Ένα διεθνές κέντρο τέχνης αναπτύσσεται στα Κύθηρα: “Follow your Art”

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Η Γεωργία Τσέρη είναι πλέον μια καταξιωμένη ζωγράφος και χειροτέχνης, επιτυχημένη επιχειρηματίας και μητέρα δύο αγοριών. Αποκαλύπτει στο flowmagazine.gr ότι το 1997 πήρε μια μεγάλη απόφαση και τόλμησε μια ολοκληρωτική αλλαγή στη ζωή της, που επιθυμούσε μέσα από την ψυχή της να συμβεί. Τελικά τα κατάφερε. Δημιούργησε ένα κέντρο δράσης για τη σύγχρονη τέχνη, σε ένα νησί της Ελλάδας, στα Κύθηρα. Ξεπέρασε κάθε εμπόδιο διότι δεν δίστασε στιγμή να πιστεύει σε ότι αγαπά. Διδάσκει την τέχνη, είναι ιδιοκτήτρια της gallery Follow your Art και ενός καταστήματος με πρωτότυπα ρούχα, ελλήνων και ξένων δημιουργών, στο Καψάλι Κηθύρων.

– Αγάπησα τα Κήθυρα, υπάρχει μεγάλη καλλιτεχνική τάση στο νησί. Το ιδιαίτερο χρώμα των Κυθήρων αλλά και η ιστορικότητα του τοπίου μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και συνεργασίας των καλλιτεχνών. Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για κάθε μορφή τέχνης. Κατοικώ, σε έναν οικισμό, στον οποίο ζουν πολλοί καλλιτέχνες.

Επέλεξε να ασχοληθεί με την τέχνη, γιατί, αυτό της είπε η καρδιά της και παρότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, εκείνη, παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον των επιλογών της.

Πιστεύω, ότι η τέχνη, από πάντα ήταν και είναι η βάση. Αγαπώ την τέχνη, γιατί, μας κράτα σαν στήριγμα, ειδικά σε εποχές δύσκολες, για να μην πέσουμε πιο χαμηλά. Είναι το μέσο για τη διατήρηση του πολιτισμού μας. Μέσα από το “Follow your artgallery & shop, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η δημιουργία είναι θεραπεία και να «ξυπνήσουμε τα πνεύματα». Ακόμα και για όσους δεν δημιουργούν, αυτό που βλέπουν, η θέα και μόνο των έργων τέχνης, τους κάνει καλό.

Με βάση τα βιώματα που έχει ως καλλιτέχνης και δημιουργός, η Γεωργία Τσέρη προβάλλει μια κοινωνική πτυχή, που μας αφορά όλους.

Είναι ανάγκη οι νέοι που είναι το μέλλον να βλέπουν θετικά πράγματα. Η ζωγραφική και γενικά η τέχνη βοηθά όχι τόσο για την οικονομική, αλλά κυρίως για την ψυχική επιβίωση. Είναι και το οικονομικό, όμως δεν γίνεται να σταματήσει τη δημιουργία. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας, να μην σταματήσει η δημιουργία, για να καταφέρουν κυρίως οι νέοι να γίνουν αυτό που έχουν ονειρευτεί, να ακολουθήσουν την τέχνη τους… Το να βάζουμε στόχους μας κρατά ζωντανούς. Τα παιδιά και οι νέοι είναι αναγκαίο να ασχολούνται με την τέχνη.

Με βάση τα μελλοντικά σχέδια για το «Follow your art» υπάρχουν στόχοι να γίνει ένα διεθνές κέντρο τέχνης και σε ένα βαθμό έχει ήδη επιτευχθεί. Το «Follow your art» προβάλλει έργα ταλαντούχων νέων, όσο και διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών:

– Μέσω του «Follow your art» παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε καλλιτέχνες του εξωτερικού, όμως θέλουμε να συμβεί και το αντίστροφο, μια ανταλλαγή, να φιλοξενούνται Έλληνες στο εξωτερικό και να προβάλλονται τα έργα τους και το Ελληνικό στοιχείο. Αυτός είναι ένας από τους πιο βασικούς μελλοντικούς μας στόχους, το κοινό καλό. Επίσης, σκοπεύουμε σύντομα να οργανώνουμε εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις τέχνης (εργαστήρια, επιμόρφωση) για κάθε ηλικία, σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας, με συντονιστικό κέντρο, το «Follow your art». Στόχος μας είναι οι νέοι και τα παιδιά να είναι κοντά στην τέχνη, κοντά στη ζωγραφική, το θέατρο, τον χορό και τη μουσική και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την ίδια φιλοσοφία λειτουργεί και το κατάστημα με ρούχα, της Γεωργίας Τσέρη, στο Καψάλι Κηθύρων.

– Από τα ρούχα έως τα αντικείμενα όλα είναι ιδιαίτερα. Ρούχα μεταξωτά ζωγραφισμένα στο χέρι, ρούχα πολυμορφικά από ταλαντούχους σχεδιαστές, επώνυμους και μη. Πρωτότυπα ρούχα, αλλά προσιτά. Στο “Follow your artgallery & shop όλοι οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες έχουν έναν χώρο να προβάλλουν τις δημιουργίες τους.

Με βάση τα όσα συζητήσαμε με την Γεωργία Τσέρη βγήκε το συμπέρασμα ότι η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό, μπορεί να τον διατηρήσει και να τον αναβαθμίζει συνεχώς.

– Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν, αλλά θέλει μεγαλύτερη στήριξη η τέχνη. Η τέχνη είναι μια καλή διέξοδος για να βγει και η χώρα από τη μιζέρια για να αλλάξει η νοοτροπία. Η πολιτεία συνεργάζεται τοπικά με προτάσεις, αλλά συνήθως ο κάθε καλλιτέχνης βαδίζει μόνος του, στο εξωτερικό δεν συμβαίνει αυτό. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η τέχνη διότι διαμορφώνει το ιδεώδες του καλού, εμπνέει, απελευθερώνει, ανακουφίζει, εξυψώνει τον καθημερινό βίο προσδίδοντας δύναμη σε αυτόν. Έτσι ανεξάρτητα από τις τεχνοτροπικές διαφοροποιήσεις, στο επίκεντρο των προσεγγίσεων τίθεται χωρίς εξαίρεση η ανθρώπινη ύπαρξη.

Δυο λόγια για το ”Follow your art”

Το ”Follow your art”είναι ένας πολυχώρος στο Καψάλι Κυθήρων με δημιουργίες ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών.
Στο κατάστημα ”Follow your art” στην παραλία του Καψαλίου θα βρείτε μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα από επώνυμους Έλληνες δημιουργούς, ρούχα μοναδικά σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα, εικαστικά φωτιστικά, κεραμικά χρηστικά και μη, ξεχωριστές προτάσεις για όλους.

Στη γκαλερί ”follow your art” πάνω από το art cafe-bar Banda Landra μπορείτε να απολαύσετε χαλαρά τέχνη!

Ένα art shop στο Καψάλι Κυθήρων από μια ομάδα καλλιτεχνών που μένει μόνιμα εδώ και χρονιά στο νησί και ασχολούνται με διαφορές μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, κεραμική, κατασκευές, φωτιστικά, κόσμημα, ρούχα, μικροέπιπλα.

Ανατρεπτικές ιδέες για μια ανέμελη ατμόσφαιρα με συνδυασμούς παλιών και νέων στοιχειών που δεν είναι πάντα αυτονόητα.

Πίνακες αλλά και χρηστικά αντικείμενα, αντίκες, συνυπάρχουν με σύγχρονα σκευή, σε ένα εποικοδομητικό διάλογο που διευρύνει τους ορίζοντές μας για την τέχνη και συμβάλλει στην ένταξή της στην καθημερινή ζωή. Πρωτοποριακές ιδέες σε συνδυασμό με φυσικά υλικά και χειροποίητα αντικείμενα που δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο χώρο. Ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη για εκείνους που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια.

Μινι bio της Γεωργίας Τσέρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967

1983-1986: Σπούδασε σχέδιο στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γεώργιου Βογιατζή.

1986-1990: Φοίτησε στα Τ.Ε.Ι στο τμήμα Διακοσμητικής της σχολής Γραφικών τεχνών και Καλλιτεχνικών σπουδών. Ειδικεύτηκε στο σχεδιασμό και τη ζωγραφική στο ύφασμα.

1990-1998: Εργάσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου στο εικαστικό τμήμα σαν δασκάλα παιδικής ζωγραφικής και χειροτεχνίας, καθώς και στον Δήμο Κυθήρων σε διάφορες αρμοδιότητες.

Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάριο σχεδιασμού αντικειμένων στην Ισπανία. Σχεδίασε φωτιστικά και αντικείμενα χρήσης που παρουσιάστηκαν σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1998 ζει και εργάζεται μόνιμα στα Κύθηρα.

Διατηρεί κατάστημα στο Καψάλι Κυθήρων και είναι υπεύθυνη για την γκαλερί με την επωνυμία «follow your art gallery and shop».

Παράλληλα δημιουργεί σαν καλλιτέχνης και παρουσιάζει την δουλειά της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.