Ένα πολύχρωμο γήπεδο μπάσκετ στο Παρίσι

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Όταν ακούσει κανείς τις λέξεις γήπεδο μπάσκετ η εικόνα που έρχεται αυτόματα στο μυαλό του είναι ένας μουντός γκρι χώρος με λευκές οριοθετημένες γραμμές και δύο μπασκέτες. Σίγουρα πάντως δε δημιουργείται η εικόνα ενός αθλητικού χώρου γεμάτο με έντονα χρώματα και μοντέρνο ντιζάιν.

Με αφορμή την παρουσίαση της τελευταίας κολεξιόν της Pigalle, ο γαλλικός οίκος μόδας συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Stéphane Ashpool, το στούντιο φωτογραφίας III Studio (που μετρά συνεργασίες με πελάτες όπως οι Louis Vuitton, Supreme και The New York Times) και τη Nike για να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο γήπεδο μπάσκετ.

Ακριβώς απέναντι από το κατάστημα Pigalle Basketball, σε μία συνοικία στα προάστια του Παρισιού, ο μακρόστενος ακάλυπτος χώρος ανάμεσα σε δύο ιστορικά κτίρια κατοικιών, που λειτουργούσε ως γήπεδο μπάσκετ, αναβαθμίστηκε σε ένα ολοκαίνουργιο πολύχρωμο και τρισδιάστατο συνοικιακό γήπεδο μπάσκετ νέας γενιάς. Με μία πρώτη ματιά, αυτό που τραβάει έντονα την προσοχή είναι οι ροζ και λουλακί πύλες του γηπέδου. Όμως αυτό που ακολουθεί μέσα στο γήπεδο είναι μία πανδαισία χρωμάτων (ροζ, λουλακί, κίτρινο, λευκό και μωβ) που χρησιμοποίησε και ο διάσημος οίκος στην κολεξιόν του, με αναφορές από τον κόσμο του μπάσκετ της δεκαετίας του 1990.

Η αισθητική του γηπέδου είναι pop και μοντέρνα, ο χώρος οριοθετείται από μινιμαλιστικές γραμμές και τα χρώματα είναι έντονα και ψυχεδελικά. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από ειδικό ανακυκλωμένο καουτσούκ που απορροφά το θόρυβο έτσι ώστε το γήπεδο να είναι κατάλληλο για άθληση όλη τη μέρα.

Τα μέλη της ομάδας του III Studio αναφέρουν πως “Μ’ αυτό το νέο γήπεδο, θέλουμε να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των σπορ, της τέχνης και του πολιτισμού και την ανάδειξή της ως έναν ισχυρό κοινωνικό-πολιτισμικό δείκτη μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Στόχος μας είναι να δείξουμε οπτικούς παραλληλισμούς μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του μοντερνισμού, από την περίοδο της «πρωτοπορίας» στις αρχές του 20ου αιώνα ως τους «Open Source» καιρούς στους οποίους ζούμε σήμερα, καθώς και τη δική μας ερμηνεία για τη μελλοντική αισθητική του μπάσκετ και των σπορ, εν γένει”.

Μία πρωτοποριακή ιδέα δημιουργικών ανθρώπων που αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο ένα χώρο μεταμορφώνοντάς τον σε ένα ξεχωριστό γήπεδο μπάσκετ και μία πρωτοβουλία που άλλαξε ριζικά την εικόνα και το χαρακτήρα αυτής της παριζιάνικης γειτονιάς.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…