Ένα παραμύθι για καληνύχτα στα παιδιά πριν κοιμηθούν

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Ένα παραμύθι για καληνύχτα στα παιδιά πριν κοιμηθούνΑν ποτέ οι γονείς αναρωτηθήκατε πώς θα μπορούσατε να έλθετε πιο κοντά στα παιδιά σας, σκεφτείτε απλά τον παιδευτικό ρόλο των παραμυθιών. Ως συγγραφέας πάντα πίστευα ότι το βιβλίο είναι ένα εργαλείο πολλαπλών ρόλων, ειδικά στο θέμα της ανατροφής των παιδιών. Το βιβλίο βοηθάει τα μικρά παιδιά να μάθουν ανάγνωση και κατ’ επέκταση γραφή. Έτσι το μυαλό τους εξασκείται αφάνταστα, γιατί η σύνθεση της ανάγνωσης και της γραφής δεν είναι απλό πράγμα. Στην ουσία το βιβλίο είναι αυτό που λέμε «πνευματική τροφή».

Σε αυτό το πλαίσιο βοηθούν κάλλιστα τα παραμύθια και τα παιδικά βιβλία. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολα και πιο ήρεμα τα παιδιά θα πλάγιαζαν, όχι μπροστά στο διαφθορέα του μυαλού, την τηλεόραση, αλλά ακούγοντας από τον πατέρα ή τη μητέρα να τους διαβάζει ένα όμορφο παραμύθι, ενώ εκείνα θα έβλεπαν τις καλαίσθητες εικόνες του. Σκεφτείτε το παιδί σας να κλείνει τα ματιά του με όμορφες σκηνές και ζωγραφιές και όχι με τη βία. Γιατί η τηλεόραση, ειδικά τα βράδια, τι άλλο προσφέρει εκτός από ταινίες βίας, σεξ, σκοτωμών, κλπ;

Κι όμως τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη ούτε αυτά ούτε και τα αισχρά βιντεοπαιχνίδια με τέρατα, μάγισσες, βιαιότητες και σκοτωμούς. Η τρυφερή καρδιά τους έχει ανάγκη από ένα όμορφο παραμύθι, από μια ζεστή αγκαλιά, κι ένα φιλί από το γονιό του εκείνη την ώρα. Τα παραμύθια και τα όμορφα παιδικά αναγνώσματα τα προσφέρουν όλα αυτά. Επιπλέον από κάθε άποψη φέρνουν πιο κοντά έναν γονιό στο παιδί του.

Ένα παραμύθι για καληνύχτα στα παιδιά πριν κοιμηθούνΛοιπόν προτείνω, όταν την επόμενη φορά ο μικρός άγγελος σας ζητήσει να δει τηλεόραση, πριν πάει για ύπνο, να σταθείτε δίπλα του. Όχι για να δείτε μαζί τηλεόραση, αλλά για να του διαβάσετε ένα παραμυθάκι εικονογραφημένο ή μια όμορφη παιδική ιστορία που θα μιλάει στην καρδιά του. Όταν αυτό θα γίνει και στους δυο σας συνήθεια, θα διαπιστώσετε ότι και οι σχέσεις σας θα αποκτήσουν άλλο νόημα κι άλλη ποιότητα.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Κονδύλη. Δείτε περισσότερα για τον συγκεκριμένο αρθρογράφο εδώ»

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.