Ένα ακατοίκητο νησί-καταφύγιο άγριας φύσης

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Η Γυάρος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο, στη Σύρο και την Κέα. Το νησί που σήμερα είναι ακατοίκητο, έχει χρησιμοποιηθεί σαν τόπος εξορίας στους ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 μέχρι το 1961 και από το 1967 μέχρι το 1974.

Σήμερα όμως το νησί με την βαριά αυτή ιστορική  μνήμη θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια προστατευόμενη οικολογική περιοχή, αλλά και παράδεισο για τις καταδύσεις.

Το έργο αυτό που υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF έχει σαν σκοπό να αναδείξει το πλούσιο οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το νησί όπου ζει το 15% του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας μονάχους μονάχους. Θεωρείται δε ότι είναι η μεγαλύτερη αποικία του είδους παγκοσμίως.

Από το 2011 η Γυάρος είναι προστατευόμενη περιοχή Natura και το έργο θεωρείται βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το γεγονός ότι το νησί είναι ακατοίκητο επί δεκαετίες, επέτρεψε στη φύση να μείνει ανενόχλητη και να λειτουργήσει.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαπιστώνουν ότι η Γυάρος παρέχει στις φώκιες, που είναι ευαίσθητα και μοναχικά ζώα, την απομόνωση και την ασφάλεια που έχουν ανάγκη αλλά και την άφθονη τροφή. Στη Γυάρο υπάρχουν μοναδικές σπηλιές που χρησιμοποιούνται σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Αυτή η ελεύθερη συμπεριφορά από τις φώκιες σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει να αναφερθεί από τα ομηρικά χρόνια. Φιλοξενούνται στο νησί σήμερα περίπου 60 ενήλικα ζώα, δηλαδή το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μεσογειακής φώκιας, ενός είδους που πραγματικά κινδύνεψε να εξαφανιστεί.

Πέρα όμως από αυτό κάτω από το άγριο τοπίο του νησιού υπάρχει ένας βυθός ο οποίος είναι γεμάτος από ζωή. Σε μία αλιευτική έρευνα που έγινε από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών είχε σαν αποτέλεσμα την καταμέτρηση 42 διαφορετικών ειδών αλιευμάτων όπως φαγκριά, μπαρμπούνια, σκαθάρια, χριστόψαρα, καπόνια, αστακούς, χταπόδια και άλλα πολλά.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr