Εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Συχνά τα άτομα με ακμή στρέφονται σε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές ενδεχομένως περιλαμβάνουν κρέμες και λοσιόν, συμπληρώματα διατροφής, βότανα και ειδικές διατροφικές συνήθειες. Πάντως, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology/ AAD) τονίζει ότι όλα τα φυσικά συμπληρώματα δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, και μερικά μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβή. Διάβασε προσεκτικά παρακάτω!

Οι εναλλακτικές θεραπείες ακμής

Οι συμβατικές θεραπείες ακμής δεν λειτουργούν πάντα το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες που κυμαίνονται από ερεθισμό του δέρματος μέχρι και γενετικές ανωμαλίες. Εκατοντάδες εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή προωθούνται στο διαδίκτυο ως ασφαλείς και αποτελεσματικές. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε εναλλακτικής θεραπείας με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας πριν την έναρξη της θεραπείας. Κάποιες προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι οι ακόλουθες εναλλακτικές θεραπείες ακμής μπορούν να προσφέρουν κάποια οφέλη.

Μέλι μανούκα

Το μέλι μανούκα προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Η εν λόγω μέθοδος προωθείται ευρέως στο διαδίκτυο ως μια θεραπεία ακμής. Ο ισχυρισμός βασίζεται κυρίως σε μελέτες που δείχνουν ότι έχει σημαντική αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει αποκτήσει αυξανόμενη αποδοχή σε νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεσή τους, πάντως, κατέληξαν ότι το μέλι μανούκα είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα δύο είδη μελιού.

Στο διαδίκτυο, μαρτυρίες των ασθενών σχετικά με τις επιπτώσεις του στην αντιμετώπιση της ακμής φαίνεται να είναι καταφατικές έως αρνητικές. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπήρξαν οριστικές μελέτες για να αποδείξουν ή να διαψεύσουν την αποτελεσματικότητα του μελιού μανούκα.

Έλαιο δέντρου τσαγιού

Τζελ που περιέχει 5% έλαιο τσαγιού μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο είναι η λοσιόν που περιέχει 5% υπεροξείδιο του βενζολίου, αν και το έλαιο τσαγιού λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς. Το έλαιο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση του δέρματος που είναι γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής. Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία ότι η τοπική χρήση μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του στήθους σε νεαρά αγόρια. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει τοξικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από εξάνθημα μέχρι και κώμα.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες ακμής

Μερικοί επαγγελματίες της εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής συστήνουν τοπικές θεραπείες που περιέχουν τανίνες και οξέα φρούτων. Οι τανίνες έχουν φυσικές στυπτικές ιδιότητες, ενώ τα οξέα φρούτων περιλαμβάνουν κιτρικό, γλυκονικό, γλυκονολακτόνη, γλυκολικό, μηλικό και τρυγικό οξύ. Αυτά έχουν φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στην αφαίρεση του δέρματος.

Από του στόματος θεραπείες ακμής

  • Λυγαριά για τη θεραπεία προεμμηνορροϊκής ακμής.
  • Μαγιά μπύρας, η οποία έχει αντιμικροβιακή δράση.
  • Γλυκόπικρος στρύχνος, ο οποίος έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…