Εναλλακτικές διακοπές στη Σχοινούσα
Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να επισκεφθώ τη Σχοινούσα. Θα έμενα σε συγγενείς. Μέχρι τότε, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ακούσει γι’ αυτό το νησί. Δεν γνώριζα ούτε τα βασικά, σε ποιο σύμπλεγμα νησιών ανήκει! Οπότε λίγες μέρες πριν την αναχώρησή μου, φρόντισα να ενημερωθώ.
Νησί των Κυκλάδων με τη δική του ιστορία
Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στην δημιουργία του πρώτου κυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο. Παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών Ναών. Σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους το νησί εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τα μέσα του 19ου αιώνα το νησί άρχισε πάλι να κατοικείται κυρίως με οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό.
Λίγες πληροφορίες για το νησί
Η Σχοινούσα, ένα μικρό νησί έκτασης 9,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς ενώ έχει μόνιμο πληθυσμό 206 άτομα.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Ως επισκέπτες στη Σχοινούσα θα απολαύσετε μέρες ξεκούρασης και ηρεμίας. Η ηρεμία του τοπίου, το απέραντο γαλάζιο και το ζεστό χαμόγελο των κατοίκων γαληνεύουν την ψυχή, ηρεμούν το σώμα και ωθούν στην απόλαυση του τοπίου της θάλασσας και της φιλοξενίας των νησιωτών.
Τα αξιοθέατα του νησιού
Η Σχοινούσα είναι ένα μικρό νησί κι όπως είναι φυσικό τα αξιοθέατα που διαθέτει δεν είναι πολλά, σίγουρα όμως αξίζει να τα επισκεφθείτε. Αυτά είναι εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ακαθής στη Χώρα, η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον παραδοσιακό οικισμό Μεσσαριά και η σπηλιά του Πειρατή στο δρόμο για το Λιμάνι. Πάντως, η Σχοινούσα θα σας ανταμείψει με τις παραλίες της.
Άγριας ομορφιάς παραλίες με φυσική σκιά από αλμυρίκια, αμμώδεις ή με βότσαλα… Παραλίες υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού, βόρεια και νότια, ανατολικά και δυτικά, και καλό είναι να ρωτήσετε τους ντόπιους για το ποιες να προτιμήσετε, ανάλογα με τους ανέμους, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε με τα ορμητικά κύματα.
Στα νότια μπορείτε να κολυμπήσετε στα νερά των παραλιών όρμος Μερσίνι, όρμος Τσιγγούρι και όρμος Λιβάδι. Στα ανατολικά μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Λυγαριά, Αλμυρός, Άγιος Βασίλης και Λιόλιου. Στα βόρεια υπάρχουν οι παραλίες Ψιλή Άμμος, Γερο-λιμένας και Φύκιο ενώ στα δυτικά μπορείτε να χαρείτε την μικρή παραλία του όρμου Σιφνέικου, όπου βρίσκεται και το σπήλαιο Μαρουσώ.
Για εσάς που θα επισκεφθείτε το νησί τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, θα απολαύσετε τις όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών, στις 12, 13, 14 Αυγούστου με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και έκθεση φωτογραφίας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται με προσφορά φαγητού στην αίθουσα της Εκκλησίας και το βράδυ με παραδοσιακούς χορούς στα μαγαζιά του νησιού.
Για εσάς που σκέφτεστε να ταξιδέψετε μέχρι τη Σχοινούσα το φετινό καλοκαίρι, να ξέρετε ότι το νησί αυτό σίγουρα δεν ενδείκνυται για βραδινή διασκέδαση, όμως σας υπόσχεται, στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης και ένα τοπίο, αν και άγονο, μαγευτικό! Επισκεφθείτε τη Σχοινούσα κι εκεί θα βρείτε την πραγματική κυκλαδίτικη ομορφιά!