Ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Βέρνη

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

«Είναι η ομορφότερη πόλη που έχω δει ποτέ» έγραφε ο Johann Wolfgang von Goethe σε ένα γράμμα στην φίλη του Charlotte von Stein, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, το 1779. Όντως η Βέρνη είναι μια πανέμορφη πόλη, που συνδυάζει με περίτεχνο τρόπο την παλαιά με τη νέα αρχιτεκτονική. Την περιβάλλουν πύργοι, μεσαιωνικά κτίρια, συντριβάνια, λίμνες, γέφυρες, γραφικά σπίτια και τόσα άλλα αξιοθέατα που την κάνουν μια ξεχωριστή πόλη.

Γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της Βέρνης

Η Βέρνη βρίσκεται στο κέντρο της Ελβετίας και είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Είναι μια πόλη σχετικά μικρή με περίπου 130.000 χιλιάδες κατοίκους. Διατρέχεται από τον ποταμό Άαρ, παραπόταμο του Ρήνου. Ιδρύθηκε το 1191 από το Δούκα Μπέρτολντ τον 5ο (Berthold V) των Zähringen. Σύμφωνα με την παράδοση ονόμασε την πόλη Βέρνη από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή, λόγος για τον οποίο η αρκούδα αποτελεί το έμβλημα της πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μεσαιωνικό. Διατηρεί έως σήμερα τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα, για αυτό και έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Στη Βέρνη, έχουν ζήσει διάσημες προσωπικότητες, με τον πιο γνωστό, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε

Πύργος του ρολογιού

Ο Πύργος του ρολογιού, κατασκευάστηκε το 1530 και αποτελεί, το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό, είναι οι διάφορες μορφές που κινούνται όταν το ρολόι αλλάζει ώρα. Υπάρχει μια καμπάνα ψηλά που την χτυπάει ένα ανθρωπάκι με χρυσά ρούχα. Το ρολόι δείχνει μήνα, μέρα, ζώδια και θέση σελήνης.

Πάρκο με αρκούδες

Το πάρκο με τις Αρκούδες, είναι μια όαση για τα παιδιά και τους μεγάλους, που έχουν την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής τα χαριτωμένα ζώα.

Συντριβάνια

Υπάρχουν περισσότερα από 100 συντριβάνια στην πόλη, από τον 16ο αιώνα, δείγμα του πλούτου που υπήρχε από τα παλιά χρόνια στην Βέρνη. Το πάνω μέρος τους διακοσμούν ήρωες και παραστάσεις από ιστορικά γεγονότα του ένδοξου παρελθόντος της Βέρνης.

Εργαστήριο σοκολάτας

Αξίζει να επισκεφτείτε και το εργαστήριο σοκολάτας που βρίσκεται στην γραφική πόλη Neuchâtel. Εκεί προσφέρεται μια μοναδική εμπειρία, καθώς στον χώρο του Choco Emotion, η ιδιοκτήτρια του, Catherine Margueron, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία ιστορία της περίφημης σοκολατοβιομηχανίας Suchard, η οποία ξεκίνησε στην πόλη. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι, ότι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σοκολάτες και να φτιάξετε τα δικά σας σοκολατένια γλειφιτζούρια! Ένας χώρος, αν μη τι άλλο ιδανικός για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας.

Καθεδρικός ναός της πόλης

O καθεδρικός ναός της Βέρνης ξεκίνησε να χτίζεται το 1421 και καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς το θέμα ύψους (100.6 μ ) σε σχέση με άλλους ναούς στην Ελβετία. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, και στην πρόσοψή του υπάρχει αναπαράσταση της Αποκάλυψης.

Άλλα αξιοθέτα

Αξίζει ακόμα να δείτε το σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το επιβλητικό κοινοβούλιο, την πλατεία των Μουσείων, αλλά και τα φιλόξενα πάρκα της πόλης.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…