Ένα χωριό στη Γερμανία …διδάσκει την πράσινη ενέργεια!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ένα κατόρθωμα, άκρως εντυπωσιακό, έφερε εις πέρας ένα μικρό χωριό στη Γερμανία, το Wildpoldsried, ανοίγοντάς μας το δρόμο για ένα καλύτερο και πιο οικολογικό μέλλον. Πρόκειται για μια κοινότητα, η οποία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παράγει 321% περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται και να έχει κέρδος 4,5 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα μέσα από την πώληση της στο εθνικό δίκτυο. Με πράσινη συνείδηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια «κουκίδα» στο χάρτη μετατράπηκε σε μια καινοτομία που πρόκειται να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα

Ειδικότερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της ενέργειας της χώρας, καθώς οι «πράσινες» εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει όλο το χωριό. Οι πρωτοβουλίες της κοινότητας όπως είναι οι ηλιακοί συλλέκτες σε 190 κατοικίες, οι ανεμόμυλοι και οι μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύουν ότι το χωριό «τρέχει» εντελώς καθαρή ενέργεια. Επιπλέον, ο οικολογικός έλεγχος των πλημμυρών και το φυσικό σύστημα λυμάτων, σε συνδυασμό με τη μέγιστη χρήση του ξύλου, ως ένα οικολογικό υλικό κατασκευής, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας από τους κατοίκους τουWildpoldsried αποτελεί μια άκρως προτεινόμενη ιδέα για όλη την υφήλιο. Άλλωστε δεν φτάνει μόνο η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για μια σημαντική ενεργειακή ανατροπή, αλλά απαραίτητη κρίνεται και η αποταμίευσή της. Χρησιμοποιώντας τη θερμότητα, τοποθετώντας λαμπτήρες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ακόμα και επαναχρησιμοποιώντας τη λάσπη από τα λύματα, το μικρό χωριό στο Νότο της Γερμανίας κατάφερε να εντυπωσιάσει όλη την Ευρώπη. Με μέτρα που αφορούν την ενέργεια, το ξύλο και το νερό, η προστασία του κλίματος και ευρύτερα του περιβάλλοντος φτάνουν όλο και πιο κοντά.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.