Ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακο

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακοΟι «οδηγίες» για ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακο που θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας είναι πολλές και γνωστές. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πόσοι από εμάς τις κατανοούν και τις ακολουθούν. Εσείς επωφελείστε από ιδέες για ένα ξεκούραστο και δημιουργικό σαββατοκύριακο;

Γιατί το σαββατοκύριακο είναι σημαντικό;

Φανταστείτε ένα νέο τεχνίτη, που κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και που θέλει να αποδείξει τις ικανότητές του. Εάν εργάζεται επισκευάζοντας αντικείμενα και κατασκευάζοντας άλλα ασταμάτητα, χωρίς να συντηρεί τα εργαλεία του, χωρίς να ξεκουράζει τα μάτια και τα χέρια του, τι θα γίνει στο τέλος; Δε θα βλέπει καλά, δε θα είναι το ίδιο δυνατός, τα εργαλεία δε θα λειτουργούν όπως πρώτα. Η δουλειά δε θα γίνεται σωστά και αποτελεσματικά. Με την ίδια λογική, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, είτε αυτό είναι το σαββατοκύριακο ή το ρεπό μας.

Τι κάνουμε το σαββατοκύριακο;

Η απάντηση είναι απλή: ό,τι πρέπει να κάνουμε και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας για να είμαστε καλά και να αισθανόμαστε ακόμη καλύτερα. Ξυπνάμε νωρίς, τρώμε ένα καλό και θρεπτικό πρωινό, χαλαρώνουμε για κάποιες ώρες, ασχολούμαστε με δουλειές τις υπόλοιπες, βγαίνουμε έξω, περνάμε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Το σαββατοκύριακο κάνουμε και μερικά επιπλέον πράγματα, όπως το να κλείνουμε τον υπολογιστή και να αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα τηλεφωνήματά μας. Αποσυνδεόμαστε, γενικώς.

Ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα

Εάν έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, τότε το ακολουθούμε και το σαββατοκύριακο. Οι ώρες που ξυπνάμε καθημερινά, η πρωινή άσκηση ή το μπάνιο, είναι κάτι που το σώμα μας έχει συνηθίσει. Ακόμη και αν κοιμηθεί κανείς πολύ περισσότερο το σαββατοκύριακο, δε θα ξεκουραστεί ιδιαίτερα, μιας και το σώμα έχει μάθει πλέον να ακολουθεί τους ρυθμούς των υπόλοιπων ημερών.

Προγραμματίζουμε το σαββατοκύριακό μας

Μια καλή λύση είναι να προγραμματίζουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τι θέλουμε να κάνουμε το σαββατοκύριακο. Εάν αφήσουμε ανοικτό το πρόγραμμά μας, ή δε θα κάνουμε τίποτε ή θα θυμηθούμε όλες μας τις δουλειές την τελευταία στιγμή. Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: αρνητικά συναισθήματα, όπως η μελαγχολία για το σαββατοκύριακο που πέρασε ανεκμετάλλευτο ή το άγχος για ό,τι δεν προλάβαμε να κάνουμε. Εάν προγραμματίσουμε από νωρίς το χρόνο μας, θα είμαστε χαλαροί.

Έργα σε εξέλιξη

Ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακοΠολλοί αντιμετωπίζουν το σαββατοκύριακο ως μοναδική ευκαιρία για να ολοκληρώσουν δουλειές στο σπίτι. Κάτι τέτοιο είναι πάντοτε ωφέλιμο, μιας και μας απαλλάσσει από τις δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που οι ρυθμοί είναι εντονότεροι. Το σαββατοκύριακο είναι μοναδική ευκαιρία, όμως, να δει κανείς και να περάσει ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του. Όσες δουλειές και να έχουμε, πρέπει να θυμόμαστε πως τα αγαπημένα μας πρόσωπα μας χρειάζονται πολύ περισσότερο από το γκαζόν που θέλει κούρεμα και τις μπαλκονόπορτες που πρέπει να καθαριστούν.

Το διάλειμμα

Το σαββατοκύριακο είναι το διάλειμμά μας. Πρόκειται για δύο ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να ξεκουραστούμε και να φύγουμε για λίγο μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είτε αυτό γίνεται κυριολεκτικά, με μικρές αποδράσεις, ή μεταφορικά, μέσω της πλήρους (ή μερικής) αποσύνδεσής μας από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, email και τηλέφωνα, να είστε σίγουροι ότι βοηθά πολύ. Εάν δουλεύουμε και το σαββατοκύριακο, καλύτερα να θυμόμαστε όσα λέγαμε παραπάνω για τον τεχνίτη και τα εργαλεία του…

Προετοιμάζομαι για τη Δευτέρα

Η μελαγχολία του απογεύματος της Κυριακής θα εξαφανιστεί όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολο είναι να ετοιμαστούμε από νωρίς για τη Δευτέρα. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε από την Παρασκευή ή το Σάββατο κάτι που θα χρειαστείτε τη Δευτέρα και θα δείτε πως την Κυριακή θα νιώθετε έτοιμοι να ξεκινήσει μια νέα εβδομάδα!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…