Ένα έργο τέχνης με πολιτικό μήνυμα

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Η Χώρα των Όπλων είναι το τελευταίο έργο του Michael Murphy, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί έναν χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών φτιαγμένο από 150 πλαστικά όπλα.

Τα όπλα είναι κρεμασμένα με λεπτές κλωστές με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε ο χάρτης να γίνεται αντιληπτός από μία μόνο οπτική γωνία. Ο Murphy δηλώνει πως δεν προσπαθεί να πάρει θέση μέσω του έργου του στο ζήτημα της οπλοκατοχής, απλά επιδιώκει να εγείρει αντιδράσεις στο κοινό.

Ως γνωστόν, το πρόβλημα της οπλοκατοχής απασχολεί την κοινή γνώμη της Αμερικής εδώ και πολλές δεκαετίες, από την εποχή των περίφημων γκάνγκστερς του Σικάγο. Ακόμη και σήμερα, είναι ιδιαίτερα σύνηθες να σκορπίζουν το χάος οπλισμένοι έφηβοι μαθητές στα σχολεία τους. Αυτό το φαινόμενο έχει τις ρίζες του στην ομοσπονδιακή αμερικανική νομοθεσία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό πιο χαλαρή από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή σε ό, τι αφορά την οπλοκατοχή με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως. Το 89% των Αμερικανών φαίνεται να κατέχει νόμιμα όπλο “για την προστασία των ιδίων, της οικογένειάς τους και της περιουσίας τους”, ακολουθούμενη από την Υεμένη (55%) και την Ελβετία (46%), σύμφωνα με έρευνα της Washington Post το 2012.

Ο καλλιτέχνης πάντως με την καλλιτεχνική του παρέμβαση φαίνεται να προσπαθεί να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παραμερίσει τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται και θα λάβει δραστικά μέτρα μείωσης της οπλοκατοχής.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…