Εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης του άγχους

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι γεγονός πως στη σύγχρονη εποχή, η ζωή όλων μας είναι γεμάτη με κούραση, άγχος και ατελείωτους προβληματισμούς. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σε συνδυασμό με τη δυσκολία των ανθρώπινων σχέσεων, μας έχουν οδηγήσει σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου που μας προκαλεί μόνο στρες. Όλοι μας λαχταρούμε να ξεφύγουμε από αυτό το απαιτητικό συναίσθημα που μας κυριεύει, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε τον τρόπο. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ορισμένες πρακτικές αντιμετώπισης του άγχους ώστε να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Γυμναστική και άσκηση

Ίσως να πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του άγχους. Η γυμναστική, όχι μόνο βοηθά και ενδυναμώνει το σώμα αλλά καταπολεμά και το στρες με πολλούς τρόπους. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που χαλαρώνουν από την ένταση της μέρας και τις στρεσογόνες καταστάσεις μέσω της γυμναστικής.

Πως όμως η γυμναστική βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους; Μπορούμε να απαντήσουμε ότι η άσκηση ενδυναμώνει το καρδιοαγγειακό σύστημα, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από το άγχος. Επίσης κατά την διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται κάποιες χημικές ουσίες, οι γνωστές ως ενδορφίνες, οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό και προκαλούν μείωση του πόνου και αύξηση της ευφορίας. Ακόμα και η πολύ λίγη ώρα άσκησης την ημέρα, για παράδειγμα λίγο κολύμπι ή ένα περπάτημα στο πάρκο, μπορούν να μειώσουν την ένταση και το άγχος και να βελτιώσουν κατά πολύ την διάθεση μας. Αν επιλέξετε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή, φροντίστε να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που θα σας αρέσει πραγματικά, έτσι ώστε να μη νιώθετε πως δουλεύετε σε καταναγκαστικά έργα.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Σας αρέσει η τέχνη; Η συγγραφή, η ζωγραφική, ο χορός, το τραγούδι ή κάτι άλλο; Τότε μην το αφήσετε ανεκμετάλλευτο σε περιόδους έντονου στρες. Όταν κάτι σας ενοχλεί, προσπαθήστε να το βγάλετε από μέσα σας, με όποιον τρόπο σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Γράψτε γι’ αυτό ή ζωγραφίστε ή χορέψτε ή δημιουργήστε με οποιονδήποτε τρόπο! Εκφράζοντας τα συναισθήματά σας, σας βοηθά να ξεπεράσετε διάφορα τραυματικά γεγονότα. Όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται, τότε αυτή η ψυχολογική πίεση ασκείται στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας δυσάρεστες για τον οργανισμό καταστάσεις.

Μια επίσκεψη στο σπα

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αφεθείτε στα μαγικά χέρια των ειδικών, προκειμένου να απολαύσετε τα υπέροχα αποτελέσματα ενός χαλαρωτικού μασάζ. Για μια ακόμα πιο δυνατή εμπειρία, επιλέξτε μασάζ αρωματοθεραπείας ή σοκολατοθεραπείας. Οι μαλάξεις θα βοηθήσουν την κυκλοφορία του αίματος και τα μεθυστικά αρώματα των αιθέριων ελαίων θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σας. Πολύ σύντομα θα νώσετε το άγχος να σας εγκαταλείπει και το σώμα σας να κινείται αέρινα, ελαφρύ σαν πούπουλο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…