Ένα χωριό αναγεννάται από τις στάχτες του: μια αληθινή ιστορία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Από τα στοιχεία της φύσης η φωτιά είναι ίσως το πιο ισχυρό και το τρομακτικό. Όμως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να κάνει θαύματα, ακόμα και έπειτα από μια καταστροφική φωτιά.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως τα στοιχεία της φύσης.  Η σύγχρονη τεχνολογία μας έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, να ελέγξουμε  και να   χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της φύσης προς όφελός μας.  Η φωτιά όμως είναι μία από τις δυνάμεις που δύσκολα μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να ανασυνταχθούμε  και να ξαναχτίσουμε αυτά που η φωτιά άφησε πίσω.  Αυτό  ακριβώς έκαναν οι κάτοικοι σε ένα μικρό χωριό της Πορτογαλίας.

Μικρό χωριό, μεγάλες ψυχές

Πριν από πέντε χρόνια πολλές και καταστροφικές φωτιές ξέσπασαν στην περιοχή της Πορτογαλίας.Τη συγκεκριμένη  χρονιά κάηκαν περισσότερα από 75.000 στρέμματα γης, τα οποία είναι τα τριπλάσια από τα στρέμματα που καίγονται συνήθως κάθε χρόνο. Μία από όλες αυτές τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς ένα ολόκληρο χωριό και μαζί με αυτό και ένα πανέμορφο δάσος το οποίο περιείχε ευκάλυπτους,  οι οποίοι ήταν πολύ σημαντική οικονομική πηγή για το συγκεκριμένο χωριό και τους κατοίκους του.  Οι αναφορές  εκείνης της μέρας καταγράφουν ότι το χωριό θύμιζε πεδίο μάχης και εμπόλεμη ζώνη. Επίσης, ότι οι άνθρωποι -37 όλοι και όλοι οι κάτοικοι-  πρόλαβαν οριακά να γλιτώσουν ,αφήνοντας πίσω ό,τι πολυτιμότερο είχαν. 

Σε αυτό το σημείο κάποιος λιγότερο τολμηρός  ίσως απλά να έφευγε από το συγκεκριμένο μέρος και να μην  ξαναγύριζε ποτέ.  Οι κάτοικοι του χωριού όμως δεν φάνηκε να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.  Όχι μόνον αναστήλωσαν ολόκληρο το χωριό καθώς και το δάσος το οποίο το «περιφρουρούσε», αλλά κατόρθωσαν μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια να φτιάξουν και αντιπυρικές ζώνες και να προστατεύσουν πλήρως την περιοχή τους από μελλοντικές  πυρκαγιές. 

Σήμερα πλέον οι κάτοικοι αναφέρουν ότι το χωριό τους είναι ασφαλές και  ολοκαίνουργιο και δεν θυμίζει σε τίποτα την καταστροφή που είχε επέλθει πριν  μερικά χρόνια.  Το δάσος με τους ευκάλυπτους ανανεώθηκε πλήρως. Επίσης, στα επίφοβα σημεία φυτεύτηκαν    δέντρα τα οποία καίγονται πιο δύσκολα καθώς  και χαμηλοί θάμνοι και βλάστηση, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη  φωτιά να  εξαπλωθεί.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ανθρώπινη θέληση, η επιμονή και το   μεράκι είναι εκείνα τα οποία καθορίζουν και δημιουργούν έναν καλύτερο αυριανό κόσμο  καθώς επίσης και η επιμονή και η θετική σκέψη αυτών των ανθρώπων που ενώ βίωσαν την καταστροφή είχαν την κάθε ψυχραιμία να ανοικοδομήσουν και να ξαναφτιάξουν από το μηδέν τις ζωές τους. 

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.