Ένα ιδιαίτερο μουσείο… με βραβείο «GUINNESS»

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Τουρίστας στο Δουβλίνο…  Επισκεπτόμενος   κάποιος  την Ιρλανδική πρωτεύουσα,  σίγουρα θα θελήσει να γνωρίσει τη φυσιογνωμία της πόλης,  να πάρει κάτι από την καθημερινή κουλτούρα των ντόπιων και να  γνωρίσει  ένα μέρος της ιστορίας της. Μέσα σε όλα αυτά, μέσα από την περιήγηση σε μουσεία, pubs, πάρκα, ο επισκέπτης στο Δουβλίνο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί  το πιο ιδιαίτερο ίσως μουσείο .. ένα μουσείο  που το όνομά του περικλείει ήδη   ένα βραβείο… GUINNESS.

Πρόκειται για τη ζυθοποιία GUINNESS, ένα κτίριο που καλύπτει  τις αποθηκευτικές  ανάγκες της επιχείρησης  και αποτελεί πλέον μουσειακό χώρο.  Η ζυθοποιία    GUINNESS  είναι το σπίτι της μαύρης μπύρας, το πιο διαδεδομένο ποτό στους Ιρλανδούς. Πρόκειται για ένα κτίριο επτά ορόφων, που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε όλη τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας, στις υποδομές που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν και γενικά παρουσιάζει την ιστορία της μπύρας  GUINNESS.

Στον πρώτο όροφο, παρουσιάζεται ο ιδρυτής της βιομηχανίας Arthur Guinness καθώς και τα τέσσερα συστατικά της μπύρας, που είναι το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μάγια.  Η περιήγηση στους ορόφους του μουσείου περιλαμβάνει και ξενάγηση  για να γίνονται καλύτερα αντιληπτά η διαδικασία  ζύμωσης της μπύρας και τα εργαλεία- μηχανήματα που απαιτούνται. Στον έβδομο όροφο του μουσείου είναι το Gravity Bar, όπου μπορείς να δεις ολόκληρο το Δουβλίνο και ταυτόχρονα να γευτείς  ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα  GUINNESS.

Όσο και αν τώρα η μαύρη  μπύρα αποτελεί το κατεξοχήν ποτό  των Ιρλανδών και κομμάτι της ιστορίας τους, δε συνέβαινε πάντα το ίδιο.  Γεννημένη περίπου 200 χρόνια πριν, η ζυθοποιία μαύρης μπύρας ήταν μέρος ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν μέρει πλουτισμού. Σε μια εποχή φτώχειας και  παρακμής στο Δουβλίνο, με τις αρρώστιες να πανδημούν  οι κάτοικοι συχνά πίνοντας  νερό – στην πλειοψηφία του μολυσμένο- μόλυναν ακόμη περισσότερο  τις πληγές  τους. Έτσι δεν ήταν σπάνιο να στρέφονται προς τη μπύρα, ένα είδος  ποτού που με τη ζύμωση και το αλκοόλ σκοτώνονταν τα μικρόβια. Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο νεαρός  Arthur Guinness  αρχίζει την παρασκευή της μαύρης μπύρας, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που συνεχώς ανέκυπταν.

Η ιστορία γύρω από την πρωτοβουλία, το όραμα  και την δημιουργία της μπύρας  GUINNESS είναι τεράστια. Ο επισκέπτης όμως αυτού του τόσου ιδιαίτερου μουσείου εντυπωσιάζεται για ποικίλους άλλους  λόγους, χωρίς  να χρειάζεται να μάθει αναγκαστικά όλες τις λεπτομέρειες. Μια περιήγηση στο χώρο είναι αρκετή για να καταλάβει την αξία του και το λόγο της μεγάλης αποδοχής του προϊόντος παγκοσμίως.

Εξάλλου.. είναι ένα όνομα.. που περικλείει και βραβείο GUINNESS!!!

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr