στη λειτουργία τους, προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο στο επίπεδο της επιθυμητής θερμότητας, ενώ η κλειστή και θερμομονωμένη τους εστία εγκλωβίζει τον θερμό αέρα και τον αποδίδει στο εσωτερικό της οικίας.  

Πέρα από την πολύ υψηλή τους θερμική απόδοση (αξιοποιούν έως και 90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης), τα ενεργειακά τζάκια είναι γνωστά για τη μακροζωία τους, καθώς και την ελάχιστη συντήρηση που χρειάζονται. Μακροπρόθεσμα, είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές της αγοράς, καθώς προσφέρουν την καύσιμη ύλη τους σε εξαιρετικά μικρό κόστος.

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποδίδει θερμότητα στο χώρο από το δάπεδο του σπιτιού σας, αντικαθιστώντας έτσι το καλοριφέρ ως το κυρίαρχο θερμαντικό σώμα. Με τη λειτουργία τους εξασφαλίζεται ομοιόμορφη και σταθερή κατανομή της θερμοκρασίας του χώρου δίχως ξηρασία, καθώς τα σώματα ζεσταίνουν με αγωγή και ακτινοβολία.

Από άποψη κατασκευής, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης διαθέτουν καυστήρα, λέβητα και κυκλοφορητή, ενώ χρησιμοποιούν οποιοδήποτε καύσιμο για τη λειτουργία τους. Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση με θερμικά καλώδια, υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση  με σωλήνες ζεστού νερού, ενδοδαπέδια με πλάκες κόμβων vario, και ενδοδαπέδια με μονωτικό υλικό, σωλήνα και στερεωτικά άγκιστρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεμελίωση του συστήματος απαιτεί θερμομόνωση του δαπέδου πριν την εγκατάσταση των σωληνώσεων ή καλωδίων.

Αν και σχετικά ακριβά, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελούν μια εκ των πιο σύγχρονων και μακροπρόθεσμα οικονομικότερων λύσεων για τη θέρμανσή σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ενεργειακό τζάκι 13kW με απόδοση 77.7% από 300 ευρώ.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.