Ένα γράμμα, μια όμορφη πράξη!

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή

Εν μέσω της εποχής του email και των μηνυμάτων στα social media, η παραδοσιακή αλληλογραφία τείνει να περιστρέφεται γύρω από λογαριασμούς και διαφημιστικά έντυπα. Ωστόσο, ένα γράμμα, σαν και εκείνα που στέλνονταν παλιά, μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση, να μας δείχνει ότι ακόμα η τέχνη της γραφής παραμένει.

Το μέσο γραμματοκιβώτιο του 2020

Αν ερωτηθεί κανείς πού τοποθετείται ο αποστολέας και πού ο παραλήπτης σε ένα γράμμα, είτε θα χρειαστεί λίγη ώρα για να απαντήσει είτε δε θα απαντήσει καθόλου. Είναι λογικό! Κάθε μήνα το γραμματοκιβώτιο γεμίζει αποκλειστικά με λογαριασμούς και ενημερωτικά φυλλάδια. Οι υπόλοιποι θα στείλουν ένα μήνυμα στα social media ή θα πάρουν τηλέφωνο. Πλέον η σκέψη του γραμματοκιβωτίου είθισται να ακολουθείται από ένα κενό ή αρνητικό συναίσθημα. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Βεβαίως και μπορεί να αλλάξει. Με ένα γράμμα από κάποιον οικείο!

Τα συναισθήματα που εγείρει το γράμμα

Στην αρχή επικρατεί ελάχιστη αμηχανία και η απορία μήπως είναι κάποιου είδους φάρσα. Έπεται η ψηλάφηση και εκείνο το κούνημα του γνήσιου ντετέκτιβ μήπως κρύβεται μέσα κάτι απαγορευτικό. Κι έπειτα το προσεκτικό άνοιγμα λες και θα ξεπροβάλλει απότομα κάτι. Όλα τα ανωτέρω συναισθήματα διαγράφονται με μιας όταν ξεπροβάλλει η καρτ ποστάλ ή το καλαίσθητο γράμμα που κρυβόταν μέσα.

Στην αρχή μια μακροσκοπική ματιά χαμογελώντας κι έπειτα ξεκινά η ανάγνωση. Είναι τόσο όμορφα τα συναισθήματα που θα κατακλύσουν τον παραλήπτη. Για λίγο ξεχνά την εργασία, τις υποχρεώσεις, τις πληρωμές, τον ιδιαίτερο πελάτη στη δουλειά που αλλοίωσε τη μέρα. Θα διαγραφούν για λίγο όλα, έτσι απλά. Τα παραπάνω περιγράφουν τη χαρά του παραλήπτη. Υπάρχει, όμως, και η χαρά του αποστολέα που μόλις έκανε μια όμορφη πράξη!

Η χαρά του αποστολέα

Η χαρά του αποστολέα ξεκινά από την επίσκεψη στο κατάστημα με τις καρτ ποστάλ ή με τα είδη αλληλογραφίας, και κορυφώνεται με την αποτύπωση των συναισθημάτων του. Ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση γραμματοσήμου στο σχετικό κατάστημα και την εναπόθεση του γράμματος στο σχετικό κουτί. Έπεται η ανυπομονησία των ημερών μέχρι να σταλεί και τότε χτυπά το τηλέφωνο! Είναι κλήση ή μήνυμα ευτυχίας, εκείνης της ευτυχίας που ο αποστολέας προκάλεσε στον παραλήπτη, και ο τελευταίος επιθυμεί να πει ευχαριστώ.

Ήταν μια μικρή, αλλά υπέροχη πράξη, στην οποία αποτυπώθηκαν μόλις λίγα όμορφα λόγια και κόστισε όσο ένας καφές. Αυτή, όμως, η μικρή, υπέροχη πράξη έφερε την ανάταση που ο παραλήπτης είχε τόση ανάγκη! Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, ξαφνικά κάτι φώτισε! Και δεν φώτισε μόνο για τον παραλήπτη, αλλά και για τον αποστολέα, ο οποίος επίσης ξέφυγε για λίγο από την καθημερινότητα, κάνοντας κάτι καθόλα διαφορετικό.

Η καινοτομία του γράμματος στο 2020

Αδιαμφισβήτητα, εν έτει 2020, η αποστολή ενός γράμματος ή μιας καρτ ποστάλ φαντάζει κάτι παλιό, σχεδόν vintage, όπως οι αγαπημένες ταινίες εποχής που σε πολλούς αρέσουν. Σε αυτό το σημείο και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, η όμορφη πράξη του γράμματος δεν αφορά μόνο ζευγάρια, όπως εκείνοι οι έρωτες των ταινιών εποχής. Αφορά, επίσης, αγαπημένους φίλους, αγαπημένους συγγενείς, ανθρώπους που γνωρίζουμε και θέλουμε να τους αφιερώσουμε εκείνον το χρόνο της αποτύπωσης όμορφων σκέψεων και της αποστολής τους, ώστε να νιώσουν λίγη χαρά.

Κι έπειτα, ύστερα από χρόνια, όταν ο παραλήπτης ανοίξει εκείνο το κουτί που είναι καταχωνιασμένο κάπου μέσα σε ένα συρτάρι, ανάμεσα σε σκόρπια πράγματα, θα δει και εκείνο το γράμμα και θα θυμηθεί! Θα θυμηθεί εκείνη την έκπληξη κι εκείνη τη χαρά που ένιωσε όταν το πρωτοείδε και όταν το πρωτοάνοιξε. Ένα γράμμα, μια διαφορετική, όμορφη πράξη ανεκτίμητης αξίας.

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.