Ένα μνημείο-σύμβολο του θάρρους των Ιρανών γυναικών

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Τιμ Φου, ο γνωστός αρχιτέκτονας που εργάζεται στο πρωτοπόρο αρχιτεκτονικό γραφείο Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό γλυπτό προς τιμήν των εξεγερμένων γυναικών του Ιράν. 

Το «Flowing Free» αποτελεί ένα εικονικό μνημείο που εξυμνεί τη θηλυκότητα και τη γενναιότητα και είναι αφιερωμένο στις θαρραλέες γυναίκες της Τεχεράνης που αγωνίζονται κατά του αυταρχικού καθεστώτος.

Με αφορμή τον βίαιο θάνατο της 22χρονης Μahsa Αmini μετά από σύλληψή της επειδή φαίνονταν τα μαλλιά της κάτω από τη μαντίλα της, χιλιάδες Ιρανές έχουν κατέβει στους δρόμους της πρωτεύουσας διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Γενναίες κοπέλες κάθε ηλικίας και κοινωνικού στρώματος κάψανε και συνεχίζουν να  καίνε τις μαντίλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν θα ανεχτούν πλέον την αστυνόμευση του σώματός τους.


Διαβάστε επίσης: Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη


Ένα μνημείο-σύμβολο του θάρρους των Ιρανών γυναικών

Εμπνευσμένο από αυτές τις εικόνες, το έργο που οραματίστηκε ο καινοτόμος αρχιτέκτονας αναδεικνύει τα μαλλιά ως σύμβολο δύναμης και σθένους, ενώ όπως γράφει ο ίδιος προορίζεται για την πλατεία της Τεχεράνης, τροφοδοτώντας την ελπίδα μιας «μετά-Ισλαμικής δημοκρατία του Ιράν», όπου θα υπάρχει χώρος για ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης.

Η νεοφουτουριστική δουλειά του Τιμ Φου εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η νέα τεχνολογία μπορεί να αναδιαμορφώσει τον ρόλο του αρχιτεκτονικού σχεδίου, ενώ ο ίδιος συνηθίζει να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο εξερεύνησης στη δουλειά του.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…